Închide

UPDATE: Cu o mână dă banul să acopere găuri financiare, iar cu cealaltă mână e la ușa Guvernului să-i întoarcă plățile

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 26, 2020 1 1283

Spitalul municipal Clujana nu a intrat în grila unităților spitalicești care tratează pacienții infectați cu Covid-19, dar cu toate acestea edilul Clujului, Emil Boc, continuă să pompeze fonduri din bugetul public local, folosind ca argument  necesitatea investițiilor medicale impuse de „criză epidemiologică”. Boc nu se zgârcește să arunce cu banii, admițând chiar el că speră ca mare parte dintre sumele alocate să le poată recuperea de la Guvern.

„Speram să recuperam de la Ministerul Sănătății o parte din banii pe care îi dăm, pentru medici și pentru echipamente medicale, din fondurile europene care vor fi accesate”, a spus Emil Boc în ultima ședință a Consiliului Local.

Emil Boc a  propus – iar consilierii locali au aprobat – alocarea a 3 milioane de lei, „bani pentru gestionarea crizei de Coronavirus”, în cadrul acestei ședințe care a avut loc săptămâna trecută. Cea mai mare sumă a fost îndreptată către Spitalul municipal Clujana, aflat în custodia Primăriei, respectiv 600.000 de lei pentru achiziția de ventilatoare, și 800.000 de lei pentru stimulentele medicilor care lucrează cu pacienți infecțați cu Covid-10 (în valoare 2500 de lei).

Boc a uitat să menționeze că Spitalul Clujana nu are niciun pacient infectat cu Covid-19. Potrivit Prefecturii Cluj, Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență a dispus ca singurele spiatele care tratează pacienții cu Covid-19, în Cluj Napoca, să fie acestea patru: Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Medicală I și Spitalul de Recupere, Iar locurile în cadrul acestor spitale nu sunt nici pe departe ocupate.

Prefectul Mircea Abrudean a subliniat că Spitalul Clujana nici nu a fost luat în calcul pentru tratarea pacienților cu Covid-19. „Acum analizăm ca pentru cazurile mai grave și cele care necesită Terapie Intensivă să lăsăm doar Spitalul de Boli Infecțioase și Medicală I. Iar Recuperarea și Pneumoftiziologia să preia asimptomaticii și cazurile mai ușoare”, a spus Mircea Abrudean.

Chiar dacă Spitalul Clujana nu a intrat în tumultul crizei epidemiologice, investițiile din bani publici și donațiile n-au întârziat să curgă.

Primarul Clujului continuă să se plângă că a cheltuit bani mulți din buget și că nu prea i-au mai rămas pentru investiții.

„Până acum, pentru tot ce însemană gestionarea crizei de Coronavirus la Cluj-Napoca am alocat  7,5 milioane de euro, în condițiile în care în luna martie municipalitatea a pierdut deja 7,5 milioane lei față de veniturile prognozate. Suma cheltuită cuprinde de la carantinarea persoanelor, la dezinfectarea spațiilor publice, achiziția de echipamente pentru Spitalul Clujana, pachete alimentare, hrană. Am cheltuit 10% din bugetul nostru de investiții din fonduri bugetare sau din bugetul fondurilor europene. Sperăm ca mare parte din acești bani putem să îi recuperăm de la Guvern. 2/3 din aceste sume ar trebui să ne revină înapoi. Vom vedea în viitor cum vor veni acești bani. Noi oricum suntem obligați să asigurăm funcționalitatea”, a spus Boc.

UPDATE: Luni, 27 aprilie, Primăria a lansat un drept la replică, arătând că Spitalul „Clujana”, oficial, a fost inclus în planul de asistare a pacienților testați poziti cu Covid-19 (vezi foto jos), doar că se află undeva în linia a 4-a.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a întărit încă o dată că singurele Spitale care au în acest moment pacienți infectați cu Covid-19 sunt: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie, Medicală I și Spitalul de Recuperare.

 

c

Un comentariu

  1. Nu inteleg. Pana acum era o problema ca nu se investeste in spitale. Acum, ca se intampla asta, iar e o problema. Faptul ca un spital (oricare ar fi el) beneficiaza de finantare de la bugetul local, nu ar trebuie sa ne deranjeze. Unele spitale le administreaza MS altele autoritatile locale. Parerea mea personala, este ca sunt bani investiti in sanatatea tuturor, chiar daca vin din taxele platite de mine ca cetatean al orasului, desi in Cluj sunt tratati pacienti din mai multe judete. Am putea sa apreciem si bune practici, nu doar sa cautam scandalul.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare