Închide

Salvați Cetățuia! Tic-tac, tic-tac…”Șantajul moral”, culisele dreptului de preemțiune și noua ofertă pentru primărie de la Unita Turism

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 13, 2015 1 829

Povestea unei Cetățuii publice pe care a început să o scrie primăria se complică.

„Da”, a spus primăria, „cumpărăm două clădiri pe Dealul Cetățuii, prin exercitarea dreptul de preemțiune”. Și a intrat în negocieri cu o comisie formată din consilieri locali. „Nu, n-ați cumpărat nicio clădire în ultimii 25 de ani și n-ar trebui să le cumpărați nici pe acestea două”, susține proprietarul Cetățuii, Unita Turism care face presiuni ca primăria să renunțe la intenția de cumpărare. Ba a făcut și o contraofertă primăriei, dacă renunță la cel puțin una dintre clădiri: îi va vinde la preț modic 4000 mp de teren pentru a face un teatru de vară.

După „șantajul moral”, cum îl numește Claudia Anastase, al celor de la Unita care s-au plâns că primăria s-a băgat în afacerile companiei tocmai acum, deși niciodată nu și-a mai exercitat dreptul de preempțiune ca să cumpere imobile-monumente istorice, administrația locală ar putea să capete o felie din Cetățuie pentru a-și pune în practică planurile de a reda zona circuitului public prin amenajare unui teatru de vară.

 

Misterul hârtiilor, în „circuitul” Unita – Primărie

„Unita a vândut deja două clădiri, iar cineva a răspuns în numele Consiliului Local că nu se dorește cumpărarea lor prin exercitarea dreptului de preempțiune. Am început să verificăm hârtiile să vedem care e situația și a apărut un document de la Patrimoniu, cu semnătura viceprimarul Anna Horvath. Așteptăm să fim informați de ce s-a trecut peste Consiliul Local în această speță”, spune consilierul PSD Caludia Anastase, membru în comisia de negociere a primăriei cu cei de la Unita Turism. Scenariul e confirmat și de Doru Stoica, membru în aceeași comisie. „Eu chiar aș vrea să mă retag din această comisie. Nu prea sunt de acord cu ce s-a întâmplat. Nu este chiar foarte clar cine a semnat”, spune Stoica. Ceilalți consilieri locali din comisie, Adrian Mureșan și Constantin Tomoș n-au dorit să intre în detalii și au mențioant că executivul primăriei știe mai multe detalii și că vor face o informare pe acest subiect. „Trebuia să avem un proiect de HCL, altfel nu avea cum să nu se exercite dreptul de preemțiune în cazul clădirilor deja vândute de Unita. Așteptăm oricum informarea oficială”, a spus consilierul Adrian Mureșan.

Proprietarul Unita Tursim, Josef Goschy, a cerut anul acesta oficial printr-o adresă transmisă consilierilor să reanalizeze decizia de exercitare a dreptului de preemţiune şi să îi lase cale liberă pentru a vinde clădirile rămase pe Cetăţuie către investitori din mediul privat, cu bani şi dispuşi să facă reabilitări, „scutind” astfel bugetul local de cheltuirea acestor sume. Consiliul local nu a dat curs solicitării și a numit comisia de negociare a prețului pentru cumpărarea celor două clădiri.

 

bevedere

 

Marea negociere

„Am înțeles în comisie, după discuții cu avocații lor că proprietarul este foarte supărat. Noi am spus inițial că și primăria are dreptul să cumpere la fel ca privații clădirile, mai ales că acestea sunt monumente. Ni s-a răspuns că n-ar fi o problemă, de fapt. Apoi, când a revenit subiectul, am aflat că ar fi o supărare și ea ar avea legătură cu cea de-a doua clădire pe care dorim să o cumpărăm, imobil pentru care ei aveau o promisiune de vânzare. În aceasta urma să se facă un consulat, iar delegații și invitații să fie preluați prin hotelul din zonă deținut de Unita. Dacă am renunța la dreptul de preemțiune pentru cumpărarea acestei clădiri, ar fi dispuși să ne dea porticul și o suprafață de teren ca să facem un teatru de vară, gratuit sau chiar la un preț modic, știu eu, 1 euro/mp”, a declarat Mureșan pentru Actualdecluj.ro.

„Dacă până acum n-au vrut să audă de vreo vânzare, acum sunt dispuși să dea teren. Cei 4000 de mp ar răspunde planurilor primăriei să pună în practică teatrul de vară din zonă. Rămâne de văzut care va fi prețul de vânzare. Aici se mai negociază”, a mai spus Claudia Anastase.

Consilierul Constatin Tomoș a declarat că cei din comisie urmează să facă o informare în plen, care se va pronunța și va „alege” opțiunea cea mai avantajoasă pentru comunitate. „Proprietarul e deranjat că s-a exprimat dreptul de preemțiune și a venit cu o propunere, cea cu terenul. Deocamdată suntem în etapa de negociere. Urmează ca acesta să o prezentăm în plenul Consiliului și să se ia o decizie dacă este convenabil să renunțăm la cumpărarea unei clădiri și să optăm pentru teren”, a spus Tomoș.

Viceprimarul Anna Horvath, membră în aceeași comisie de negociere, nu a oferit informații pe acest subiect.

 

Ce pavilioane au intrat în vizorul Primăriei

Primăria a decis să cumpere două clădiri-monument de pe Cetățuie, scoase la vânzare de proprietar, după intervenţiile conducerii filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România care a susţinut oportunitatea pe care o are primăria de a le reintroduce în circuitul public. Mai precis, în şedinţele de Consiliu Local din decembrie, respectiv ianuarie, consilierii locali au aprobat exercitarea dreptului de preemţiune pentru achiziţionarea a două imobile din ansamblul istoric, aflate acum în proprietatea BT Leasing Transilvania (şi asupra cărora Unita Turism Holding are drept de folosinţă şi posesie). Este vorba despre pavilionul G (parter cu două camere şi gang de trecere şi la etaj patru camere şi teren de 219 mp, pentru care vânzătorul a depus înştiinţare de vânzare la preţul de 20.000 de euro plus TVA) şi despre Pavilionul C, compus din parter cu cinci camere şi hol şi la etaj încă cinci camere, cu teren de 500 mp, cu un preţ de 100.000 de euro, TVA inclus.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.