Închide

Campania de vaccinare din România a ajuns în punct critic: Numărul mediu zilnic al persoanelor care se vaccinează cu prima doză e cu 77% mai scăzut decât în aprilie

SănătateTop News by Kristina Reştea - iul. 17, 2021 0 433

În luna iulie, ritmul de vaccinare scade în continuare, arată datele COVID-19 Economic Impact Monitor, platformă lansată de economiștii de la UBB, în care monitorizează evoluția pandemiei și efectele sale în România.

Mai precis, numărul mediu zilnic al persoanelor care se vaccinează cu prima doză fiind cu 77% mai scăzut decât în luna aprilie. COVID Impact Monitor.

 

 

Potrivit unui raport publicat în 14 iulie, România a ajuns la un procent de numai 29,7% de persoane vaccinate cu ambele doze. În Uniunea Europeană (plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia), numai Bulgaria are un procent mai scăzut de atât (15,6%). Majoritatea țărilor europene au vaccinat între 60 și 90% din populația adultă cel puțin cu prima doză, în timp ce România rămâne la mare distanță, cu doar 30% din adulți vaccinați, potrivit datelor la zi centralizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Cluj-Napoca stă ceva mai bine: în iulie, municipiul e pe locul trei într-un clasament al unităților administrativ-teritoriale cu cea mai bună rată de vaccinare din țară, după cum arată datele Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare publicate în urmă cu câteva zile. E vorba de o rată de vaccinare de 43,85% din populația rezidentă, procent depășit doar de comuna Dumbrăvița din Timiș, cu 47,19% și orașul Borsec din Harghita, cu 43,85%

Potrivit datelor RoVaccinare, platforma cu informații oficiale, în 16 iulie numărul total de persoane vaccinate trecuse în România de 4,8 milioane. Persoane vaccinate cu schemă completă: 4.7 milioane.
În ultimele 24 de ore fuseseră administrate 15.201 de doze, iar totalul dozelor administrate din 27 decembrie 2020 a trecut de 9,2 milioane. De asemenea, au fost descărcate peste 1 milion de certificate digitale: 1.001.001 pentru persoane vaccinate; 24.483 pentru persoane recuperate după boală; 14.567 pentru persoane care au avut test negativ COVID-19.
Tombola de vaccinare
Pe măsură ce statul anunță vânzarea sau donarea de doze de vaccin și unele centre urmează să se închidă (inclusiv cele lansate cu sprijinul mediului privat), campania de vaccinare pare să fi ajuns în impas. Cei din mediul privat au lansat unele tentative de revigorare a procesului. Spre exemplu, Medlife, grup de servicii medicale privat, anunță tombolă cu premii pentru angajații din grup care s-au vaccinat sau urmează să se vaccineze. Grupul acordă zi liberă în plus celor care se vaccinează în perioada campaniei.
Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică la UBB, consideră că o astdel de abordare ar putea avea succes. „Ar trebui organizate de către guvern tombole masive pentru cei vaccinai – săptămânal”, a sugerat profesorul pe pagina sa de Facebook. Acesta consideră că o abordarea pozitivă (oferirea de recompense/facilități pentru cei vaccinați), ar funcționa în țara noastră mai bine decât măsuri de „pedepsire” a celor nevaccinați.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare