Închide

Tișe: rampa de gunoi Pata Rât se închide în acest an

Administrație by Actual de Cluj - apr. 10, 2018 0 2392

Președintele Consiliului Județean Cluj spune, la ani de zile de la asumarea răspunderii pentru spinoasa închidere a rampei de gunoi a Clujului, că era treaba primăriei și că a făcut o favoare primăriei că s-a legat la cap cu centrul de management integrat al deșeurilor.

„Acele gunoaie sunt rezultatul unor acțiuni de depozite haotice pentu că nu avea Clujul o rampă conformă”, spune el. „Consiliul Județean și-a asumat obligația să facă un proiect, să închidă aceste rampe în locul primăriilor, nu pentru că CJ nu avea treabă ci pentru că a vrut să ajute comunitățile locale. Primăriile trebuiau să-și închidă rampele, Huedin, Turda etc să închidă. Pentru ce să închidă Consiliul Județean, pentru că gunoaiele sunt pe raza lor. Alunecarea de teren care a determinat scurgerile de apă a determinat anumiți slugoi de deconcentrate care primeau comanda să facă amenzi să dea amenzi, dar nu Consiliul Județean Cluj poluează acolo. CJ are sarcina de a închide rampa. Expertiza a arătat că a fost un eveniment neprevăzut, o alunecare de teren”.

Tișe s-a lansat într-o tiradă împotriva Gărzii de Mediu. „Cel mai grav, dincolo de acești directori slugoi care nu înțeleg, sinecuriști fiind, în fiecare săptămână le voi cere demisia până pleacă. Nu e admisibil ca acum 7 luni să mergi în comitetul de situații de urgență să mă rog de acești directori ca și cum era o problemă personală, la un moment  dat riscam să ne batem în comitet, ca și cum era  problema lui Alin Tișe. Au blocat situația  atunci, au preferat să stea 7 luni în care toată apa de pe versanți s-a adunat în acel loc”.

După curățarea prin stația de osmoză apa ce se scurge din rampa de gunoi va fi, spune Tișe, mai curată decât cea de la robinet. „Va fi cristalină, mai curată decât apa de la robinet, și se va deversa în pârâul Zăpodie, care e pârâu poluat”. Tișe spune că în acest moment situația de la Pata Rât e „pervers prezentată în spațiul public”, căci mai multe instituții nu și-au făcut treaba timp de decenii. „Stupiditatea poveștii e că pârâul a fost poluat și nimeni n-a luat nicio măsură. Acum ne-am trezit. Lucrurile sunt pervers prezentate în spațiul public. Apele române, Agenția de mediu, Garda – care nu s-a sesizat niciodată, dar unde s-a dus levigatul din acest corp de gunoaie imens? În pârâul Zăpodie, că apa merge la vale, nu la deal”.

Tișe spune că spinoasa problemă a lacului de levigat va dispărea de la sine în câteva zile, căci acesta se scurge și, în plus – susține el – cantitățile de deșeuri toxice din el sunt atât de mici încât o expertiză a arătat că 90% din acest lac e apă. „Lacul va curge gravitațional, e atât de diluat încât nu e nicio problemă. În câteva zile probabil prin curgere gravitațională tot ce e parte de apă va curge”.

Acesta adaugă că problema rampei de gunoi, despre care se vorbește deja de zece ani, va fi rezolvată în acest an. „Eu cred că la finele acestui an Pata Rât va fi închisă. Dacă nu era alunecarea, deja era gata. E nevoie doar de lucrări de stabilizare, ca să ne asigurăm că nu vine din nou la vale, și trebuie o membrană deasupra. Lucrări ample nu mai sunt”, spune el.

Detalii despre spinoasa problemă a alunecării de gunoaie de la Pata Rât:

Activist civic: „Otrăvirea de la Pata Rât continuă”. Instalaţia care ar trebui să „cureţe” levigatul e încă nefuncţională

Digul de pământ de la groapa de gunoi cu „lac de levigat” a cedat, Garda de Mediu amendează Consiliul Judeţean cu încă 60.000 de lei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu