Închide

Cum vrea arhitectul șef al județului să combată casele urâte din Cluj. Certificate de urbanism 3D și ilustrări pentru regulamentele locale de urbanism

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 19, 2020 1 5978

Regulamentele locale de urbanism din 8 comune din Cluj au fost transpuse grafic pentru a fi mai ușor de aplicat, înțeles și parcurs de proiectanți sau beneficiari. Totul într-un demers al administrației județene prin care să se încurajeze creșterea calității mediului construit și să se împiedice apariția unor „căsoaie” sau a unor locuințe urâte în mediul rural din Cluj.

Inițiativa vine în completarea celorlalte acțiuni pe care arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, le-a întreprins în ultimii ani pentru a educa „gusturile” proiectanților și beneficiarilor: nu se mai autorizează în comunele clujene case urbane sau case care nu au nimic în comun cu tradiţia sau cu specificul zonei unde se doreşte edificarea lor, se dau frecvent exemple de bune practici pentru case la țară, pensiuni, restaurări de monumente, se participă activ de către Județ în comisiile de recepție sau se oferă consultanță proiectanților.

Reprezentarea grafică /ilustrată a regulamentelor locale de urbanism ca să se înțeleagă mai ușor s-a făcut în cadrul unui contract de 40.000 de lei încheiat de Consiliul Județean cu biroul de proiectare Planwerk. Ilustrarea grafică a Regulamentului Local de Urbanism s-a făcut pentru comunele care au deja Planuri Urbanistice Generale noi și a fost realizată de arhitecții Tiberiu Ciolacu și Vlad Creosteanu. Există deocamdată încărcate ilustrări grafice pentru comunele Aiton, Căianu, Cămărașu, Săndulești, Frata, Palatca, Vultureni sau Bonțida aproape câte 40 de planșe per comună. S-au generat și postere pentru o mai bună înțelegere a modelelor grafice. Ilustrațiile acoperă de la regulile de amplasare a construcțiilor, la tipologii și până la materiale și coloristica viitoarelor construcții.

Acestea sunt disponibile pe un Cloud și pot fi consultate de proiectanți sau beneficiari – AICI.

„Regulile clare aplicate corect fac diferența dintre hazard și planificare. Împreună putem să creștem calitatea mediului nostru construit. Proiect cu proiect, client cu client, autorizație cu autorizație… Garantez că o să ne placă rezultatul”, a motivat arhitectul șef Claudiu Salanță. El este convins că aceste demersuri vor putea combate casele urâte din mediul rural din Cluj.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a popularizat pe Facebook demersurile instituționale pe care le-a făcut pentru a combate apariția de „căsoaie” sau de case urâte în Cluj. Postările au strârnit reacții pozitive și chiar s-a cerut de către proiectanți ca certificatele de urbanism eliberate să fie însoțite de astfel de modele 3D sau ilustrații din care beneficiarii să înțeleagă cu ce se mănâncă specificul local. S-a creat și o polemică despre urât și despre nevoia de educație care ar trebui să existe atunci când vine vorba despre case frumoase, calitate, specific local.

În ultimii ani administraţia judeţeană a făcut eforturi pentru a încuraja o arhitectură de calitate în mediul rural din Cluj, dar tot există derapaje, plânsete şi oameni care vor să forţeze ”mâna” şi să obţină autorizaţii. De cel puţin trei ani de zile nu se mai autorizează în comunele clujene case urbane sau case care nu au nimic în comun cu tradiţia sau cu specificul zonei unde se doreşte edificarea lor. Pentru un plus de rigoare s-a încercat rescrierea regulamentelor de urbanism din comune şi transpunerea în acestea a prevederilor din Ghidul de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural făcut de arhitecţii clujeni printr-un demers susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România. În cazul proiectelor de locuințe de la țară se solicită la Județ încadrarea în specificul local printr-un studiu care trebuie făcut de proiectanți prin apel la Ghidul elaborat de Odinul Arhitecților pentru Dealurile Clujului.

Arhitecți din comisia județului dar și arhitectul șef dau frecvent exemple de „așa da” pentru case sau pensiuni din mediul rural, parte aceleași demersuri de educare a gusturilor și de încurajare a unei arhitecturi de calitate în mediul rural. Specialiștii din Direcția de Urbanism a județului sunt parte și din comisiile locale de recepție a lucrărilor autorizate, tocmai pentru a se asigura că se respectă ceea ce se avizează de către comisia de urbanism a județului și mai departe poartă semnătura arhitectului șef.

Vezi și: Casa de la ţară. Ce face administraţia din Cluj ca să împuţineze casele urâte şi proaste din mediul rural

În prezent, forul administrativ județean îndeplinește rolul de structură de specialitate în domeniul urbanismului pentru 74 de comune din județul Cluj și are încheiate convenții pentru emiterea autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism cu nu mai puțin de 60 de UAT-uri.

Vezi și: Casa de la ţară. Exemple de „aşa DA” şi „aşa NU” de pe dealurile Clujului

Casa de la țară. „Rurala de calitate, AȘA DA” asumată la nivelul Consiliului Județean e și criticată de proiectanți

Un comentariu

  1. Nici la Cluj-Napoca lucrurile nu stau prea ”roz”. Centrul orașului este dominat de case vechi, mici și neîntreținute, municipiul a pierdut șansa de-a se dezvolta pe verticală în zona centrală, gunoaiele nu se colectează ecologic etc.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.