Închide

Activist civic: „Otrăvirea de la Pata Rât continuă”. Instalaţia care ar trebui să „cureţe” levigatul e încă nefuncţională

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 16, 2018 0 491

Otrăvirea de la Pata Rât continuă, atrag atenţia reprezentanţii societăţii civile. Staţia cu osmoză inversă, adică instalaţia care trebuia să neutralizeze levigatul care se scurge din rampa de gunoi, a fost adusă, dar se pare că lucrurile s-au oprit aici: ea nu a funcționat niciodată, aşa că situaţia toxică de la Pata Rât se agravează.

Activistul Szakats Istvan arată că stația instalată stă acum în noroiul de la Pata Rât. Nemţii ar fi instalat staţia, dar nu mai au unde depune materialul rezidual. Ca urmare, din toamnă au mai curs cel puțin 10.000 mc de levigat către Apahida pe Zăpodie și Someș, estimează Szakats. Cum s-a ajuns aici? „În ianuarie nemții de la Klarwin au adus și instalat stația, gospodărește, pe banii lor. Ei aveau tot interesul s-o și pună în funcțiune – dacă nu pentru altceva, să înceapă și ei să-și recupereze banii. Dar nu au mai putut apăsa butonul. Că stația cu osmoză inversă produce nu numai apă decontaminată care se poate lăsa în Zăpodie, ci și un zaț rezidual (un fel de smântână neagră). De care trebuie să scape – adică trebuie s-o ducă undeva. Cam 40 tone pe zi. Dar zațul asta dintr-o dată ei nu mai au unde duce. Că românii s-a răzgândit.  Conform proiectului zațul trebuia reinjectat în dealul din care curge acum levigatul. Soluția tehnică prevedea 5 țevi de 250m îngropate în deal și prin care zațul se pompează cu presiune până în miezul dealului de gunoi. Dar firma care administrază închiderea rampei dintr-o dată s-a trezit că asta de fapt nu-i mai convine. Din două motive. Primul, banii. Bă, depui? Plătești. Că nu era vorba inițial? Ghinion. Dar cine plătește? Klarwin? Consiliul?”, relatează activistul. Al doilea motiv ţine de efectele procedurii. „Dacă smântâna asta îi fluidizează și mai mult masa imensă de gunoi și fuge iară  tot dealul în jos către Centura de Diamant, ca toamna trecută? Ups. Că nu ne-am gândit înainte? Ghinion. Să ducă nemții zațul în altă parte. Dar nu se poate. Că legea interzice să plimbi reziduurile de pe o groapă pe alta. Ca atare trebuie să le gestionezi local. Dar localu’ nu mai vrea. Iaca așa s-a blocat neamțul cu mâna pe butonul verde și Tișe cu foarfeca pe pamblică, trecând peste el iarna întreagă. Dar ce-i pasă. Mai face cancer unu, moare de cancer altu, las’ că-i crește plozii, bun și ăia să-i impozitezi până face și ăia cancer. Na și? Timpul trece, banul cetățeanului vine. Statul vine de la stat”, susţine Szakats.

Pata Rât:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu