Închide

Primăria cumpără echipamente de peste 1,3 milioane de euro pentru a scăpa de muntele de gunoi de la Pata Rât

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 23, 2023 0 264

O licitație de peste 6,6 milioane lei (peste 1,3 milioane euro) a fost lansată de Primărie pentru a cumpărate trei tipuri de echipamente în cadrul proiectului cu finanțare din fonduri norvegiene prin care administrația și-a propus să vină cu o soluție inovativă și prietenoască cu mediul prin care să scape de muntele de gunoi de la Pata Rât (rampa temporară creată a de municipalitate).

Ofertele pot fi depuse până la mijlocul lunii următoare pentru trei loturi: stație sortare modulată, cuptor rotativ pentru uscarea deșeurilor și sistem de compostare.

 

Proiectul prin care Clujul ar urma să scape de muntele de gunoi stivuit la Pata Rât, după ce Primăria clujeană și-a asumat să îl depoziteze acolo pentru a nu lăsa clujenii cu gunoiul în stradă, având în vedere întârzierile în amenajarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor construit de Consiliul Județean, a fost demarat oficial în primăvara lui 2023.

Muntele de gunoi de la Pata Rât nu va mai fi mutat în noul depozit ecologic al Consiliului Județean, tocmai pentru a nu umple celula de depozitare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Așa, Primăria a promovat, în parteneriat cu companianorvegiană GS MILJOCONSULT Geir Saether, proiectul  „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” (RTD-CCP), finanțat în cadrul Programului RO – Mediu, „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme”.

Proiectul are ca miză reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar din Cluj-Napoca, situat pe str. Platanilor F.N., prin implementarea unei soluții inovatoare și prietenoasă cu mediul care să contribuie la finalul implementării proiectului la reducerea cantității de deșeuri de pe platformă, dar și la scăderea costurilor pentru dezafectarea acestui depozit.

Finanțarea acordată Primăriei pentru această inițiativă este de peste 12,3 milioane de lei din care peste 10,4 milioane lei sunt acordați din fonduri norvegiene și peste 1,8 milioane lei, reprezintă finanțarea acestui program de la bugetul Ministerului Mediului.

Oficialii Ministerului Mediului arătau la Cluj că acets proiect pornește cu mici întârzieri dar că, până în 2024, prin intermediul activităților programte (vizite de lucru, studii împreună cu speciliști norvegieni și cercetători UBB) se vor nominaliza soluțiile pentru valorificarea și neutralizarea unei părți importante din depozitul de gunoi creat la Pata Rât, mai ales că cantiatea de deșeuri de aici este una impresionantă, peste 200.000 de tone. Din 2024, au mai subliniat aceștia, va mai fi nevoie de câțiva ani pentru punerea acestora în practică de către autorități.

Primăria a lansat o licitație pentru achiziția unui sistem modular pentru gestionarea deșeurilor în cadrul acestui proeict, publicată în 13 octombrie în SEAP. Potrivit procedurii, contractul este estimat la peste 6,6 milioane lei și trei loturi – stație sortare modulată, cuptor rotativ pentru uscarea deșeurilor și sistem de compostare. Data limită pentru depunerea ofertelor este 15 noimebrie, ofertații fiind nevoiți să facă dovada că au livrat produse similare cu cele solicitate de Primăriei. Utilajele solicitate sunt toate cu motoare euro 5.

Criteriul de adjudecare vizează prețul ofertei (80%) dar și perioada de garanție ofertată (20%), cea de pornire fiind de 2 ani.

(sursa: caiet de sarcini, www.e-licitație.ro)

Vezi și:

Proiectul prin care Clujul ar urma să scape de muntele de gunoi care deranjează olfactiv sutele de mii de pasageri de pe Aeroportul din Cluj începe oficial/Ministrul mediului spune că va mai fi nevoie de câțiva ani pentru evacuarea mormanului de gunoi din Pata Rât

sursă foto cover: USR Cluj/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu