Închide

Criza deșeurilor de Cluj. Activist de mediu, din șantierul Centrului de Management Integrat: „Nu numai că nu va fi gata în acest an, dar acolo nu va fi gata niciodată”

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 13, 2018 0 314

Clujul nu are nicio șansă să își vadă în acest an noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Cel puțin aceasta este concluzia activistului Szakats Istvan, după o vizită de șantier pe șantierul proiectului. Reprezentanții Consiliului Județean anunțaseră că acesta va fi gata în a doua jumătate a anului 2018

 

„CMID nu numai că nu va fi gata în acest an, dar acolo nu va fi gata niciodată. Plus, infringementul ne mănâncă”, spune Szakats, care prezintă și câteva imagini de la „locul faptei”.  După ani de întârzieri, autorităţile judeţene estimau că prima celulă din Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va fi gata în a doua jumătate a acestui an. Alin Tişe a declarat, anul trecut la Realitatea FM Cluj, că întârzierile în execuţia noului CMID se datorează modului în care precedenta conducere a CJ Cluj a gestionat acest contract.

 

Citește și:

Tișe: rampa de gunoi Pata Rât se închide în acest an

 

 

 

Imagini din șantier:

Observațiile activistului, care spune că s-a consultat cu specialiști, după vizita de șantier:

„Șantierul CMID, cum vii pe centură dinspre Vâlcele spre Apahida, e în stânga. De la nivelul drumului și a barierei nu se vede mare lucru, e un deal de pământ răscolit. Pentru a vedea lucrarea, trebuie urcat pe un drum de piatră. La barieră e un paznic de care nu se trece – așa că am urcat roată, prin pădure, până în vârful dealului. De acolo am tot coborât înapoi, cu aparatul foto în mână.
În primă fază am inventariat precum urmează:
1. una bucată stație de sortare, cras neterminată.
2. una bucată stație de compostare, neterminată.
3. una bucată platformă de compostare, ceva mai puțin neterminată.

Asta până aici, vorba bancului, îi bai, da’ nu-i catastrofă: presupunând că domnul Tișe lucrează la CMID cu același elan cu care și-a construit blocul din centrul Clujului, teoretic nu e imposibil să aducă cele trei obiective – în cele 7 luni jumate cât i-au rămas din 2018 – în starea în care să-i poată inaugura. Că nu o să-i poată porni nici atunci, e o altă treabă. Că de aici în jos vine catastrofa.

Preambul: CMID-ul pus în funcțiune înseamnă un flux de camioane care aduc gunoi din tot județul, non-stop. Camioanele nu pot să stea la coadă ca la vamă, trebuie să-și descarce marfa undeva și să plece. De asta CMID trebuie să aibă un depozit de gunoi. Din acest depozit curge inevitabil levigat. Levigatul trebuie captat și tratat. Pentru astea e nevoie de: una bucată loc de depozitare a gunoiului, una bucată bazin de captare a levigatului (cu capacitatea de a depozita scurgeri și în cazul unor ploi de 100 l/mp) și, obligatoriu, una bucată stație de tratare a levigatului.

Locul pentru depozitul de gunoi al CMID se vede în poza în care se vede ceva alb așternut pe jos. Ăla e un strat de geotextil. Peste asta mai trebuie să vină așezate niște conducte pentru a capta și transporta levigatul. Totul vine acoperit cu pietriș. Abia peste asta ar veni depus gunoiul. Dar, precum se vede în imagini
4. geotextilul nu e nici măcar așezat complet
5. conductele de captare a levigatului nu sunt instalate
6. pietrișul e un munte întreg – lateral, în vale
7. bazin pentru captat levigat ioc
8. stație de tratare a levigatului lipsă.

Toate acestea cumulate deja încep să arate îngrijorător. Pe șantier e o liniște mortuară. Toată ziua nu am văzut acolo un singur om, un singur utilaj care să lucreze. De ce? De ce nu e acolo o forfotă permanentă, zeci de oameni lucrând pe multiple fronturi, ca la piramida lui Cheops? De ce nu e măcar un om care să netezească geotextilul, să facă ceva, orice? A, ba da. La un moment dat a apărut o Dacie, au coborât 3 oameni, au băgat de seamă, au gesticulat vreo 10 minute, apoi s-au urcat înapoi în Dacie și au plecat.

Inițial m-am gândit că am picat eu într-un moment prost. Că o fi muncitorii în altă parte. Undeva, habar n-am, la cantină. Și tot așteptând, am început să număr utilajele. La cât e de lucru acolo și pe câte fronturi, ar fi trebuit să văd un parc întreg de excavatoare, camioane, buldozere, tasoare, etc. etc. etc. Dar pe acest șantier nu e practic nimic. Ori dacă munkași nincs și utilaje nincs, van singura concluzie: pe acest șantier nu se lucrează. Punct. Și lucrarea e împotmolită în starea asta din toamna trecută. Știu, pentru că nu-i prima dată când umblu în zonă. Și așa cum stăteam și mă uitam roată la șantierul fără muncitori și utilaje, am descoperit ceva chiar grav.

9. Nu e tras curentul. Cum? La CMID trebuie curent. Foarte mult curent. Trifazic. Practic tot CMID-ul merge pe curent. E o fabrică care merge pe curent. Dar pe deal nu e nici măcar un stâlp de medie tensiune. Nu sunt săpături de la cablurile subterane. Nu e nimic. La paznic jos la drum nu e nici măcar un bec. Mai sus la containere (la așa-zisele “birouri”) e un generator. Sus pe deal, la „biroul” adică containerul de lângă stația de compostare, e un alt generator mai mic. Atât. În rest, nimic. Cum de atâția ani de când se lucrează la CMID, nu au fost în stare să aducă curentul? Am vorbit cu mai mulți oameni care mi-au spus că se va aduce curentul de la Rampa veche. Dar asta înseamnă timp. Mult timp. Distanța, în linie aeriană este peste un kilometru jumate. Mai ales că pe lângă toate deja enumerate în lipsă, lipsesc transformatoarele, distribuitoarele, tablourile. Vreo 100 de stâlpi de iluminare. Nu e pus nimic. Când se mai aduc, fac, montează (și) toate astea? Apropo: neavând curent, orice a ajuns să fie asamblat, nu a putut fi încercat nici măcar în regim de demo. Nu tu o bandă transportoare. Nu tu o moară. Nu tu un amărât motor de ventilare a compostului. Nu tu un bec. De ce nu vedem nimic nici din astea făcându-se, întâmplându-se? După atâția ani de întârziere, cu infringementul în gât? Din toate motivele. Plus încă unul.

10. Că se prăvale dealul peste ei. În poze se văd două utilaje de forare. Acele utilaje sunt folosite la stabilizarea solului. Cu acestea se plantează stâlpi de beton de 60cm diametru, la vreo 8m adâncime – ca să prindă solul care fuge. În spatele utilajelor se vede dealul cum se rupe. De ani de zile se vorbește că fuge dealul de sub CMID. Mai precis și de sub CMID. Că de fapt de sub toată centura fuge. De fapt toate dealurile din zonă fug. Se știe. Și acest al zecelea punct, dealul de sub CMID care se prăvale, este acela pune capac la toată cacealmaua numită CMID. Pe lângă toată cacealmaua managerială și financiară care e de când proiectul, uite nici de asta nu se lucră: că nici nu are sens să lucre. Că-i vine dealul în cap.
Ce să mai lucre? Prima dată trebuie să afle dacă există soluție pentru a opri dealul, și dacă este, care este aceasta. Vom numi acest timp T1. Apoi dacă au bulan, să o și facă: T2. Apoi dacă l-au făcut să testeze dacă și ține: T3. Apoi dacă ține să înceapă să facă și tot restul ce lipsește. Curentul. Depozitul. Bazinul. Stația de tratare. Stâlpii de iluminare. Stația de sortare. Stația de compostare. Toate împreună: T4. Să verifice că merg toate: T5. Să obțină avize: T6. Adunați.
În concluzie: în starea de acum CMID stă doar să reproducă dezastrul de la Pata Rât, cu un kilometru jumate mai în sus pe Zăpodie. Cu alunecare de deal, cu levigat care curge, cu dezastru ecologic și social, și criza gunoaielor la fel de nerezolvată ca oricând. Cu o singură diferență: în curând vom fi adânc în infringement”, scrie Szakats pe  pagina personală de Facebook.

 

CJ, despre criza gunoielor la Cluj:

CJ Cluj: prefectul e incompetent, directorii de deconcentrate – sinecuriști politici slugoi. Tișe cere demisii: facem plângere penală, sesizăm Comisia Europeană

 

 

 

 

Din șantier (foto Istvan Szakats):

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu