Închide

S-a bătut în cuie bugetul de Capitală Europeană a Culturii. 35 de milioane de euro pentru proiectul Clujului  

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 01, 2015 0 516

Programul cultural şi cheltuielile de punere în operă a lui în cazul în care Clujul câştigă titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 înseamnă un buget de 35 de milioane de euro. Din această sumă, primăria urmează să susţină, timp de şase ani, cheltuieli de 15 milioane de euro iar Consiliul Judeţean 6 milioane de euro. Restul banilor reprezită contribuţia Guvernului, sponsorizări şi fonduri nerambursabile.

 

Anul acesta oraşul va susţine dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Aşa că bugetul programului cultural şi cheltuilile logistice şi de marketing trebuie asumat de autorităţile locale. Primul semnal urmează să fie dat de primăria clujeană care îşi propune o susţinere financiară de 15 miloane euro pentru perioada 2017-2022. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi discutat de consilierii locali la şedinţa ordinară de miercuri. Respectiva sumă va fi chletuită doar în cazul în care oraşul câştigă titlul şi reprezintă o susţinere independentă de sumele cu care primăria susţine sectorul cultural din oraş. Dacă în 2012 respectiva suma depăsea cu puţin 2 milione de lei, în 2015 bugetul direcţionat către cultură de primărie depăşea 10 milioane lei.
În Cluj Napoca programul Capitalei Culturale înseamnă o investiție de 110 euro/locuitor, în vreme ce în orașe similare ca populație, cifrele diferă sesizabil: Aarhus 2017 (Danemarca) ajunge la 204 euro/locuitor, în vreme ce Plovdiv 2019 (Bulgaria) e abia la 65 de euro/locuitor.

 

Cum au fost împărţiţi banii Capitalei Europene a Culturiipoza2

Florin Moroşanu, directorul Asociaţiei Cluj-Napoca 2021, cea care se ocupă de dosarul de candidatură, a declarat că programul cultural al oraşului este unul ambiţios, iar în cazul unui scenariu în care Cluj-Napoca nu va câştiga competiţia naţională este nevoie de un plan B pentru a se implementa multe dintre lucrurile bune care s-au gândit pentru oraş.

 

program cultural

 

Citeste mai multe despre programul cultural al oraşului pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii

Anul acesta atacăm Capitala Culturală Europeană. Metafora copacului a la Cluj, banii și cei zece clujeni care ne vor reprezenta în fața juriului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.