Închide

Iarbă pentru statui, piatră pentru oameni și inscripții în limba latină în centrul Clujului, „de Răchițele”, reclamă clujenii

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mart. 31, 2024 0 295

Statuile din Centrul Clujului au început să primescă, pe lângă socluri, și petice mici de gazon, după ce din 2021 încoace, de când au început lucrările de modernizare a zonei Kogălniceanu-Universității (zece străzi în total la care se lucrează și în prezent), clujenii critică Primăria că a betonat centrul orașului și că preferă piatra în locul copacilor și a verdelui.

Recent, primarul Emil Boc a prezentat într-un video noua zonă verde (cu gazon) amenajată de jur împrejurul statuii lui Iuliu Maniu dar și că, pe spatele soclului acestuia a fost trecut numele academicianului Emil Burzo care a inițiat amplasarea monumentului în Cluj.

Și grupul statuar Școala Ardeleană a primit un mic petice de gazon, direct amenajat pe noul soclu construit de Primărie la presiunea intelectualilor români din oraș care au criticat instituția că lasă maghiarii să pună stăpânire pe spațiul public din centrul Clujului (după ce instituția a fost de acord cu demolarea soclului vechi al statuii).

O altă găselniță a primarului, pusă deja în operă, a fost ca pe soclul statuii Școala Ardeleană să apară inscripții în latină despre anii și numele celor trei cărturari. Anii nașterii și morții au fost gravați cu litere latine să mascheze probabil ceea  ce proiectantul, Arnold Macalik a sesizat încă de anul trecut că atât perosnajele cât și anii erau trecuți greșit până acum.

Mai mult, așa de corect a fost gravată piatra care explică anasamblul statuar că, din start, cei care au făcut-o au mâncat un o din Școala Ardeleană, ulterior gravat mic pe aceasta.

„În faţa Universităţii din Cluj, o mostră grotescă de incultură/ falsificare propagandistică: o „inscripţie” care nu e în nicio limbă şi nicio grafie cunoscută – afară, poate, de cele crescute, ca mucegaiul, în creierele înfierbântate ale administraţiei municipale actuale.[Foto: captură de ecran din (încă) un clip autoadulator al primarului Emil Boc- unul destinat, de data aceasta, întregii renovări a străzilor din zonă şi filmat cu mare, mare grijă spre a evita porţiunile în lucru, dalele crăpate, stâlpii de iluminat dărâmaţi şi neînlocuiţi etc., dar în care inscripţia din faţa acestui monument al Şcolii Ardelene a fost filmată în clar şi îndelung, semn că din punctul de vedere al edilului totul e ok & poate rămâne aşa.]”, a semnalat Dumitru Cornel Vîlcu, profesor în cadrul UBB.

„Piatra asta a suferit și va suferi cat timp o să aibă inscripția asta pe ea. Dar poate așa se dorește, o piatră funerară pentru distrugerea din ultimii ani”, a semnalat si Dan Ianisevschi.

„STIMA NOASTĂ ȘI MÂNDRIA, BOKCERIIA LATINIIA! Pentru profani(da’ mere și la inițiați): este a mai veche lat(r)ină, adusă de echipaju’ de aquasmartoizi de pe Răchițenon2, venit să vază săpăturile la metrou (anul 115, mandatul 46 – Augustus Imperatore Primarensis Miluensis, zis și Dală1”, a f[cut miștouri în mediul online și Victor Cazacu

foto: Clujul Civic/și captura Emil Boc/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu