Închide

ANALIZĂ Sarabanda erorilor! Rezumatul unui sezon eșuat din toate punctele de vedere pentru “U” Cluj

SportTop News by Catalin Suciu - mai 25, 2015 1 961

De ce a ajuns “U” Cluj să retrogradeze, de ce a ajuns în pragul desființării? Multe erori manageriale, decizii de neînțeles și un buget consumat prostește .

“U” Cluj a început campionatul cu Mihai Teja pe bancă, tehnician care o salvase en fanfare de la retrogradare înainte cu un sezon. Antrenorul a făcut pregătirea de vară, a încercat să încropească o formație decentă și a pornit la drum cu gânduri mari. “Nu ne gândim la retrogradare, dar trebuie să fim concentrați , avem nevoie de un start bun”, spunea tehnicianul. Universitatea a remizat în prima etapă cu ASA Târgu Mureș (0-0), apoi a pierdut cu Dinamo acasă (2-3) și-a bătut la Chiajna (2-0). Următoarele două meciuri , remiza de la Brașov (1-1) și înfrângerea de la Botoșani (1-0) i-au pecetluit soarta, acesta fiind momentul în care Florian Walter a hotărât să facă o schimbare. Sfătuit de familia Reghecampf , cu care se află în relații de amiciție, omul de afaceri a decis să-l schimbe. Teja a mai rămas un meci, a bătut Iașiul cu 2-0, dar apoi a părăsit Clujul, lăsând Universitatea pe locul 9 în Liga 1. “Nu jucăm nimic!”, a fost unul dintre reproșurile aduse de Florian Walter.

TEJA

Teja a fost dat afară pe motiv că echipa „nu joacă nimic”. Atunci U Cluj era pe locul 9

 

Acesta a făcut apoi prima mare greșeală când a hotărât să-l numească pe Ogăraru principal, un tehnician aflat la început de carieră, școlit în Olanda, departe de fotbalul românesc, un antrenor care nu cunoștea realitatea fotbalului românesc.
Plecat din România de mai mulți ani și cu experiența Ajax în spate -ca jucător, iar apoi antrenor la echipa secundă- Ogăraru a preluat-o pe “U” în plin campionat, fără să cunoască Liga 1, și-a încercat alături de Alfons Groenedijk să revoluționeze jocul, folosind un modul 4-3-3 eminamente ofensiv. Obișnuită să evolueze precaut într-un sistem 4-2-3-1 (cu Mihai Teja) , “U” a încercat dintr-un foc să joace altceva decât a fost învățată să joace până atunci. De-aici și trei înfrângeri în primele trei jocuri cu Rapid (1-2 în Giulești), Craiova (0-2 acasă) și CFR Cluj (0-1 în Gruia). A urmat un succes cu 2-0 în fața Pandurilor , pe teren propriu, după care o înfrângere cu Steaua, în deplasare , 1-4. Etapa următoare Universitatea a făcut 2-2 acasă cu Viitorul, jucând foarte slab prima repriză. La Mediaș (1-1) , din nou, Universitatea a evoluat decent doar o repriză, după care a pierdut pe teren propriu cu Petrolul (0-3) într-un meci în care n-a contat.
Oscilația din joc a continuat, Universitatea remizând apoi la Astra Giurgiu (1-1), după un meci în care și-a dominat adversara, dar peste doar câteva zile a făcut 0-0 acasă cu Oțelul Galați, având o prestație foarte slabă.
În etapa a 17-a, ultima a turului, “U” a bătut Ceahlăul cu 6-0 și a terminat prima parte a campionatului cu 18 puncte, pe locul 10, la egalitate cu Pandurii (locul 11) și Gaz Metan Mediaș (locul 12) și la un singur punct de Chiajna, aflată pe 13, poziție retrogradabilă.

Ogararu, Alfons Groenendijk

Ogăraru și Groenendijk au dus echipa în subsol

Având exemplul evoluției contradictorii din tur, clubul i-a dat credit lui Ogăraru după succesul categoric cu Ceahlăul și pentru perioada de iarnă. “Acum poate regla tot ce nu merge, are timp să-și pună la punct pregătirea de unul singur”, a fost mesajul lui Walter. În cantonament, susțin mai mulți jucători, “a fost ca-n vacanță”. De ce? Pregătirea fizică care e imperios necesară mai ales în pauza dintre tur și retur a lipsit cu desăvârșire. Antrenamentele au fost foarte scurte, s-a lucrat mai mult cu mingea, iar pe partea fizică aproape deloc. Cunoscut drept un tip boem, Ogăraru a încercat să-și atragă vestiarul de partea sa printr-un program facil. Zile libere, antrenamente ușoare etc. Drept urmare, Universitatea a început prost returul, cu un 0-3 acasă, cu ASA Târgu Mureș , urmat de un 0-3 pe terenul lui Dinamo, acesta fiind ultimul joc.
Venirea lui Adrian Falub la Universitatea Cluj a fost privită cu ochi buni, mai ales de suporteri. Un act curajos de a prelua o formație aflată în derivă, însă la fel de riscant. Falub a optat la toate echipele pe care le-a antrenat pe organizare, în primul rând. Preferă să nu ia gol, iar apoi, dacă se poate, să marcheze. E foarte precaut și joacă la rezultat, însă din nou echipa a fost dată peste cap cu noi instrucțiuni, total diferite de cele primite de la Ogăraru. Probabil ar fi fost mult mai oportună aducerea lui Falub înainte de pregătirea de iarnă. În acest fel, antrenorul ar fi avut timp la dispoziție să regleze sistemul tactic pe care și l-a imaginat. În prezent “U” evoluează,susține antrenorul, într-un modul 3-4-3. Sistemul e valabil numai pe faza de atac, pentru că atunci când nu are mingea, Universitatea joacă într-un modul 5-4-1, cu trei fundași centrali. Echipa a arătat în ultimele etape că poate juca cursiv, dar mult prea târziu.  A marcat doar 6 goluri în 16 etape, iar în acest mod nu te poți salva de la retrogradare! Remiza cu Gaz Metan Mediaș de pe teren propriu (1-1) le-a frânt aripile studenților, care au pierdut apoi la Petrolul , după un joc bun (0-1) și au remizat cu Astra, acasă (0-0), într-un meci în care oaspeții s-au odihnit pentru partida cu ASA Târgu Mureș. În ultima etapă Universitatea a pierdut la Galați și a retrogradat și matematic în liga a doua. De fapt, nici nu se știe unde va juca “U” din sezonul viitor deoarece clubul e în insolvență, iar declanșarea procedurii falimentului e doar o chestiune de câteva luni. Cum banii din drepturile de televizare nu mai vin, “U” Cluj nu are asigurat niciun buget pentru sezonul următor și implicit nu va putea să respecte termenele de plată din planul de reorganizare.

 

Politică de transferuri ratată
Universitatea a transferat în vară nu mai puțin de 17 jucători. Câțiva dintre aceștia au fost dați afară la scurt timp, după doar câteva etape. Fofana, Mateus (fundași centrali) și Emil Jula (atacant) au plecat primii, clubul cheltuind cu toți trei câteva mii bune de euro. Între cei transferați s-a numărat și brazilianul Gil Bahia, adus de Anamaria Prodan, la sugestia impresarei. Fără drept de joc, Bahia a rămas câteva luni la Universitatea, clubul i-a achitat lunar remunerația, iar în iarnă i-a reziliat contractul pentru că jucătorul nu a putut fi legitimat. Alte zeci de mii de euro pierdute degeaba.
În iarnă “U” și-a pierdut alte două piese importante, Dan Bucșa și Emil Ninu. Primul s-a transferat la Gyor, gratis, iar Ninu , titular indiscutabil cu evoluții apreciate, s-a transferat la Levski Sofia. Dacă la mijlocul terenului mai existau soluții, în apărare lucrurile s-au agravat. “U” a făcut patru mutări în pauza dintre tur și retur, dar nu și-a luat niciun fundaș central! Au sosit van den Broek (rezervă), Castillion (evoluții sporadice), Zijler (dat afară) și Daniel Martins , ultimul accidentându-se grav.
Contracte cu obligații doar pentru club

Clubul și-a angajat antrenori și le-a dat mână liberă, oferindu-le orbește contracte fără clauze precise, fără obligativitatea îndeplinirii unui barem de puncte după un număr de etape. În condițiile în care exista precedentul Ionel Ganea, care se judecă și acum prin tribunale cu fostul său club după ce a fost demis în plin sezon, de ce clubul le-a oferit și celorlalți angajamente fără anumite clauze prin care să se protejeze? Teja s-a despărțit de U Cluj amiabil, aceasta fiind varianta oficială, dar în realitate antrenorul a plecat și a dat-o pe Universitea în judecată solicitând câteva zeci de mii de euro în plus. Cazul se judecă deja la comisiile federative.
După Teja a venit cuplul de antrenori Ogăraru – Groenedijk în condiții contractuale similare. În consecință, ca să-i demită și să-l poată angaja pe Adrian Falub, “U” a fost nevoită să le achite celor doi 60.000 de euro. Clubul a cheltuit mai mult decât și-a permis, iar de-aici și întârzierile salariale către jucători. “E foarte greu să te motivezi când îți plâng copiii de foame acasă”, a descris Falub starea generală din cadrul lotului.

Finala Cupei, o palidă consolare

Pe 31 mai , “U” va juca cu Steaua în finala Cupei României. Presupunând că ar și câștiga-o, Universitatea va puncta doar la capitolul palmares pentru că cei 250.000 de euro -valoarea premiului – n-ar fi de suficienți pentru evitarea falimentului. Adjudecarea Cupei pe Arena Națională ar fi ieșirea din scenă cu capul sus. “Aș vrea să terminăm demni acest sezon, apoi nu știu ce se va întâmpla. Câștigarea Cupei e un vis”, a explicat Falub.

Finala
Transferuri Universitatea Cluj sezonul 2014-2015

Veniri vara 2014

Raul Razvan Costin
Petar Jovanovic (Bosnia)
Sasa Stojanovic (Serbia)
Mateus Alves Maciel (Brazilia)
Paulo Henrique Martins Eugenio „Paulinho” (Brazilia)
Emil Gabriel Jula
Florin Achim
Diaranke Fofana (Franta)
Leonidas Panagopoulos (Grecia)
Nuno Filipe Vasconcelos Viveiros (Portugalia)
Nicolae Musat
Dino Skvork (Croatia)
Doru Bratu
Justin Junior Mengolo (Camerun)
Gilmerson dos Santos Mota “Gil Bahia” (Brazilia)
Narcisse Bambara (Burkina Faso)
Danzell Gravenberch (Olanda)
Pablo Ceppelini (Uruguay)

Plecări vara 2014
Octavian Abrudan – Milsami Orhei (Moldova)
Szilagyi Zsolt – retras; antrenor la Centrul de copii si juniori
Ronald Gercaliu – reziliere amiabilă
Rodrigo Menezes – reziliere amiabilă
Maximilian Nicu – final de contract
Marius Ene – reziliere amiabilă
Mădălin Martac – reziliere amiabila
Ionuț Rada II – revenit la Pandurii
Adrian Borza – echipa a doua
Gabriel Machado – reziliere amiabilă
Takacs – pus pe liber
Alin Rațiu – retras din motive medicale

Veniri în pauza de iarnă

Geoffrey Castillion (Olanda)
Daniel Santos Martins (Portugalia)
Marcel Sergio Orpheo Zijler (Olanda)
Benjamin van den Broek (Olanda)
Andreas Calcan (mijlocaș) – revenit după un împrumut la Vâlcea

Plecări în pauza de iarnă

Flaurent Sauvadet – mijlocas ofensiv, a jucat doar o etapa in tur
Ionuț Târnăcop – fundaș, semnat cu CS Univ. Craiova
Emil Gabriel Jula – atacant, plecat la Oțelul Galati
Dan Bucșa – mijlocas defensiv, plecat la Gyor (Ungaria, Liga 1)
Karim Boutadjine – mijlocaș , reziliere amiabilă
Vladimir Niculescu – portar, reziliere amiabilă
Nicolae Mușat – fundas stânga, reziliere
Sasa Stojanovic – mijlocaș central, reziliere, St. Rosie Belgrad
Emil Ducu Ninu – fundas central , plecat la Levski Sofia (Bulgaria)
Doru Bratu – fundaș central, reziliere
Gil Bahia – fundaș / mijlocaș dreapta – n-a avut drept de joc

Un comentariu

  1. Ai uitat sa spui unde este Florian Walter acum :))) Clubul a fost o supapa de spalat bani a lui Walter si prietenii…salarii de 5mii de euro pentru jucatori din lot care nu apucau nici banca de rezerve?! asta e, suporterii viseaza, patronii fura visele fanilor si pleaca cu buzunarele pline unde vad cu ochii!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.