Închide

Ce treceri de pietoni vor fi suprailuminate în Cluj, cât costă și când vor fi gata

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - apr. 13, 2018 0 547

Un număr de 20 de treceri de pieroni vor fi suprailuminate anul acesta într-un proiect asumat de Primăriei după ce a fost propus în cadrul procesului de bugetare participativă inițiat în premieră în Cluj-Napoca. În total, intenția administrație este de a suprailumina 140 de treceri de pieroni din oraș. Investiția pentru suprailuminarea primelor 20 este de peste 560 de mii lei și va fi suportată din bugetul local. Potrivit municipalității, trecerile de pieroni urmează să fie gata în circa 4 luni de zile și o săptămână de la ordinul de începere a lucrărilor.

Consilierii locali urmează să discute un proiect de hotărâre la ședința ordinară din 18 aprilie prin care urmează să fie aprobați indicatorii tehnico-economici ai investiției de suprailuminare a 20 de treceri de pietoni din Cluj-Napoca. Investiția totală este de peste 560.000 de lei, din care construcțiile și montajul sunt peste 137.000 lei.

Amenajarea acestor 20 de treceri de pietoni va dura 17 săptămâni, potrivit Direcției Tehnice a Primăriei.

„Obiectivul prezentei investiții este creșterea nivelului iluminatului public din preajma trecerilor de pietoni pentru creșterea siguranței cetățenilor angajați în traversarea străzii, creșterea nivelului de siguranță a circulației rutiere, creșterea siguranței în exploatarea prin folosirea sistemului de telegestiune și creșterea eficienței energetice prin utilizarea de senzori și în mod experimental a panourilor fotovoltaice pentru una dintre trecerile de pieroni propuse. Pe fiecare parte a trecerilor de pieroni studiate se va monta câte un stâlp echipat cu aparat de iluminat cu distribuția asimetrică a fluzului luminor. Stâlpii se vor monta înaintea trecerii de pieroni din direcția de deplasare a traficului, iar aparatele de iluminat se vor orienta înspre pieronii aflați pe trecere pentru obținerea unui contract pozitiv între fundalul întunecat și pieton. În cazul în care situația din teren o va permite se vor utiliza stâlpii existenți”, arată Direcția Tehnică a Primăriei.

Primăria și-a asumat să suprailumineze 140 de treceri de pieroni din Cluj-Napoca. Anul trecut a suprailuminat experimental o prima  trecere de pietoni din cartierul Grigorescu. Anul acesta urmează cele 20. Proiectul a fost propus de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă inițiat în premieră  națională (după modelul orașului Braga din Portugalia) de primarul Emil Boc.

Ce treceri se vor suprailumina în 2018

str. Lumii în dreptul Hotelului Golden Tulip

str Lunii intersecție cu E. Ionesco

str. Peana intersecție cu Primăverii

str. Câmpului în fața la Kaufland

B-dul 1 Decembrie în dreprulul Podului metalic

str. Pasteu la intersecție cu Viilor

pod Locomotivei la autogara Beta

str. Dâmboviței intersecție cu str Tribun Vlăduțiu

Calea Turzii mai jos de Bună Ziua

str. Brâncuși intersecție cu A. Sever

str. Bucium stație CTP

Primăverii strație CTP Sirena

str. Liviu Rebreanu intersecție cu Albac

str Albac cu Piața Hermes

str. Mamaia pod Elisabeta

str. Fântânele intersecție cu Petuniei

str. Mirăslău în față la Profi

str. Bugeci în dreptul nr. 4

str. Bucegi în dreptul nr. 9

str. Bucegi în dreptul nr. 12

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.