Închide

S-a atribuit contractul pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Clujului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 29, 2020 0 2799

Synergetics Corporation (leader de asociere) cu AV Transport Palnning și Panteia B.V. se vor ocupa de actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) din Cluj-Napoca. Primăria a atribuit în 14 septembrie contractul pentru peste 1.7 milioane de lei. În mediile profesionale din Cluj s-a discutat că estimările de contract făcute de Primăria Cluj-Napoca, 2,5 milioane lei, sunt mult prea mici, mai ales că, spre exemplu, la Sibiu contractul depășește 5 milioane de lei. Aceasta ar fi ținut la distanță de licitație și firma Planwerk, cei care au făcut actualul PUG al Clujului, sub umbrela Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Synergetics Corporation (leader de asociere) cu AV Transport Palnning și Panteia B.V. a fost singurul participant la licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General din Cluj. Deși Primăria a decis să anuleze licitația, firma a reușit să întoarcă rezultatul procedurii evaluate la aproape jumătate de milion de euro și organizate de Primăria clujeană.

În primăvara acestui an Primăria a decis să descalifice asocierea de firme participante – Synergetics Corporation (leader de asociere) cu AV Transport Palnning și Panteia B.V. – și să anuleze procedura lansată încă din toamna lui 2019. Soluția a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a dat câștig de cauză asocierii participante. Municipalitatea a decis să respecte soluția CNSC.

Achiziția pentru reactualizarea PUG a fost lansată de Primărie în septembrie 2019, cu termen final pentru depunerea ofertelor data de 4 noiembrie. Contractul este evaluat la 2,5 milioane de lei, aproape dublu față de costurile achitate pentru actualul PUG. Durata contractului este estimată la 2 ani, iar criteriile de adjudecare au implicat prețul (40%) dar și specialiștii din echipă (60%).

Ofertant la procedură a fost Synergetics Corporation (leader de asociere) cu AV Transport Palnning și Panteia B.V.

Synergetics Corporation e implicată în PUG-ul Bucureștiului, îl face pe cel nou din Craiova, dar se ocupă și de alte documentații de acest gen din țară (spre exemplu PUG-ul din Eforie).  Synergetics Corporation e deținută de Ilie Adrian Dumitru și de Claudiu Băjenaru. Societatea a avut și contracte de 1 milion de euro cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru a face studii de eficientizare a rețelei feroviare. AV Transport Planning e controlată de Adrian Vasile Vilcan, expert în domeniul de transporturi și cetățean olandez, iar Panteia B.V e o firmă din Olanda specializată în consultanță și studii de piață.

Despre Adrian Vîlcan, gazetadecluj.ro a scris că este implicat și în contractul cu Primăria pentru studiile de la metroul/trenul metropolitan din Cluj. Aceeași sursă a mai avansat că au existat certuri serioase pe parcursul procedurii de licitație între ofertanți și arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, care ar fi fost cel care a pledat pentru descalificarea asocierii și anularea licitației. Într-un final, el a fost domolit de primarul Emil Boc care a semnat pentru atribuirea contractului către Synergetic Corporation.

Primăvara aceasta, Primăria a decis să descalifice asocierea orfertantă motivând că nu poate face dovada experienței similare, însă hotărârea luată de municipalitatea din Cluj a fost contestată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. CNSC a dat câștig de cauză liderului de asociere Synergetics Corporation și a dispus printr-o decizie din 29 iunie ca Primăria să reia licitația și să evalueze din nou oferta depusă de respectivele firme. Primăria a decis să respecte decizia și a reluat licitația.

La mijlocul lunii septembrie a atribuit contractul către singurul ofertant la valoarea de peste 1,7 milioane de lei.

La ședințele de urbanism este chiar deplânsă echipa Planwerk (cei care au s-au ocupat de actualul PUG Cluj) deoarece nu se mai ocupă de PUG-ul nou al orașului și nu face și pentru Cluj-Napoca ilustrări ale PUG-ului pe modelul celor realizate recent pentru Consiliul Județean. Regulamentele locale de urbanism din 8 comune din Cluj au fost transpuse grafic de Planwerk (pe un contract recent încheiat cu Județul) pentru a fi mai ușor de aplicat, înțeles și parcurs de proiectanți sau beneficiari. Totul într-un demers al administrației județene prin care să se încurajeze creșterea calității mediului construit și să se împiedice apariția unor „căsoaie” sau a unor locuințe urâte în mediul rural din Cluj. Acest demers a fost calificat la comisia de urbanism a județului ca o premieră națională, fiind salutat de specialiști. Detalii despre demers, AICI.

Vezi și: Se ajustează regulile de construire din oraș. Jumătate de milion de euro pus la bătaie de Primărie pentru reactualizarea Planului Urbanisc General al Clujului

Planwerk, se vorbește în piața de specialitate clujeană, n-ar fi participat la procedură având în vedere prețul estimat de Primărie, mult prea mic pentru o astfel de lucrare. Actualul contract a fost estimat la o valoare dublă față de vechiul contract pentru PUG Cluj. Și așa este jumătate din cât au alocat unor astfel de lucrări alte primării. Spre exemplu la Sibiu contractul depășește 5 milioane de lei.

PUG-ul Clujului a fost aprobat prin hotărâre de Consiliu Local în decembrie 2014, cu doar câteva zile înainte ca vechile reguli de construire aprobate în 1999 să mai poată fi legal prelungite. Actualul PUG expiră în 2024. Oficialii Primăriei au motivat că au decis să lanseze din timp licitația tocmai pentru ca noua documentație să fie realizată la timp și să se obțină și avizele necesare până la expirarea actualui PUG.

Ambițiile pentru noul PUG al Clujului sunt extrem de mari, iar corecțiile necesare privind actuala documentație după care se joacă urbanistic în oraș sunt și mai mari. Cuvintele cheie pentru noul Cluj sunt: policentrizare, CUT selectiv, coeficient de biotop.

Arhitectul Horațiu Răcășan de la biroul Raum, cel care s-a ocupat de tema de actualizare a PUG Cluj, spune că actualul PUG are multe lacune dar că pentru viitoarele reguli de construire în Cluj-Napoca s-au propus o serie de măsuri de reformare care să producă și rezultate.

„Cu cârpeală nu rezolvăm mare lucru. Tema este așa gândită încât să creeze premisele stingerii unor (multor) procese generate de actualul PUG. Asta, din prima. Se stimulează clădirile de calitate prin CUT selectiv, pe criterii gen BREAM, se deblochează dezvoltarea, se enunță axele, centrele, legăturile, oportunitățile, amenințările legate de dezvoltare, accesibilitate, mobilitate sau calitatea vieții”, a explicat Răcășan.

Vezi AICI cele zece obiective prioritare pentru dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.