Închide

S-a rezolvat cu Schengen, nu și cu mirosul pestilențial de la aeroport. Deputatul Sabin Sărmaș: „Pot spune că mirosul apărut în ultima săptămână și poluarea vin de la Pata Rât”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 31, 2024 2 1143

Clujul este prea bogat ca să fie verde, având în vedere că își permite să plătescă orice fel de sancțiuni venite ca urmare a nerespectării țintelor de colectare selectivă sau a celor privind calitatea aerului și depozitarea deșeurilor. Mai mult, spune deputatul Sabin Sărmaș, mirosul de gunoi în putrefacție din oraș vine de la Pata Rât.

„Am informații că mirosul și poluarea vine din Cluj-Napoca”, arată deputatul independent Sabin Sărmaș, candidat la Primăria Cluj.

Acesta a declarat în cadrul unei dezbateri organizate de Clujul Civic că nu vrea să arate cu degetul spre instituții, însă că ceea ce ce întâmplă acum în oraș este deoarece autoritățile nu procedează onest și nu vor să rezolve cu adevărat problemele legate de depozitarea gunoiului

„Nu s-a început niciodată onest dialogul. Nu punem oglindă să spunem cît de prost stăm la verde, la gunoi. Viziunea pe care orașul o promovează e în acord cu evenimentele care l-au pus pe harta internațională și este bine acest lucru. Dar, această abordare nu poate să interzică orașului să mai respire și să minimalizeze celelalte probleme ca nefiind reale. Am fost în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome a Domeniului Public încă din 2014. Ni s-a spus clar că vom avea un incinerator de deșeuri și o altă abordare total diferită față de celelalte orașe din țară. După ani de zile în care am depozitat deșeuri acolo tot la Pata Rât, problemele sunt și mai serioase. Pot spune că mirosul apărut în ultima săptămână și poluarea vin tot de acolo, fără să arăt cu degetul spre instituții sau să intrăm în polemici. E o capcană administrativă. Dacă vom scăpa de deșeuri, costurile vor fi duble și sunt multe implicații acolo. Nici Centru de Management Integrat al Deșeurilor nu e sufient. Niciodată nu s-a făcut un efort susținut ca să se rezolve problema gunoiului la Cluj”, a arătat Sabin Sărmaș.

Nu doar la gunoi minte orașul ci și la capitolul legat de spații verzi care sunt menținute artificial, cu ajutorul cimitirelor (și ele incluse pe lista spațiilor întreținute ca spații verzi) și Pădurii Făget.

„La nivel european, am încercat să lupt pe partea de calitate a aerului. Este o directivă la care s-a lucrat. Oricine poate merge în instanță și, dacă consideră că aerul de la Pata Rât este infectat, poate da în judecată Primăria. E un drept de acțiune în justiție. Nu e puțin, Va deveni obligatoriu din 2026. Clujul e prea bogat care să fie verde pentru că își permite infrigementul sau gropi de gunoi neconforme. Își permite chitanța, nu contează schimbarea.”, a spus și europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Săptămâna trecută, clujenii au sesizat din nou mirosul pestilențial din oraș, de gunoi în putrefacție și au bombardat instituțiile de control cu sesizări. Garda de Mediu, care a ajuns din nou condusă de Viorel Pleșa, omul primarului Emil Boc, a arătat că poluarea vine de la Tureni unde se fac lucrări de fertilizare a terenurilor.

Înainte să preia șefia Gărzii de Mediu din Cluj, Pleșa era chiar cel care gestiona noul proiect care ar trebui să scape orașul de gunoiul stivuit la Pata Rât, proiectul cu fonduri norvegiene, derulat de Primăria Cluj în parteneriat cu Ministerul Mediului.

Vezi și:

RADP „va toca” muntele de gunoi de la Pata Rât al Clujului până la finalul lunii aprilie 2029

„Partidele mari din România au devenit platforme de tranzacție”
„Astăzi, în România, pe lângă o infrastructură electorală, partidele mai au un lucru: comportamentul lui Saturn, care își devora copiii pentru că știa că unul din ei îi va lua locul la un moment dat. Asta fac și partidele, își devorează copiii, mai ales liderii, atunci când simt că unul dintre ei ar îndrăzni să emită pretenții. Partidele mari din România au devenit platforme de tranzacție. Ele sunt victimele primarilor, care le folosesc drept instrument de a cere resurse. Resursele sunt necesare comunităților, sunt meritate, dar acest sistem închide orice spațiu real de dezbatere pe idei sau pe programe. Și orice decizie, mică sau mare, ajunge să fie luată într-un cadru extrem de intim. De asta, în acest context de model eșuat al partidelor mainstream de la noi, cred cu tărie în candidatura mea independentă la Primăria Clujului, asumată în numele clujenilor nevăzuți și neascultați de actuala administrație”, a arătat Sabin Sărmaș în cadrul dezbaterii.
Declarațiile au fost făcute la dezbatrea inițiată de platforma Clujul Civic (Între Clujul european și Europa cetățenească), unde Sabin Sărmaș a participat alături de europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță. 

2 comentarii

  1. ‘Sărmaș deține informații exacte’…De la cine? De la Clujul civic? De la Iosif Pop sau de la Szakats? De unde vine acea precie și cu ce au determinat originea acelor mirosuri atât de exact? Dar mai ales cum se face că eu, care locuiesc în zona pietii Mărăști nu am simțit mirosul, dar in schimb s-a simțit puternic în Mănăștur și Florești, dacă provenea cu atâta precizie de la groapa de gunoi? Bați câmpii amice și miroase de la o poștă a neputință, dacă nu poți să câștigi cinstit o luptă, îl împroști cu rahat pe adversar, doar că riști ca atunci când te zbați prea tare se te cufunzi tu însuți in propriul rahat. Trăsătură identica în cazul celor de la USR, a căror caracteristică nu este una constructivă, să arate CE vor face ei, ci singura preocupare este să-i bălăcărească pe adversari. Poți să te pregătești de pe acum să candidezi la fel ca un alt mare pretendent la primărie, care candida la Buzău, domnia ta alege Iașiul. Moldova e numa’ bună pentru voi 😂

Scrie un comentariu