Închide

Austeritate la Cluj. Primarul anunță că veniturile au scăzut cu 7 milioane de lei, după prima lună de criză

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 07, 2020 0 3962

În cadrul unei ședințe a Consiliului Local de îndată, primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că încasările bugetare din activitățile economice derulate în Cluj au scăzut drastic, fapt ce impune o reevaluare a cheltuielilor din fonduri publice. Boc nu s-a sfiit să anunțe că vor urma vremuri grele pentru economia clujeană, mai ales dacă starea de urgență se prelungește: „Veste nu foarte bună, cum era de așteptat, starea de urgență conduce la o cădere econmică în Cluj Napoca, pe care o resimțim cu toții”.

Edilul Clujului a afirmat că a primit chiar astăzi un raport privind situația IGV (Cota din Impozitul pe Venit Global – alocată de stat primăriilor, prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice), din care reiese o scădere drastică a veniturilor din activități economice.  „Doar din cota  IGV aferenta lunii martie (din tot ce se muncește în acest oraș), avem 43 de milioane de lei, mai puțin cu 7,5 milioane de lei, față de media lunară pe care am prognozat-o la întocmirea bugetului pentru anul 2020. Cu alte cuvinte, noi am prognozat că în martie încasăm 50 de milioane de lei, iar acum ne trzim că avem 40 de milioane. Așadar, numai în luna martie avem o scădere de 7 milioane de le, doar din cota IGV”, a comentat Boc.

În condițiile date, primarul Clujului afirmă că nu își închipuie ca situația să se îmbunătățească pe termen scurt, având în vedere că președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de urgență se va prelungi cu încă o lună. „Nu ne rămâne decât să restructurăm în continuare bugetul pentru anul 2020, pentru a putea rămâne în parametri funcționali, asigurând în primul rând funcționalitatea orașului cu tot ceea ce prespune educație, sănătate și servicii fundamentale. Totodată vom continua să asigurăm cofinanțările necesare pentru investițiile aprobate din fonduri europene. Nu va fi o situație ușoară. Deja avem cu 7 milioan de lei mai puțin decât ce s-a prognozat pentru luna martie, și gândiți-vă că starea de urgență a început de abia de la mijlocul lunii”, a spus Boc.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare