Închide

RADP „va toca” muntele de gunoi de la Pata Rât al Clujului până la finalul lunii aprilie 2029

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 08, 2024 0 310

Primăria clujeană urmează să atribuie către Regia Autonomă a Domeniului Public (din subordinea Consiliului Local) serviciile de operare a instalațiilor pentru care municipalitatea a accesat fonduri norvegiene prin Ministerul Mediului (proiectul “Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată”) pentru a neutraliza „muntele de gunoi” clădit la Pata Rât deoarece centrul de deșeuri al județului nu a fost gata la timp. Valoarea acestor servicii este de peste 487.000 lei, fără TVA.

Neutralizarea muntelui de gunoi (implicit contractul cu RADP) va dura până la finalul lunii aprilie 2029, cu posibilitatea prelungirii operării instalațiilor în cazul în care proiectul cu finanțare nerambursabilă se va prelungi, costurile urmând să fie suportate de municipalitate, după finalizarea proiectului european.

 

Primăria are un proiect cu finanțare europeană “Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” (accesat prin intermediul Ministerului Mediului și fonduri norvegiene) și a inițiat achiziția unor echipamente (stație de sortare, un cuptor și un sistem de compostare) menite să scăpe orașul de muntele de gunoi stivuit la Pata Rât. Licitația nu a fost deocamdată finalizată.
Odată cumpărate și livrate, respectivele instalații urmează să fie operate de către Regia Autonomă a Domeniului Public (din subordinea Consiliului Local) în baza unui contract de peste 487.000 lei, fără TVA (finanțare în cadrul proiectului european), atribuit direct, potrivit legii, arată un proiect de hotărâre de Consiliu Local pus în consultare publică în perioada  3 – 16 ianuarie 2024. Proiectul pentru atribuirea serviciilor poate fi consultat AICI – www.primariaclujnapoca.ro.
Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.
Numai că, potrivit contractului, RADP va scăpa Clujul de muntele de gunoi de la Pata Rât în mai 2029, potrivit contractului care urmează să fie discutat de Consiliul Local, după încheierea perioadei de consultare publică.
De altfel, activiști clujeni criticau pe grupul Clujul Civic tocmai această procedură prin care Clujul și-a asumat să scape de muntele de gunoi arătând că, într-un scenariu optimist, ținând cont de cantitatea de deșeuri depozitată la Pata Rât și de capacitatea noilor utilaje, muntele de gunoi ar putea dispărea în 2031. Într-un scenariu pesimist, termenul ar fi 2037, mai arătau activiștii.
De altfel și fostul Ministru al Mediului, Tanczos Barna, a arătat la Cluj, odată cu lansarea proiectului Primăriei Cluj (“Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată”), că va mai fi nevoie de ani de zile până când va dispărea muntele de gunoi, arătând că este vorba despre o cantitatea impresionantă de deșeuri adunată la marginea orașului, peste 200.000 de tone.
Detalii:
Activiștii din Cluj critică proiectul Primăriei prin care instituția vrea să scape de mormanul de gunoi de la Pata Rât/Clujene, vei fi otrăvit de toxicitatea de la Pata Rât, în scenariul optimist, până în 2031, în cel mai spre realist, până în 2037
Muntele de gunoi stivuit la propriu în soare la Pata Rât în cadrul unei rampe temporare a fost soluția Clujului de a nu rămâne cu gunoiul în strada după închiderea gropii de gunoi a orașului și nefinalizarea Centrului Regional de Management Integrat al Deșeurilor. Numai că respectiva soluție a generat o bombă ecologică pe care orașul o are, deși legislația de mediu a fost strictă cu închiderea gropilor de gunoi neconforme din România.
Muntele de gunoi de la Pata Rât urma să fie muntat în noul depozit ecologic al Consiliului Județean, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat tocmai pentru a nu umple celula de depozitare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Așa, Primăria a promovat, în parteneriat cu compania norvegiană GS MILJOCONSULT Geir Saether, proiectul  „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” (RTD-CCP), finanțat în cadrul Programului RO – Mediu, „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme”. Proiectul are ca miză reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar din Cluj-Napoca, situat pe str. Platanilor F.N., prin implementarea unei soluții inovatoare și prietenoasă cu mediul care să contribuie la finalul implementării proiectului la reducerea cantității de deșeuri de pe platformă, dar și la scăderea costurilor pentru dezafectarea acestui depozit. Oficialii Ministerului Mediului arătau la Cluj că acest proiect pornește cu mici întârzieri dar că, până în 2024, prin intermediul activităților programate (vizite de lucru, studii împreună cu speciliști norvegieni și cercetători UBB) se vor nominaliza soluțiile pentru valorificarea și neutralizarea unei părți importante din depozitul de gunoi creat la Pata Rât, mai ales că cantiatea de deșeuri de aici este una impresionantă, peste 200.000 de tone. Din 2024, au mai subliniat aceștia, va mai fi nevoie de câțiva ani pentru punerea acestora în practică de către autorități.
Vezi și:
sursă foto: USR Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu