Închide

FOTO/VIDEO Cum se vede Carmen pe Cetăţuie. Scena pentru locurile neglijate ale oraşului, cu panoramă

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 25, 2015 1 1450

„Eu nu vreau să mai plecăm de aici”, zice, din braţele unui tătic, o voce foarte tânără. Pe Cetăţuie se întâmplă ceva duminică seara: lumina de apus, amestecată cu şi ajutată de corpurile de iluminat din instalaţia de spectacol învăluie scena care are de data asta background de catedrale. Iar pe scena cu decor de oraş (probabil una dintre cele mai fotografiate perspective ale Clujului) e Carmen. Se cântă şi se dansează pe fragmente din opera lui Georges Bizet, într-un eveniment adus pe deal de Scena Urbană, un proiect lansat de Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, care a dus o serie de manifestări în locuri uitate sau neglijate ale oraşului. E punctul de belvedere al municipiului, locul despre care specialiştii spun că are nevoie de reabilitare, de amenajare a spaţiilor publice şi de legături mai bune cu oraşul, dar care e încă prins în încâlcite negocieri de proprietate.

 

Duminică e seară de urcat pe deal, în punctul de Belvedere al oraşului. De pe scaune şi pouf-uri aduse pentru spectacol, din iarbă, de pe trepte şi de pe movile, publicul e cu ochii (şi cu telefoanele mobile) înspre scenă. Ceva mai sus, dar tot aproape de public, stau partiturile şi e orchestra, condusă desigur de dirijor. Pe scena dincolo de care vezi acoperişurile oraşului dansează fuste roşii şi se cântă operă. Bucata celebră cu iubirea care e pasăre rebelă e „supravegheată” de o dronă.

 

“Ăsta nu prea e accent, până şi eu îmi dau seama. Şi prefer publicul de la operă. Ce de hipsteri aici!”, se aude o părere încă cinică în publică. Dar totuşi… “da, e drăguţ”, se admite, în final, câteva minute mai târziu. Micuţii din public sunt fascinaţi (de dans şi de drone) şi bucuroşi de noul decor par să fie şi ceilalţi. Cineva a obosit, totuşi, în echipa de sonorizare şi a cedat pentru un somn pe iarbă, iar câţiva trecători şi-au adus căţeii la plimbare. E voie de data asta, la operă…

 

 

De fapt, duminică seara, urcând pe Cetăţuie, Scena Urbană revine la “rădăcini”: primul eveniment din această serie s-a derulat în octombrie 2012, sub numele de Scena Cetăţii şi de aici a început să călătorească (cu evenimente în Grădina Botanică, la gară, pe strada Kogălniceanu). “Până când nu se rezolvă problemele de proprietate, noi, arhitecţii, nu prea avem ce să facem. Dar astfel de evenimente atrag atenţia asupra subiectului. Şi, dacă ne uităm câte evenimente se întâmplau înainte de 2012 şi câte s-au organizat după, putem să ne bucurăm”, e una dintre concluziile revenirii pe Cetăţuie a Danielei Maier, coordonator de Scenă Urbană.

 

 

Printre spectatori, în public îl găsim şi pe Marc Aymon, artistul elveţian care cântă deja de mai multă vreme cu/pe Scena Urbană şi care e spectator pe Cetăţuie, după ce, cu puţin timp înainte a cântat în Piaţa Muzeului. Dariusz Bajkowski, vicepresedintele Federatiei Internationale de Tug of War (competiţie în program de Scena Urbană 2015) ar vrea o casă aici – e concluzia de după opera de pe Cetăţuie. Marc Aymon se alătură şi el ideii. Iar pentru dirijorul cu spectacol pe deal, concluzia despre scena neconvenţională e simplă: „E fain!”

“Am amintiri incredibile din Grădina Botanică. Mi-a plăcut foarte mult şi locul unde am cântat după-amiaza asta (în Piaţa Muzeului, n.red.). Şi anul trecut, la gară, a fost incredibil: să poţi să oferi artă oamenilor în gară. Asta e ceva neobişnuit, e cool şi surprinzător. Cred că e minunat şi aici! Şi vederea pe care o ai… Îmi place când oamenii mă invită să cant, iar scena urbană e un proiect foarte special: încerci să duci arta în locuri în care de obicei nu ai artă. Aşa că e foarte interesant. Poţi să găseşti un pian la gară, iar anul trecut chiar am cântat în tren. Nebunie! E foarte cool! E foarte interesant ceea ce se întâmplă aici, nu e niciodată plictisitor”, ne spune Marc, pe scena rămasă în urma spectacolului, cu vedere spre panorama de noapte a oraşului.

 

Vezi aici un episod cu Marc Aymon, la gară, în 2014:

FOTO/VIDEO Episodul 2 din Scena Gării: cum sună franceza printre maci şi trenuri

De aici, de sus, în câteva minute eşti în centrul oraşului, la km 0 al Zilelor Clujului. “M-am suit în Dealul Clujului”, îţi cântă Veta Biriş de pe scena din Piaţa Unirii. Da! Ne-am suit în Dealul Clujului. Şi nu a fost rău deloc. Aşa că nu poţi să nu te gândeşti: pe când un (amfi)teatru?

 

Ce se întâmplă în culisele Cetăţuii: un pic de dramă (fără operă)

Cândva anul trecut, municipalitatea a decis că e cazul să îşi exercite dreptul de preemțiune pentru a cumpărare două clădiri pe Cetăţuie, de la Unita Turism, proprietarul privat din zonă care a început să vândă imobilele clasificate ca monumente istorice pe care le deţine (alături de BT Leasing). Asta după ce reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania au sesizat oportunitatea pe care o are administraţia de a reda Cetăţuia neglijată oraşului şi după ce Unita reuşise să găsească cumpărători din zona privată.

La câteva luni distanţă, negocierile aduc alte perspective: primăria renunţă să cumpere una dintre clădiri (căreia proprietarul îi găsise cumpărător), iar, în schimb, reprezentanţii Unita s-au angajat să vândă municipalităţii un teren de 1 hectar, unde ar urma să se amenajeze un mult aşteptat teatru de vară. Consilierii locali au decis la şedinţa de CL de săptămâna trecută să renunțe să mai cumpere un corp de clădire, după ce Unita Turism a promis că va vinde cei 10.000 de mp pe Cetățuie către primărie la prețul de 100.000 de euro cu tot cu TVA. Citeşte mai multe AICI.

 

Cine a adus Carmen pe Cetăţuie

Habanera sau ”Dragostea e o pasare rebelă” („L’amour est un oiseau rebelle” / „Love is a rebellious bird”) este cea mai faimoasă arie din Opera si Baletul CARMEN din 1875 de G. Bizet.

 

 

Spectacol realizat și susținut de:

Carmen – Victoria Cormoș/Magda Maftei
Don Jose – Andrei Șofron
Micaela – Adriana Țidor/Biro Szidonia
Toreadorul – George Godja
Frasquita – Lorena Puican/ Alexandra Topan
Mercedes – Cristina Tureanu

Orchestra OPERA GROUP PROJECT
condusa de ALEXANDRU MANZAT

Corul:
ANCA CÎMPEAN, MOLNAR ZOLTAN,
CZEGENI IZABELLA, ANDREI NICOARĂ
LORENA PUICAN, VLAD MORAR
ALEXANDRA TOPAN, IOAN MOCIAN
CRISTINA TUREANU, ADONIS TANȚA,
ALEXANDRA DĂNCILĂ, SERGIU DUMBRAVĂ

Balerini:
Dalia Costea, Laura Pop,
Dan Haja, Augustin Gribincea

dirijor – Vlad Eniu
pregătirea muzicală – Lucian Gheju
regia artistică – Ina Hudea

 

Program pentru luni, la Scena Urbană, Efectul Fluturelui (Luni, 25 mai)

16:00 Primul Campionat Open Tug of War din România. Locație: Cetățuie (Zona Turnul parașutiștilor)
20:00 Fragmente de teatru din I.L. Caragiale. Locație: Gara Mică
21:00 Proiecție de film cu Charlie Chaplin – Modern Times. Locație Gara Mică
„Charlot” – proiect master design textil realizat de Maria Neag, UAD

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.