Închide

România se situează pe primul loc printre țările UE conform „indicelui de normalitate”, analizat de economiștii de la UBB din Cluj. De ce aduce asta semne de îngrijorare?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 22, 2021 0 315

Românii ies tot mai mult din case, mulți dintre angajați s-au întors la birou, merg la cinema sau se pregătesc de concerte și am reluat și planurile de vacanțe. România se situează pe primul loc printre țările UE conform „indicelui de normalitate” dezvoltat de specialiștii de la revista britanica ,,The Economist” și analizat de economiștii de la UBB. Acesta măsoara gradul în care viața socio­ economică reușește să revină la un nivel pre-pandemie, iar România a atins în luna iulie 2021 un nivel de 81,17%. Pe de altă parte, pandemia e încă aici și România e foarte puțin pregătită să facă față unui preconizat nou val: suntem în coada clasamentuliui vaccinării, alături de Bulgaria.

Economiștii de la UBB au analizat acest indice și l-au introdus pe platforma care monitorizează pandemia și efecetele ei în România. Aceștia atrag atenția că o revenire a activităților socio-economice din România la nivelul pre-pandemie reprezintă un semn pozitiv din perspectiva performanței economice a țării, dar poate fi și un semnal de îngrijorare dintr-o perspectivă epidemiologică, având în vedere mai ales această rată de vaccinare relativ scăzută în România.

Am ieșit din case

La 500 de zile de la apariția primului caz de coronavirus în România (10 iulie),  Școala de Științe Sociale a UBB, prin intermediul unei echipe de șase cercetatori ai Facultății de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB FSEGA), au analizat datele aferente indicelui de normalitate dezvoltat de specialiștii de la revista britanica ,,The Economist” care măsoara gradul în care viața socio­ economică reușește să revină la un nivel pre-pandemie. Indicele este măsurat pe o scara de 0%-100%, valoarea de 100% reprezentând nivelul aferent perioadei de dinaintea pandemiei. Conform celor mai recente date publicate, România a atins în luna iulie 2021 un nivel de 81,17%, valoare cu care se situează pe primul loc printre țările UE participante la acest studiu, respectiv în top10 la nivel mondial (locul 8 in data de 9 iulie 2021).

Indicele de normalitate dezvoltat de specialiștii de la ,,The Economist” monitorizează schimbarea comportamentului actorilor socio-economici ca urmare a pandemiei de coronavirus, fiind compus din opt indicatori care pot fi grupati in trei categorii. Prima categorie se refera la transport și călătorii: (1) gradul de utilizare a transportului public în orașe mari, (2) traficul general în aceste orașe, respectiv (3) numarul zborurilor domestice și internationale. A doua categorie măsoară nivelul activităților de recreere și divertisment: (4) timpul petrecut în afara locuinței, (5) veniturile realizate de cinematografe și (6) participarea publicului la evenimente sportive. Ultima categorie se referă la activități comerciale și locuri de muncă: (7) vizita populației în magazine și (8) rata de ocupare a spațiilor de birouri. Indicele este calculat pentru cele mai mari 50 de economii din lume, printre care și România, acoperind astfel 90% din PIB-ul global, respectiv 76% din populatia lumii.

În privința componentelor indicelui, analizele din cadrul acestui proiect arată că, în comparație cu celelalte țări, România stă cel mai bine la categoria timpului petrecut în afara locuinței (104,6%, locul 2 la nivel global), respectiv în categoria cinema (101,0%, locul 2 la nivel global) – asta înseamnă că, la aceste categorii, activitatea populației nu numai ca a revenit la, dar a și depășit nivelul pre-pandemie. La categoriile Trafic și Transport public suntem la aproape 80%, rata de ocupare a birourilor este de 76%, iar nivelul zborurilor cu avionul e de aproximativ 64%.

Răzvan Mustață, Decanul Facultății de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor, spune că cea mai recentă componentă a proiectului de cercetare monitorizează modul în care viața de zi cu zi se întoarce la sau se îndepărteaza de nivelul obișnuit în perioada premergătoare pandemiei. Și îndeamnă la rezervă în interpretarea rezultatelor.

