Închide

Tic-tac, tic-tac…Cum se pregătește teatrul de vară de pe Cetățuie. Primele termene

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 09, 2015 1 549

Arhitecții au dat tonul. În 2012. Cu Scena Cetății, eveniment-semnal prin care au atras atenția asupra zonei cu fortificații și clădiri de garnizonaă de pe Dealul Cetățuia ca să incurajeze transformarea zonei într-un incubator cultural. În 2015, proiectul pornit de filiala din Transilvania a Ordinul Arhitecților – Scena urbană – s-a reîntors în punctul de Belvedere al orașului. Cu o reprezentație de operă. S-a cântat Carmen în aer liber. Între timp, primăria a fost sensibilizată de aceeași arhitecți să cumpere clădiri-monument scoase la vânzare de proprietarul Cetățuii. Așa s-au pus bazele realizării unui teatru de vară public deasupra orașului. Săptămâna trecută, primarul Emil Boc a oferit și un calendar estimativ pentru respectivul teatru de vară.

„În 30 iulie, din discuțiile avute cu proprietarul (Unita Tursim și BT Leasing -n.red.), vom semna actele de cumpărare a terenului de pe Cetățuie. Apoi primăria va lansa licitația de proiectare iar în 2016 va fi anul execuției acestui teatru. Acest proiect este cu atât mai important cu cât este în portofoliul candidaturii orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, a anunțat edilul clujean.

Potrivit ultimelor negocieri purtate de administrația locală cu Unita Turism cea care administrează proprietățile de pe Cetățuie, s-a stabilt că primăria va cumpăra 10.000 de mp cu 100.000 de euro pe Cetățuie, dar și porticul din zonă, cu alți 20.000 de euro. Inițial, administrația locală urmă să mai achiziționeze o clădire, în afară de portic, însă a renunțat la aceasta după ce Unita Turism a fost de acord să-i vândă teren în zonă.

Mai multe despre negocieri AICI

Salvați Cetățuia! Tic-tac, tic-tac…Primaria la un pas mic de a reda Cetățuia orașului

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania a atras atenția în repretate rânduri asupra potențialului pe care îl are Cetățui. În 2012, inițiativa pornită de arhitecți, Scena Urbană s-a concetrat asupra Dealului Cetățuia. Atunci a fost organizat un eveniment în zonă cu instalații de landart, spectacole de artă, expoziții de arhitectură, programe pentru copii, turi ghidate șu ateliere de film și fotografie. Pe Cetățuie a cântat și Opera Română din Cluj. Anul acesta, arhitecții s-au reîntors pe Cetățuie. Cu Carmen de Bizet. S-a cântat și s-a dansat în intenția de a demonstra că se poate ca Dealul de belvedere să fie conectat cu orașul.

Ca să vă convingeți, intrați AICI

FOTO/VIDEO Cum se vede Carmen pe Cetăţuie. Scena pentru locurile neglijate ale oraşului, cu panoramă

sursa foto: scenaurbana.ro

Scrie un comentariu

Articole similare