Închide

UPDATE Spitalul „Clujana” nu a fost în tranșeele luptei cu Covid-19 și nici nu este. Niciunul dintre cei 165 de pacienți nu este internat în spitalul municipalității, cu toate acestea unitatea beneficiază de infuzii uriașe din bugetul local

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 27, 2020 5 6087

Actual de Cluj a apăsat un buton sensibil, semnalând că spitalul „Clujana” nu tratează pacienții infectați cu Covid-19, deși municipalitatea continuă să-i pompeze aiuristic fonduri publice, utilizând ca argument „criza epidemiologică”.

Primarul Emil Boc a ieșit în mai multe rânduri să facă paradă pe tema luptei cu epidemia de Coronavirus, și la fiecare ieșire mai adăuga niște sute de mii/ milioane la bugetul Spitalului „Clujana”. În afara fondurilor alocate de municipalitate, s-au organizat ample campanii pentru strângere de donații, tot pentru spitalul „Clujana”.

Și nu ar fi aceasta neapărat problema: faptul că se duc bani cu nemiluita spre un anume spital. Problema pe care o semnalăm este că se duc bani spre  un spital care, de fapt, nu tratează și a nu a tratat pacienții cu Covid-19.  În ciuda acestui aspect, primarul Emil Boc n-a avut nicio jenă să iasă public să spună că „speră să-și recupereze banii dați spitalului”, de la Guvern.

Între timp, spiatele clujene aflate în prima linie în lupta cu Covid-19 rămân acestea patru : Spitalul de Boli Infecțioase (care a preluat și Spitalul privat Polaris), Clinica Medicală I, Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” și Spitalul de Recuperare. 

Primarul l-a urecheat

Urecheat de primar pentru că a spus adevărul pentru Actual de Cluj, Prefectul Mircea Abrudean a revenit astăzi încercând să facă să fie bine și pentru Emil Boc. Abrudean a reamintit că în grila spitalelor care pot asigura asistență pentru tratarea pacienților cu Covid-19 stă inclus și Spitalul „Clujana”, doar că: se află „în linia a cincea”.  De fapt, „în lina a patra”, reiese dintr-un drept la replică transmis de Primărie (vezi foto jos).

Prefectul reia același adevăr, doar că-l îmbracă mai frumos pentru ca Boc să se poată folosi în continuare de argumentul că a mutat fondurile de la investiții publice pentru a face față „crizei” de la Spitalul „Clujana”. Așadar, Mircea Abrudean arată că spitalul „Clujana” se implică, de fapt, pentru că „triază” persoanele care se prezintă cu afecțiuni respiratorii, lucru pe care, îl fac toate spitalele.

Prefectul nu-și permite să mintă – fiind șeful Comitetului Județean  pentru Situații de Urgență – și mai confirmă încă o dată, ceea ce Actual de Cluj a publicat ieri: că niciun caz de Covid-19 nu a fost preluat de spitalul „Clujana”, că nici nu s-a pus problema ca acesta să preia pacienții cu Coronavirus (vezi foto jos), decât într-un eșalon îndepărtat, dacă s-ar întâmpla ca celelalte spitale să nu mai facă față. Or, în acest moment, dintre persoanele infectate și internate, 162 la număr, Spitalul „Clujana” numără zero pacienți. Prefectul arată că în planul Comitetului pentru Situații de Urgență, cazurile mai grave sunt rezervate pentru Spitalul de Boli Infecțioase și pentru Medicală I, urmând ca în eșalon doi să intre Recuperarea, Penumoftiziologia și Spitalul Polaris care în prezent sunt aproape goale. De abia într-un eșalon următor, dacă va fi cazul, s-ar avea în vedere și Spitalul Clujana.

„Intenționăm să lăsăm doar Spitalul de Boli Infecțioase și Medicală I pentru cazurile grave și ATI (terapie intensivă – n.red.), iar asimptomaticii și cazurile ușoare să fie preluați la Recuperare și la Polaris”, a spus Abrudean.

 

„Urgența” invocată de Emil Boc la Spitalul Clujana și nevoia infuziei de bani ar trebui să fie cu atât mai puțin justificată, dacă avem în vedere alocările masive de fonduri pe care municipalitatea le trensferă anual Spitalului „Clujana”. Mai jos, lista cu sumele care s-au alocat din bugetul local:

Primaria a finanțat Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca / „Clujana” cu urmatoarele sume de bani:

2018 – 20.373.000 lei
2019 – 23.620.000 lei
2020 – 29.839.000 lei

Din bugetul public s-au alocat în fiecare an zeci de milioane de lei pentru această singură unitate spitalicească subordonată primăriei clujene, dar Boc susține că spitalul este lipsit de aparatură și echipament medical. În consecință, alocă într-o singură lună încă 7 milioane de lei, argumentând că e „criză epidemiologică”, fără să menționeze deschis faptul că Spitalul n-a avut niciun pacient de Covid-19 și că nici nu e în eșalonul principal al luptei cu Covid-19. După asemenea alocare, același primar iese și se plânge că bugetul de ivestiții al municipiului a sărăcit

30 martie – ședință Consiliu Local:

cazarea personalului medical din Spitalul Clujana – 500.000 lei

achiziția de materiale de protecție și echipamente tot la Spitalul Clujana  – 1 milion lei

7 aprilie – ședința extraordinară de Consiliu Local:

achiziționarea de echipamente medicale pentru Spitalul Clujana – 5,5 milioane de lei ( din care 4 milioane de lei vor merge pentru achiziționarea de echipamente medicale, iar 1,5 milioane de lei pentru echipamente de protecție medicală).

15 aprilie – Boc anunță pe Facebook o vizită la Spital:

Arată că a alocat 7 milioane de lei pentru Spitalul Clinic Municipal Clujan,  în vederea achizitionarii de echipamente medicale si de protectie.

După ce a dat banii, Boc a declarat că speră ca cei 4 milioane de lei alocați pentru aparatură medicală  să fie recuperați din fonduri europene, în cadrul unui program deja anunțat de Guvernul României: „Începând cu luna mai, când este posibil să se deschidă call-ul de proiecte europene, noi vom depune în acest sens un proiect european, pentru a recupera toți banii sau o parte din banii pe care îi vom aloca în vederea achiziționării de echipamente”, a explicat primarul în Consiliul Local.

24 aprilie – ședință ordinară de Consiliul Local:

Alocare suplimentară pentru Spitalul municipal Clujana, 600.000 de lei pentru achiziția de ventilatoare, și 800.000 de lei pentru stimulentele medicilor care lucrează cu pacienți infecțați cu Covid-10 (în valoare 2500 de lei).

Boc despre criza de Covid-19, în contextul în care Spitalul Primăriei n-are pacienți de Covid-19:

„Mulțumesc întregului corp medical de la Spitalul Clujana pentru munca si profesionalismul lor in batalia contra COVID-19. De asemenea, adresez multumiri corpului medical de la toate celelalte spitale din Cluj-Napoca, spitale care nu sunt in subordinea Primariei, pentru tot ceea ce fac astfel incat sa putem mentine situatia sub control in aceste momente dificile. 

„Am discutat azi cu medicii si conducerea Spitalului Clujana problemele specifice gestionarii crizei Coronavirus. Spitalul asigura, în principal, triajul pentru urgentele respiratorii si pentru urgentele urologice COVID-19. In acest sens, au fost montate si trei containere medicale pentru facilitarea triajului pacientilor cu probleme respiratorii”. In perioada urmatoare vor fi achizitionate urmatoarele echipamente medicale: Monitor funcții vitale: 10 buc, Defibrilator: 1 buc, Ventilator de transport: 1 buc, Computer tomograf: 1 buc, Container: 1 buc, Stație procesare imagini CT: 1 buc, Injectomat CT: 1 buc, Aparat de hemodiafiltrare: 1 buc, Aparate de ventilație mecanică: 3 buc, Videolaringoscop cu bronhoscop: 1 buc, Uretero-renoscop optic rigid/semirigid: 1 buc, Paturi de terapie intensivă: 9 buc, Masti, manusi, ochelari, combinezoane, dezinfectanti.

