Secretul realizării parcului Est. Ce ar trebui să facă primăria pentru a nu o da în bară
AdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 21, 2015 0 1206
Noul Plan Urbanistic General a instalat un parc pe terenurile oamenilor din zona străzii Lucia Sturza Bulandra și pepinierei Becaș. Proprietarii amenință primăria cu procese împotriva PUG, nemulțumiți că nu sunt lăsați să construiască iar primăria le confiscă dreptul de a dispune de terenurile lor. Primăria a anunțat că le va cumpăra terenurile oamenilor ca să facă parc, încă de la finalul anului trecut. Avocații proprietarilor acuză primăria că planul său nu s-a concretizat decât în discuții sterile și contradictorii și că au trecut cinci luni fără să se facă nimic. Dar și că oamenii vor să fie despăgubiți la valoarea de piață, nu cu 2 euro cum s-au expropriat terenurile în zona aeroportului. Care e următorul pas?
Prezent la ședința extraordinară a Consiliul Local din 21 mai unde s-au discutat mai multe plângeri prealabile cu obiect revocarea parțială a PUG-ului care instalează verde pe terenurile oamenilor, șeful de proiect pe PUG, arhitectul Adrian Borda a pus pe tapet o posibilă dezamorsare a situației viitorului parc din zona cartodrom-pepinieră.
Primăria să facă PUZ, să reglementeze parcul și să negocieze cu proprietarii
Parcul prevăzut în noul PUG pe care primăria și l-a asumat trebuie reglementat. Așa că Borda recomandă primăriei să realizeze un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al acestui parc prin care să îl structureze și să reglementeze construibilitatea și dotările pentru acesta. „PUG-ul reglementează foarte clar procedura care trebuie urmată pentru acest parc. Este nevoie de un PUZ, obligatoriu realizat de către autoritatea publică, prin care să se reglementeze parcul. Fiecare dintre proprietari își poate găsi funcțiuni care să i se potrivească pentru terenurile pe parcelele pe care le dețin. Construibilitatea ține de structurarea viitorului parc. 5-10% este permisă construirea în astfel de situații. Trebuie lansată o temă pentru PUZ iar când se lansează tema cei care doresc să își folosească terenurile pentru anumite dotări le pot anunța pentru ca acestea să fie luate în considerate în temă. Unitatea Teritorială de Terefință Va – parc permite și subzone sportive cu un coeficient mai mare de construire, subzone culturale sau tematice, pot face grădină zoologică, grădină botanică deja avem. Dacă n-avem o viziune clară de la început atunci nu facem decât să ne afundăm. Planificarea este esențială în această fază”, a tranșat Borda.
Arhitectul-șef Ligia Subțirică a exprimat un al punct de vedere: că proprietarii pot cere un certificat de urbanism prin care li se va spune exact cum și ce pot construi conform noului PUG pe terenurile pe care le dețin. Aceasta a mai spus că primăria nu poate porni ea documentațiile de urbanism.
La ședința Consiliul Local din 21 mai, plenul a discut 14 plângeri prealabile care au avut ca obiect revocarea parțială a noului PUG aprobat printr-o hotărâre în decembrie anul trecut. O bună parte dintre plângeri aveau ca obiect terenurile prevăzute ca spații verzi din zona Cartodrom – Pepiniera Becaș. Forul local a respins, cu cîte 15 voturi pentru, toate aceste plângeri (șapte la număr).
Primarul Emil Boc a anunțat primăvara aceasta când a fost pe teren la plantare de copaci în parcul primăriei de pe strada Tulcea că aministrația va face un parc de 60 de hectare în prelungirea celui unde s-au realizat plantările. Mai mult, la ședința din 21 mai, primarul a declarat că administrația are 6 milioane de lei în bugetul primăriei pentru o primă fază de cumpărare a terenurilor de la proprietarii din zona viitorului parc.
În plus, a estimat că undeva la următoarea ședință ar putea estima o dată la care să se facă o comisie și să înceapă procedura de achiziție a terenurilor. Aceasta, potrivit primarului, ar putea demara în septembrie-octombrie.
Avocații proprietarilor s-au arătat nemultumiți de răspuns. Au subliniat că forul local a creat un precedent la începutul anului când a acceptat două plângeri prealabile a unor cetățeni din zona străzii L.S. Bulandra ca terenurile lor să nu mai fie spații verzi ci să fie încadrate ca în vechiul PUG, adică zonă unde se acceptă funcțiuni de centru de conferinte. În plus, deși a anunțat că va cumpăra terenurile de la proprietari și îi va despăgubi, până în prezent nu a făcut niciun demers legal în acest sens. Avocații au mai subliniat că proproprietarii vor să fie despăgubiți la valoarea de piață și nu cum s-a întâmplat în cazul terenurilor de la aeroport pentru care s-a plătit 2 euro/mp, dar și că oamenii au nevoie de termene clare a ști dacă pornersc sau nu procese, acțiuni în instanță care, de asemenea, pot fi promovate într-o anumită perioadă de timp de la adoptarea HCL-ului Consiliul Local prin care s-a aprobat noul PUG și pe care vor să o anuleze parțial.
„Puteti constru pe PUG, puteti merge în instanță sau putem negocia. Cu banii din buget de anul acesta putem acoperi urgențele. Să nu mă întrebați ce valoare va fi pe metru pătrat. Nu ne putem juca la masa asta să zicem 1 euro sau 100 de euro pentru că sunt bani publici și nu îi dăm din buzunarul nostru. Va fi atâta cât ne va spune legea. Nu îmi doresc să ajungem la instanță. Cine nu va fi mulțumit de prețul despăgubirii are posibilitatea să meargă în instanță”, a mai spus primarul.
Edilul nu a făcut deocamdată niciun fel de afirmație despre demararea procedurii de reglementare și asumare a viitorul Parc Est din PUG.