Închide

Boc îl parafrazează pe unul dintre cei mai influenți arhitecți ai secolului XX ca să justifice respingerea marilor proiecte imobiliare propuse în oraș. Ansamblu cu 300 de apartamente lângă Liberty, întors din drum la urbanism

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iul. 22, 2021 2 2239

Dezideratul „Less is more” (mai puțin este mai mult) impus de arhitectul german Ludwig Mies van der Rohe în arhitectura secolului XX, mai ales în perioada în care acesta a activat în SUA, a ajuns până la urechile primarului Emil Boc. Stilul minimalist în arhitectura modernă invocat prin expresia „Less is more” a fost invocat de Boc la ultima ședință de urbanism pentru a justifica respingerea proiectelor imobiliare mari din oraș prin care proiectanții propun indici maximali sau prea puține spații verzi și dotări pentru viitorii locuitori din aceste viitoare ansambluri de locuințe.

Prin dezideratul lui Mies van der Rohe a fost trecut și proiectul imobiliar cu 300 de apartamente, comerț și birouri propus de biroul Arhimar pe strada Oașului, colț cu strada Gării pentru beneficiarul Hexagon District, firmă din grupul Hexagon al oamenilor de afaceri Florin Mariș și Raul Ciurtin care mai au și alte proiecte controversate în Cluj-Napoca. Ansamblul este vecin cu proiectul Liberty Park unde Primăria a permis investitorilor să ridice și locuințe în zona parcului tehnologic.

Boc a recomandat comisiei și arhitectului șef al orașului să judece potrivit acestui deziderat noul proiect imobiliar al Hexagon și să îl aducă cu picioarele pe pământ, potrivit principiilor de calitate a vieții deja aduse în atenția comisiei – drumuri asfaltate, spații verzi, dotări de învățământ, indici sub cei maximali. Alți arhitecți din comisie i-au amintit primarului Boc, cu titlu de glumă, că dezideratul lui Mies van der Rohe a fost deja combătut de alt arhitect, printr-o altă expresie, „Less is a bore” (mai puțin este plictisitor) de arhitectul american Robert Venturi care a dat tonul curentului postmodernist în arhitectură. Primarul s-a făcut că nu înțelege și a rămas la ideea sa.

 

„Să vedeți exact cum se aplică principiul Less is more, mai puțin este mai mult în cazul acestui proiect. De aceea se plâng proiectanții că durează foarte mult avizarea proiectelor. Cu astfel de abordări ne obligați să facem pe oamenii răi și să tăiem din proiect și trebuie să tot reveniți”, a sintetizat primarul Boc proiectul ansamblului imobiliar propus de biroul Arhimar, în vecinătatea parcului Liberty, la intersecția între strada Gării și Oașului. Primarul a recomandat comisiei să analizeze toate aspectele legate de proiect și să îi trecă prin rigorile de calitate împuse la Cluj, apoi a părăsit ședința pe parcursul discutării respectivului punct.

Proiectul imobiliar (ansamblu mixt de locuințe, birouri și comerț) de pe Gării-Oașului a fost prezentat de arhitectul Cristian Bănuț de la Arhimar. Potrivit Planului Urbanistic Zonal propus de biroul de proiectare pentru beneficiar, Hexagon District (din grupul de firme deținute de oamenii de afaceri Florin Mariș și Raul Ciurtin), se dorește, pe un teren de peste 1,3 hectare situat în zona de restructurare, un ansamblu imobiliar cu două niveluri de subsol, parter plus șase etaje. Prin documentație se propune cedarea de teren pentru lărgirea străzilor Gării, Oașului și Fundătura Oașului, mai precis peste 480 de mp. De asemenea, Bănuț a anunțat că proprietarii sunt dispuși să cedeze un spațiu la parterul uneia dintre clădiri de 450 mp pentru ca Primăria să dispună de el după cum dorește, având în vedere că în vecinătate există deja funcțiuni de învățământ dezvoltate prin proiectul de la Liberty, dar și de către alți beneficiari. Ansamblul urmează să fie deservit de 445 de locuri de parcare din care 435 de parcări sunt propuse în subteran iar 15, pe strada Fundătura Oașului. În total se propun 300 de apartamente, 3500 de mp de spații de comerț și servicii și 2800 de mp de spații de birouri. Indicii propuși prin proiect sunt foarte aproape de cei maximali admiși în zonă.

Ședința în cazul acestui proiect a fost condusă în lipsa primarului Boc de viceprimarul Dan Tarcea. Acesta a lăsat specialiștii să se pronunțe și, la final a reiterat pretențiile primarului de a se mai tăia din ansamblu, pe principiul deja amintit, „Less is more”.

Arhitectul șef al orașului, Daniel Pop dar și ceilalți membri din comisie au apreciat că prin proiect se propun mult mai multe apartamente decât poate „duce” zona și terenul și că, spre deosebire de parcul Liberty dezvoltat în proximitate, parcela este mult prea aglomerată de construcțiile propuse iar procentul de spațiu verde mult prea mic. „300 de apartamente la 1000 de mp de spațiu verde cât propuneți, unde merg toți acești oameni, în parcul Feroviarilor?! Nu mi se pare în regulă”, a arătat arhitectul șef al municipiului. Bănuț a spus că, de fapt, spațiul verde propus este de 3900 de mp, însă cei din comisia de urbanism i-au indicat să consulte modelul și plantațiile propuse prin proiectul nou de la Liberty Park. (Detalii – Liberty s-a înțeles cu orașul. Ce oferă în schimbul permisiunii de a construi un ansamblu imobiliar  sau Liberty a primit acceptul să facă locuințe în parcul tehnologic. Ce primește orașul?).

Specialiștii din comisie au făcut observații legate de asigurarea circulației în zonă dar și prin viitorul ansamblu, configurarea unui acces spre pârâul Nadăș, au cerut reducerea masivității ansamblului prin renunțarea la cel puțin un corp de clădire, formularea unei propuneri clare pentru utilizare spațiului de 450 mp propus prin proiect pentru a fi donat Primăriei sau o regândire a clădirilor de pe colț, dintre strada Gării și Oașului, ansamblul fiind găsit de specialiști „indiferent” față de poziția sa de la intersecția între cele două artere. Arhitectul șef a arătat și cu desene pe planșe în timpul ședinței care sunt pretențiile și proiectanților li s-a indicat să revină cu o altă variantă care să răspundă pretențiilor comisiei.

(S-a cerut marcarea poziției de colț)

(S-a cerut renunțarea la un corpt de clădire)

 

(s-a cerut reconfigurarea circulației în interiorul ansamblului)

Sursă foto cover: Arhimar – Ilustrare Urbanistică ansamblu imobiliar Oașului nr.27 – strada Gării

2 comentarii

  1. :)) nu ii este rusine sa zica asa ceva dupa ce dpdv urbanistic a inghesuit cladirile cu derogari peste derogari? Acum face pe salvatorul orasului.. Less is more sa aolice si la impozite, oenalizari, amenzi si salariile din primarie.

  2. Construcţii „întoarse din drum”, etaje „tăiate”, blocuri pitice … Poate că are cineva interes ca în Cluj-Napoca să se construiască puţin pentru ca preţul apartamentelor să fie mare.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.