„Rezultatele actuale pentru România aferente indicelui de normalitate ne arată o stare de fapt pe care trebuie să o privim cu rezervă. Dacă am fi avut un nivel ridicat de vaccinare la acest moment am fi putut discuta despre o realitate foarte bună. În condițiile actuale, considerăm că este extrem de importantă asigurarea stabilității, respectiv limitarea fluctuațiilor privind măsurile de relaxare. Pe de altă parte, revenirea dinamică a activităților socio-economice din România la nivelul pre-pandemie reprezintă un semn pozitiv pentru performanța economică a țării, dar luând în considerare și perspectiva epidemiologică se impune o relaxare mai graduală și precaută pentru a putea ține sub control un nou val posibil al pandemiei. De asemenea, considerăm că este imperativ ca autoritățile să dinamizeze campania de vaccinare pentru a putea susține această revenire la o stare de normalitate. Mai mult de atât, revenirea la normalitate trebuie acompaniată de obținerea cât mai rapidă a fondurilor UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv de utilizarea inteligentă a acestora, pentru a asigura o creștere economică sustenabilă pe termen lung”, spune decanul.

Cum ar trebui să se pregătească companiile/ afacerile pentru lunile următoare? Ne răspunde coordonatorul proiectului de cercetare, prodecanul FSEGA, Szász Levente,
„În primul rând, este important ca în perioada de vară, când pandemia pare sa fie mai ușor de tinut sub control, să profite la maxim, mai ales acele companii care lucrează în domeniile cele mai grav afectate în trecut de această pandemie, de exemplu cei din turism, ospitalitate, cultura, divertisment, transport de persoane. În același timp, chiar dacă această perioada pare mult mai bună în comparație cu ultimul an si jumătate dominat de un context economic nefavorabil cauzat de pandemie, companiile trebuie să învețe din trecut și să rămână pregătite pentru un eventual nou val al pandemiei, atât în privința asigurării condițiilor de protecție sanitară și de prevenire a infecțiilor, cât și în privința flexibilității modelului de afaceri, precum întreținerea canalelor de comunicare online, dezvoltarea capacității de distribuție și livrare la domiciliu, utilizarea unor forme hibride de muncă, combinând home office cu lucrul la birou”, spune Szász Levente.

În coada clasamentului vaccinării

În luna iulie, ritmul de vaccinare scade în continuare, arată datele COVID-19 Economic Impact Monitor, platformă lansată de economiștii de la UBB. Mai precis, numărul mediu zilnic al persoanelor care se vaccinează cu prima doză e cu 77% mai scăzut decât în luna aprilie. Asta deși specialiștii în Sănătate Publică au arătat în repetate rânduri că vaccinarea e cea mai eficientă și sigură metodă de a învinge pandemia.

Potrivit unui raport publicat în 14 iulie, România a ajuns la un procent de numai 29,7% de persoane vaccinate cu ambele doze. În Uniunea Europeană (plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia), numai Bulgaria are un procent mai scăzut de atât (15,6%). Majoritatea țărilor europene au vaccinat între 60 și 90% din populația adultă cel puțin cu prima doză, în timp ce România rămâne la mare distanță, cu doar 30% din adulți vaccinați, potrivit datelor la zi centralizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Cluj-Napoca stă ceva mai bine: în iulie, municipiul e pe locul trei într-un clasament al unităților administrativ-teritoriale cu cea mai bună rată de vaccinare din țară, după cum arată datele Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare publicate în urmă cu câteva zile. E vorba de o rată de vaccinare de 43,85% din populația rezidentă, procent depășit doar de comuna Dumbrăvița din Timiș, cu 47,19% și orașul Borsec din Harghita, cu 43,85%

Platformă de monitorizare a pandemiei

Evoluția în timp, precum și componentele indicelui de normalitate pot fi consultate pe pagina web, analizele fiind realizate ca partea proiectului de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. Proiectul monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind și previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.

Proiectul de cercetare este coordonat de Szasz Levente (profesor, UBB FSEGA), iar membrii echipei sunt Balint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Denes (Lancasler Universily, cadru didactic asocial UBB FSEGA), Csiki Ott6 (doctorand UBB FSEGA), Nagy Balint Zsolt (conferentiar UBB FSEGA), respectiv Racz Bela-Gergely (lector UBB FSEGA).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.