Închide

Boc trebuie să-și asume eșecul Centurii Metropolitane și să demisioneze de la conducerea orașului pe care l-a nenorocit, spune Sabin Sărmaș, care dezvăluie că Primăria ar fi refuzat ajutor de specialitate în privința derulării acestui proiect vital pentru Cluj

ActualitatePoliticaTop News by Luminiţa Silea - apr. 30, 2024 2 2620

Anularea licitației pentru centura Metropolitană este o lovitură cruntă pe care o primește Clujul din partea primarului Emil Boc, iar peste acest lucru nu se mai poate trece cu tertipurile și disimulările pe care le practică Boc, afirmă Sabin Sărmaș, candidatul independent la Primăria Cluj Napoca. Sărmaș arată că pierderea finanțării pentru acest proiect major, așteptat la Cluj Napoca de mai bine de un deceniu, va crea prejudicii însemnate fiecărui clujean în parte.

„Boc a aruncat cu bună știință la coșul de gunoi viitorul nostru. Pe ultima sută de metri a ultimului său mandat a făcut ceva mult mai grav decât grațierea unui criminal, cum a făcut Iliescu. Ne-a condamnat să locuim într-un oraș sufocat, în care se va muri cu zile-n ambulanțe. Îi cer ferm demisia lui Emil Boc și sper că are decența să plece de la conducerea orașului pe care l-a nenorocit”, spune Sărmaș, care mai dezvălui că în martie, 2023, când încă mai făcea parte din PNL, s-a implicat să trimită consultanți de specialitate pentru acest proiect de infrastructură, însă Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea au refuzat, spunând că n-au nevoie să li se spună ce să facă.

„În martie, 2o23, pentru că existau atâtea controverse despre proiect și pentru că deja în spațiul public se vehicula că Primăria Cluj n-are capacitate să facă un caiet de sarcini pentru un proiect de asemenea anvergură, am vrut să trimit consultanți, specialiști din Italia cu înaltă expertiză în domeniul infrastructurii rutiere, dar m-am lovit de un zid. Și primarul și viceprimarul au spus că n-au nevoie de ajutor, că știu ei mai bine ce au de făcut. Răspunsul îl avem astăzi, când practic clujenilor li s-a anulat orice șansă de a avea o centură modernă în 2030”, a comentat Sabin Sărmaș.

Primăria Cluj a pornit cu studiul de fezabilitate din 2017, iar o documentație care trebuia să fie gata în 12-14 luni a fost realizată în 4 ani. Apoi, la prima licitație de atribuire a proiectului n-a participat nimeni, deoarece constructorii au considerat că oferta din caietul de sarcini era eronată, conform informațiilor apărute în presă. În procedura celei de-a doua licitații, Primăria lui Emil Boc a avut nevoie de 5 luni ca să descalifice singura ofertă primită de la asocierea  CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden.

E vorba doar de indolență și chiar de rea voință, acuză Sabin Sărmaș. În opinia sa, Boc a simțit în ultimele luni „că-i fuge scaunul de sub picioare”, astfel că aplică tactica „pârjolim ogoarele, otrăvim fântânile”, pentru ca după ce va pierde alegerile din 9 iunie să nu rămână vreun proiect major pentru noul primar.

„Boc nu mai face administrație la Primăria Cluj, el de fapt joacă Monopoly. Blocând acum proiectul centurii, el blochează de fapt demersul noului primar de a mai realiza acest obiectiv în următorii 6 ani, respectiv până în 2030. Dacă firmele care au câștigat licitația vor contesta decizia de anulare dată de Boc, banii alocați prin programul de finanțare pentru acest obiectiv sunt pierduți. Asta ar însemna să revenim înapoi la anul 2004, adică o întoarcere în timp, cam la perioada când a venit Boc la Primărie și a început să promită centuri, deci ne-am întoarce să reluăm documentații, să căutăm alt program de finanțare, sau să optăm pentru parteneriat public-privat. Vor trece din nou alți ani, parcurgem altă birocrație, doar pentru că lui Boc nu i-a păsat să-și facă treaba”, spune Sărmaș.

Candidat la Primăria Cluj Napoca, Sabin Sărmaș pune eșecul centurii metropolitane și pe faptul că în ultimii ani, Emil Boc n-a mai fost deloc prezent în problemele administrative ale orașului, fiind preocupat să-și dezvolte cariera la Bruxelles, participând fizic la toate întrunirile Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles și nu numai (structură pe care Boc visează să o conducă). De altfel, Sabin Sărmaș a spus în repetate rânduri că Boc nu dorește să mai fie primar al Clujului și că va candida formal la alegerile din 9 iunie, pentru a asigura scaunul de primar, urmând ca el să candideze nu peste multe luni pentru poziția de președinte al Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles.

Între timp, marile proiecte de infrastructură ale Clujului vor rămâne tot la stadiul de proiecte, în timp ce traficul e din ce în ce mai aglomerat și mai sufocant. „Fără Centura Metropolitană, proiectul Spitalului de Urgență va fi nefuncțional. Vă dați seama ce ar însemna să stea o ambulanță blocată în trafic. De altfel, chiar Boc și Tarcea se lăudau că după realizarea centurii accesul la Spitalul Regional din Florești se va face foarte ușor. Centura ar fi asigurat noduri de legătură cu Apahida, Florești, Baciu, Someșeni, fără să mai fim nevoiți să traversăm orașul. Blocarea centurii înseamnă să nu mai avem nici acces facil pe strada Soporului, nici soluții moderne pentru străzile Constantin Brancusi sau Edgar Quinet pe care Boc zicea ca le-a prins în planul centurii. Blocarea centurii anulează și planul de lărgire/modernizare a DN1 Florești-Cluj, precum și banda dedicată pentru SMURD pe breteaua dintre Florești și Cluj”, spune Sabin Sărmaș (foto jos), avertizând că blocarea acestui proiect major de infrastructură este „un act criminal”, fiind vorba de o chestiune de viață pentru clujenii care sunt mereu în mișcare, pentru bolnavi, pentru femei gravide, pentru copii, elevi sau studenți, pentru dezvoltarea orașului.

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.