S-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția Centurii Metropolitane/Emil Boc: „Un proiect de 1,1 miliarde de euro, are 24 de kilometri și 21 de kilometri de drumuri de legătură”
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 12, 2025 0 588

Cel mai important proiect al Clujului după metrou, ca valoare, Centura Metropolitană va intra în etapa de proiectare. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, primarului Clujului, Emil Boc, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol și Ioan Scurtu, directorul firmei bistrițene Dimex 2000 Company au semnat contractul pentru proiectare și execuția a jumătate din Centura Metropolitană a Clujului (adică aproape 24 de kilometri de centură (4 benzi) și 21 de kilometri de drumuri de legătură). Valoarea contractului, potrivit primarului Emil Boc este de peste 1,1 miliarde de euro.
Semnarea contractului a avut loc la București, la Ministerul Transporturilor și a fost transmisă live de instituție. Deși proiectul nu se vede important la scară macro de la București, ministrul Sorin Grindeanu a spus că înțelege, ca fost vicepriamar și președinte de Consiliul Județean impotanța unor astfel de proiecte locale pentru care s-a reușit la nivelul Ministerului descentralizarea (alături de alte 99 de proiecte) pentru a fi implementate de autotirățile locale. „Astăzi semnăm acest contract care e important pentru Cluj. Credeți-mă că știu cum se circulă pe drumul Cluj-Florești”, a afirmat Sorin Grindeanu.
„Aceste proiecte locale sunt mai importante decât credem noi aici la București”, a mai completat Ministrul Transporturilor.
Potrivit primarului Emil Boc, drumul Florești-Cluj este cel mai aglomerat din România, fiind tranzitat de peste 70.000 de mașini pe zi, mai aglomerat ca șoseaua București-Otopeni pe care a spus că a venit de la aeroport ca să ajungă la semnarea contractului.
Primarul a spus că valoarea contractului pe care Primăria, Ministerul Tranpoturilor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere l-a semnat cu compania Dimex 2000 (reprezentată de Ioan Scrutu) este de 1,1 miliarde de euro și acoperă proiectarea și execuția a 24 de kilometri de centură plus 21 de kilometri de drumuri de legătură.
Potrivit oficialilor, proiectarea va dura un an de zile iar execuția 3 ani de zile.
Managerul de proiect este directorul tehnic din Primăria Cluj, Virgil Porutițiu, după cum primarul Emil Boc a ținut să spună la București.
Într-o asociere cu firme din Bulgaria și Muntenegru constructorul bistrițean Dimex 2000, cel care lucrează și la drumul expres Tureni care leagă Turda la Autostrada Transilvania, a depus singura ofertă la licitația pentru Centura Metropolitană a Clujului. Ofeta a fost mai mare cu peste 10% din valoarea de licitație, motiv pentru care Primăria a actualizat indicatorii tehnico-economici ai proiectului pentru a putea adjudeca contractul, decizie aprobată și de Ministerul Transporturilor.
Lotul 2 al Centurii Metropolitane Cluj-Napoca este format din 23,67 km de drum național nou, construit la profil de 4 benzi (2 benzi pe sens), la care se adaugă aproximativ 17 km de drumuri de legătură și se va desfășura între Nodul Florești, Nodul Calea Turzii și Nodul care asigură conexiunea cu Varianta Ocolitoare Cluj Est. Drumurile de legătură vor permite conexiunea noului sector de Centură cu localitățile din zona periurbană a Municipiului Cluj-Napoca, printre care și Comuna Florești.
Pe traseu vor fi construite inclusiv:
– 5 tuneluri în lungime totală de aproape 2 km, 14 noduri rutiere (din care 6 vor fi finanțate de Primărie); (Tronsonul 2 începe în zona nodului 5 – Florești și are o lungime de 9,6 km iar tronsonul 3 începe la nodul 10 – în Feleac în zona intersecției cu DN1 / Calea Turzii și are o lungime de 14 km)
– 1 pod peste râul Becaș,
– piste de biciclete cu o lungime totală de 30,35 km;
– 1 Centru întreținere și Coordonare (CIC);
– 1 Spațiu Servicii, care va permite ulterior inclusiv construcția unor spașii comerciale, în baza unor contracte de concesiune;
– 2 Parcări de Scurtă Durată.
“Lucrările de consolidare vor reprezenta o componentă deosebit de importantă a acestui proiect, având în vedere relieful dificil din zona Clujului. Albia Becașului va fi recalibrată, vor fi relocate și deviate rețele edilitare. De asemenea, proiectul presupune proceduri complexe de expropriere care se realizează etapizat”, a ținut să transmită primarul Emil Boc după semnarea contractului.
Dimex 2000 Company este localizată în Bistrița-Năsăud, fondată în satul Rebrișoara și este o companie specializată în construcția si întreținerea de drumuri și poduri, construcții civile și instalații, producerea betoanelor industriale și rutiere, producerea mixturilor asfaltice, închirierea utilajelor de construcții și comercializarea materialelor de construcții. Are o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de lei anual, fiind în top 10 constructori români. Este controlată de familia Scurtu (Ioan și Lucreșia Scurtu și cei patru copii – Nuțu, Daniel, Macedon și Neluța).
(Ioan Scurtu cu doi dintre fiii săi, sursa: https://produsinardeal.ro/)
Firma de construcții a raportat in 2023 o cifră de afaceri de 273 milioane lei, în creștere cu 50% față de 2022, un profit net de 14 milioane lei, de la 6,8 milioane lei în 2022 și 199 de angajați. Compania construiește Drumul Expres Tureni-Autostrada Transilvania, primul contract pentru infrastructura mare al constructorilor. Pentru acest drum, termenul de finalizare nu a fost respectat și a fost devansat în luna iunie 2025. Compania a depus ofertă și la licitația de peste 4 miliarde de lei a Primăriei Cluj pentru Centura Metropolitană (la a treia strigare, după a doua procedură, anulată, a fost, la fel, singurul ofertant alături de CON-A și a avut o ofertă cu 30% mai mare decât estimările de la licitație).
Dimex a consolidat și strada Uliului din Cluj-Napoca (afectată în luna aprilie de alunecări grave de teren la nr. 90, intervenția derulându-se pe o porțiune de circa 100 de metri) pe o procedură de urgență și un contract de 1 milion de euro, obținut prin negociere directă. Detalii- Primăria a consolidat cu 1 milion de euro zona afectată de alunecări grave de teren pe strada Uliului/ Urmează o nouă consolidare de aproape 400.000 de euro pentru un nou sector afectat.
Cu aceasta ocazie, alături de Daniel Scurtu, unul dintre fii lui Ioan Scrutu, primarul Emil Boc a ținut să laude firma bistrițeană deoarece este serioasă și livrează lucrările la timp.
(Daniel Scurtu, Dimex cu primarul Emil Boc, foto: Actual de Cluj)
Compania deține și un contract de 124 de milioane de lei cu Compania de Apă Someș pentru reabilitarea rețelelor de apă și canal de pe 33 de străzi din Cluj-Napoca, contract de 124 de milioane de lei sunt finanțate prin Programul de Dezvoltare Durabilă, în cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, etapa a II-a.
De asemeena, are lucrări/a finalziat lucrări de drumuri în Bistrița, Maramureș, Hunedoara etc.