Închide

Salvați Cetățuia! Tic-tac, tic-tac…Primaria la un pas mic de a reda Cetățuia orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 21, 2015 1 983

Administrația locală a reușit o negociere în favoarea clujenilor care va aduce Dealul Cetățuii în proprietatea orașului. Mai precis, după ce și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru a cumpărare două clădiri în zonă de la Unita Turism, a reușit să convingă proprietarul să-i vândă un teren de 1 hectar, cu condiția să renunțe să mai cumpere una dintre clădiri. În plus, primarul a avansat și ideea unei negocieri pentru fostul ștrand municipal din zona Hotelului Sport. Primăria vrea să amenajeze pe Cetățuie, după ce va cumpăra terenul, un teatru de vară.

Consilierii locali au decis astăzi, la ședința extraordinară, să renunțe să mai cumpere un corp de clădire, după ce Unita Turism a promis că va vinde primăriei un teren de 10.000 de mp pe Cetățuie.
Primarul Emil Boc a declarat că terenul va fi cumpărat la un preț avantajos pentru municipiu și anume la 10 euro metrul pătrat, făță de 43 de euro la cât este evaluat de specialiști. Mai mult, edilul a subliniat că există și o declarație norarială prin care reprezentantul Unita Turism, Josef Goschy, se angajează că va vinde cei 10.000 de mp pe Cetățuie către primărie la prețul de 100.000 de euro cu tot cu TVA, iar în acest fel primăria are o garanție suplimentară că va putea cumpăra terenul.
„Această obligație mi-o asum pe o perioadă de șase luni, calculată începând cu ziua următoare depunerii la Consiliul Local a cărții funciare individuale cu imobilul dezmembrat – teren suprafață 10.000 mp – care face obiectul vânzării, după acest termen pierzându-și valabilitatea”, se arată în declarația notarială depusă de Goschy la primărie. În plus, proprietarul de carte funciară a terenului, BT Leasing și-a asumat obligația de a vinde terenul către primărie printr-o declarație depusă la primărie.

Consilierul Claudia Anastase, membru în comisia de negociere a primăriei a ținut să menționeze că această comisie a negociat doar cumpărarea terenului și nu are niciun fel de legătură cu vreo negociere pentru ștrandul municipal deținut tot de către Unita Turism. Inițial Unita dorea să vândă primăriei 4000 de mp, iar apoi suprafața ofertată a ajuns la 10.000 mp.

Cei de la Unita aveau în zona ștrandului un proiect imobiliar cu multe etaje pe care primăria l-a respins, însă societatea și-a câștigat în instanță depăgubiri. La ședință Consiliul Local de săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat ca primăria să achite peste 63.000 de lei către Unita, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

Citește și

Salvați Cetățuia! Tic-tac, tic-tac…”Șantajul moral”, culisele dreptului de preemțiune și noua ofertă pentru primărie de la Unita Turism

Primăria a decis să cumpere două clădiri-monument de pe Cetățuie, scoase la vânzare de proprietar, după intervenţiile conducerii filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România care a susţinut oportunitatea pe care o are primăria de a le reintroduce în circuitul public. Mai precis, în şedinţele de Consiliu Local din decembrie, respectiv ianuarie, consilierii locali au aprobat exercitarea dreptului de preemţiune pentru achiziţionarea a două imobile din ansamblul istoric, aflate acum în proprietatea BT Leasing Transilvania (şi asupra cărora Unita Turism Holding are drept de folosinţă şi posesie). Este vorba despre pavilionul G (parter cu două camere şi gang de trecere şi la etaj patru camere şi teren de 219 mp, pentru care vânzătorul a depus înştiinţare de vânzare la preţul de 20.000 de euro plus TVA) şi despre Pavilionul C, compus din parter cu cinci camere şi hol şi la etaj încă cinci camere, cu teren de 500 mp, cu un preţ de 100.000 de euro, TVA inclus.

La pavilionul C s-a renunțat prin decizia de astăzi, Unita Turism având pentru acesta o promisiune de vânzare pentru amenajarea unui consulat.

Scrie un comentariu