Și Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai a lansat o campanie de strângere de fonduri destinate sprijinirii Spitalului Municipal „Clujana”, subliniind că spitalul ar funcționa „sub o presiune considerabilă”:

„COVID-19 forțează limitele sistemului nostru de sănătate și momentan spitalul funcționează sub o presiune considerabilă. Tocmai de aceea este datoria noastră să ne asigurăm că nivelul calității serviciilor de sănătate va rămâne unul ridicat și când valul celor care au nevoie de ajutor își va atinge maximul. Împreună vrem să le oferim celor 108 medici, 302 asistenți medicali și 197 infirmieri, îngrijitori și brancardieri cele mai bune condiții chiar dacă se atinge capacitatea maximă de pacienți pe cele 351 de paturi, respectiv 17 pe ATI”, afirmă inițiatorii campaniei, conform cărora, aceasta este una dintre cele mai importante activități comunitare organizate de Facultate.

 Și alte ONG-uri alte au demarat campanii pentru a strânge fonduri pentru achiziția de echimpanet pentru spitalul Clujana.

Dreptul la replică trimis de primarul Emil Boc care arată că pe hârtie și „Clujana” e în lupta cu Covid-19.

 

 

 

 

5 comentarii

  1. Articolul este de o rea vointa extraordinara și are ca unic scop sa lovească în primar. Sa le luam pe rand:
    1. La Spitalul Clujana se face triajul TUTUROR persoanelor cu simptomatologie respiratorie. Pacienții cu astfel de simptome sunt redirecționați de alte spitale către Clujana (la alte spitale nu sunt consultați dacă au probleme respiratorii, ci sunt trimiși la Clujana). Cu alte cuvinte, la urgenta de la Clujana vin toate cazurile respiratorii care sunt testate și în funcție de rezultat rămân sau sunt trimise. Este cea mai ingrata munca pentru ca nu știi cu ce pacient ai de-a face, teoretic, orice pacient trebuie considerat infectat pana la proba contrarie.
    2. Secția de urologie este desemnata sa trateze pacienții Covid pozitivi cu urgente urologice. Pe înțelesul tuturor, dacă un pacient pozitiv internat la Infecțioase face glob vezical, hemoragie, etc e trimis la Clujana.
    3. Idem secția Neurologie (vezi explicația de la punctul 2).
    4. Terapia intensiva este prevazuta sa primească cazurile care necesita intubare și ventilație mecanica în situația în care paturile ATI de la Infectioase/Medicala I devin insuficiente. După mintea autoarei articolului, pacienții pozitivi ar trebui împrăștiați prin toate spitalele, ca să aibă fiecare câțiva. Fără sa se gândească la faptul ca ar creste enorm costurile ca toate spitalele sa trateze Covid+ (risipa de echipamente, blocarea si suprasolicitarea personalului, amenajări circuite, etc).
    5. Suma de 500.000 RON a fost alocata pentru CAZUL IN CARE epidemia ar lua asemenea proporții încât ar fi necesara carantinarea personalului. Pana acum nu a fost nevoie, nu s-a cheltuit nici un ban, dar ei trebuiau prevăzuți în buget. Dacă va fi nevoie (sa speram ca nu) se vor cheltui, dacă nu, banii rămân la buget.
    6. Este perfect normal ca Primăria sa investească bani în spitalul propriu. Asa cum Spitalul Județean tine de Ministerul Sănătății și trebuie finanțat de Minister, Spitalul Militar e finanțat de MApN pentru ca tine de Ministerul Apărării, Spitalul de Recuperare tine de Consiliul Județean și drept urmare e finantat de CJ.
    Deși nu întra în obligațiile primăriei Cluj, sume importante se duc și spre aceste spitale. Dar este absolut normal ca primăria Cluj sa investească în unitățile din subordinea ei. Exact la fel cum dvs. va cumpărați mobila pentru dvs., nu pentru vecinul de la etajul 2. (editat)

  2. ,,La Spitalul Clujana se face triajul TUTUROR persoanelor cu simptomatologie respiratorie”
    Perfect adevarat, si avand in vedere faptul ca pacientii COVID solicita ambulanta pentru simptome respiratorii rezulta ca ei ajung la Municipal….situatie care chiar se intampla.
    Mizerii aruncate din tractor, precum gunoiul pe camp, de catre un ,,ziar”

  3. Mincinosilor, ce triaj faceti mai mincinosilor. unchiul meu a ajuns la voi cu febra, tuse puternica, varsaturi si nici macar nu au apucat sa-l de jos din Ambulanta ca voi ati si refuzat sa-l vedeti si l-ati trimis la Leon Daniello. Si nu e singurul caz. Sa va fie rusine !!!

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.