Închide

Liberty s-a înțeles cu orașul. Ce oferă în schimbul permisiunii de a construi un ansamblu imobiliar

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 24, 2020 0 1071

Dezvoltatorii parcului tehnologic Liberty vor oferi orașului un părculeț de 1800 de mp evaluat la 200.000 de euro și realizat cu proiect de specialitate, două stații de biciclete, copaci și o stație modernă de autobuz. În schimb, administrația va da undă verde noii etape a proiectului imobiliar propus, birouri și locuințe. Mai precis două imobile de locuințe, trei imobile destinate funcțiunilor de birouri-servicii dar și un corp de clădire pentru o grădiniță pe o suprafață de 4,5 hectare. Fiind un proiect de restructurare din zona industrială, el vine la pachet cu un contract de restructurare asumat de beneficiar în care e trecută contribuția sa la binele comunității. După divergențe de câteva luni între Liberty și Primărie, forma finală a contractului a fost renegociată.

Dezvoltatorii parcului tehnologic Liberty au primit anul trecut acceptul Primăriei să amenajeze în incinta de pe strada Gării, pe o suprafață de 4,5 hectare, două imobile de locuințe, trei imobile destinate funcțiunilor de birouri-servicii, dar și un corp de clădire pentru o grădiniță pe o suprafață de 4,5 hectare. De atunci și până în luna mai, proiectanții și Primăria nu au ajuns la o formă finală pentru contractul de restructurare. Ceea ce a ținut în loc proiectul a fost grădinița despre care municipalitatea avea pretenția să o primească ca donație. În schimb, investitorul și proiectanții, Arch Design, prin arhitectul Victor Mihăilescu, erau convinși că s-a convenit doar ca orașul să primească „cele două stații pentru închiriere biciclete, drumul, dar și faptul că incinta Liberty TP rămâne cu acces public”. La a cincea ședință on-line de urbanism organizată de Primărie din luna martie încoace (având în vedere pandemia de coronavirus), cea din 22 mai, contractul de restructurare a fost adus în atenția comisiei de urbanism. La pachet cu cel al unui ansamblu imobiliar vecin, cel de pe platforma Mucart.

Liberty Technology Park a refuzat să doneze grădinița Primăriei și a vrut să dea doar dreptul de folosință.  Primarul Emil Boc a decretat că doar proprietatea se acceptă, dar că municipalitatea nu e absurdă și așteaptă altă ofertă de la investitor. Viceprimarul Tarcea a apreciat că două stații de bike-sharing pe care investitorul a acceptat să le facă și să le ofere orașului sunt mult prea puțin având în vedere că se construiesc 248 de apartamente și birouri. Ansamblul vecin de pe platforma Mucart a ofertat orașului un spațiu de 500 de mp unde administrația poate face primărie de cartier, sediu de poliție locală sau altă funcțiune publică și face un parc public de 1 hectar.

Ca practică, așa se va proceda de acum cu toate contractele de restructurare, înainte ca proiectele de urbanism să ajungă în Consiliul Local pentru votul final, a mai cerut primarul.În cazul propunerilor de proiecte, acestea vor îngloba analiza sectorială care va spune exact ce lipsește în zonă și ce se poate oferi comunității dacă este cazul, a mai spus viceprimarul Dan Tarcea.

DETALII DESPRE DISCUȚIILE DE LA URBANISM:

Cum se negociază interesul orașului și contractele de restructurare în comisia de urbanism a Primăriei din Cluj

Acum, Liberty s-a înțeles cu Primăria asupra unui alt contract de restructurare, după cum arhitectul-șef deja anunțase la ședința din 19 iunie. Orașul nu va mai primi în proprietate grădinița. În schimb, dezvoltatorul va oferi Primăriei două stații de închiriere biciclete, un părculeț de 1800 de mp, evaluat la 200.000 de euro și realizat cu proiect de specialitate, va planta copaci cu balot pe strada Gării și va amenaja stația de autobuz de pe Oașului.

Planul Urbanistic Zonal de restructurare de pe Gării nr.21 al Liberty este în consultare publică până în data de 8 iulie urmând să  ajungă în fața Consiliului Local pentru a fi dezbătut și pentru a primi votul de intrare în vigoare.

(sursa foto, proiect Liberty TP, Arch Design)

Proiectul nou al celor de la  Liberty Technology Park a fost anunțat încă din primăvara lui 2018, când dezvoltatorii parcului spuneau că vor să valorifice restul de parcele disponibile pe platforma fostei fabrici Libertarea. Aici s-au renovat clădiri existente și s-a ajuns în două faze de proiecte la 17.000 de mp de birouri deservite de o incintă publică, totul pe 1/3 din teren. Liberty Technology Park Cluj a fost lansat în 5 decembrie 2013, fiind o inițiativă a Fribourg Capital sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza, fost premier în Republica Moldova și fost vicepreședinte Rompetrol. Pentru restul suprafeței disponibile, Nina Moldovan – CEO Liberty TP – spunea că se doresc preponderent birouri dar și locuințe, dar într-o formulă diferită, locuințe individuale, adică studiouri, apartamente de închiriat care să răspundă în primul rând profilului celor 2000 oameni tineri angajați la companiile care au sedii la Liberty. Pentru noul proiect de populare a incintei, Sturza anunța în 2018 că vrea un partener. Acesta a apărut oficial în septembrie 2019 când s-a anunțat că după negocieri de 1 an, dezvoltatorul imobiliar White Star Real Estate și un fond de investiții al unei universități americane de top au preluat Liberty Technology Park (cele cinci clădiri de birouri existente, dar și restul terenului cu proiectul nou imobiliar în stare avansată).

PUZ-ul de restructurare Liberty propune pe un teren de peste 4,5 hectare două imobile de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+5E+R+Et, două imobile cu funcțiuni mixte de birouri și servicii, cu un regim de înălțime  (1-3)S+P+5E+R+Et, un imobil de birouri și servicii cu un regim de înălțime (1-2)S+P+5E+R+Et și un corp de clădire cu funcțiunea de grădiniță, regim de înălțime (1-2S)+P+1E. „Înălțimea la atic/cornișă a imobilelor de locuire colectivă va fi de 19,3 m, cu înălțime totală de 25,5 m, iar cea a clădirilor ce adăpostesc funcțiuni mixte va fi de 22 m la atic cu o înălțime totală de 28 m. Subsolul va fi divizat în 3 zone, una care deservește cele două cădiri de locuințe colective, un alt tronson va fi realizat în zona corpurilor A și H, deservind cele două clădiri și cele existente pe amplasament, iar al treilea tronson va asigura locurile de parcare pentru corpurile F și G. Subsolurile adăpostesc 1.068 de locuri de parcare pentru autoturisme (dintre care 39 pentru persoane cu dizabilități) și 717 pentru biciclete”, se arăta în proiectul Liberty.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.