Închide

Timișoara are peste 300 de vindecați de Covid19 într-un singur spital, mai mult decât dublu față de tot județul Cluj. L-am întrebat pe medicul care conduce principalul spital Covid din Timișoara cum se explică diferența

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - apr. 27, 2020 0 1144

De la debutul epidemiei de Sars-Cov2 în România, în Cluj  au fost diagnosticate 308 cazuri de Covid19, iar 134 de persoane tratate s-au vindecat. În același interval, în județul Timiș au fost înregistrate 443 de cazuri și 334 de vindecări.

În privința ratei de vindecare, procentele arată așa:

*Cluj – 43,5%

*Timiș – 75,35%

Avem o diferență de aproape 32% între județele Timiș și Cluj în privința vindecărilor. Și alte județe se situează mult în spatele Timișului. La Sibiu cifrele arată 259 de cazuri/ 69 vindecați  -procent de vindecare de aproape 27%, iar la Iași vorbim de 26%.

La nivel de țară Clujul stă bine, cu 43,55%.  La nivelul întregii țări avem până acum 11339 de cazuri confirmate și 3141 de vindecări până la raportarea din 27 aprilie de la ora 13:00.  Asta înseamnă o rată de vindecare pe țară  de 27, 70%.

Timișul are 75,35%.

De ce această diferență? În mod normal, la nivel național există un protocol de tratament stabilit de Ministerul Sănătății. Veți vedea mai jos toate medicamentele propuse pentru tratarea Covid.

Tratamentul se presupune că este același peste tot în România. L-am sunat pe medicul Virgil Musta, cel care coordonează activitatea de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, acolo unde s-au vindecat până pe 27 aprilie, la ultima raportare oficială, 319 persoane, restul fiind din alte spitale din județ.

„Există acest protocol național de tratare a celor cu Covid19, de unde fiecare medic își alege medicamentele. Pe lângă asta, trebuie avute în vedere anumite chestiuni, probabil de aici și diferența față de alte județe”, spune medicul.

Exemplifică:”Am observat o chestiune foarte importantă și facem ceva ce ceilalți nu știu dacă fac. Izolăm bine pacienții. În ce sens? Nu îi amestecăm. Dacă vin trei pacienți într-o singură zi, în același salon, în momentul în care unul se negativează (iese negativ testul de Covid19 ) îl separăm de ceilalți. Îl izolăm și merge mult mai bine. Sunt lucruri logice și am văzut și discuții internaționale pe această temă. Cel mai important, am văzut exact la noi lucrul acesta, fiindcă la Pneumologie nu s-a putut face lucrul acesta, iar acolo durează mai mult vindecările.  Dar să revenim. Pot sta doi pacienți împreună cu condiția să înceapă în același timp tratamentul. Iar dacă unul e pozitiv la prima testare, iar celălalt negativ, îi separăm. Dacă tu ai început tratamentul cu un pacient, iar după cinci zile aduci altul, cel venit ulterior contaminează, iar infecția crește și primul pacient aflat sub tratament va ieși tot pozitiv. Deci mergem pe o separare. Apoi noi dăm tratament pe toată durata internării, până când pacientul iese negativ. Doar plaquenil-ul îl oprim la cinci zile. Dăm kaletra, medicamentul utilizat ani de zile de bolnavii de HIV fără nici o problemă. Noi dăm kaletra și la 7 zile facem prima testare. Apoi recoltăm probe la fiecare trei zile, mergând în continuare cu tratamentul. Am avut și număr mare de cazuri fiindcă suntem punct de frontieră și am avut foarte mulți carantinați. Dar sigur, depinde mult și de sistemul imunitar al fiecăruia”, a spus medicul pentru Actualdecluj.ro.

În spitalele din România sunt anumiți pacienți care sunt internați de peste o lună. Unii au 40 de zile sau chiar mai multe, cu teste contradictorii, pozitive, urmate de negative și iar de pozitive. E bine de menționat că pentru a putea fi externat trebuie ca un pacient să aibă două teste negative la rând.  De multe ori, rezultatele alternează. Sunt pacienți care au făcute câte 9 teste cu rezultate diferite.

„Sunt cazuri și cazuri. Și noi avem o familie, un copilaș de 4 ani, o fată de 16 ani. Toți ies negativi, apoi pozitivi. Nu i-am putut externa”, adaugă doctorul Virgil Musta.

Medicamentele indicate de Ministerul Sănătății în tratarea Covid19.

foto principal: România Liberă

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare