Închide

Noul sediu „verde” al Consiliului Județean prinde contur. Proiectul urbanistic e în consultare publică

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 25, 2020 0 771

Proiectul urbanistic pentru amenajarea viitorului sediu al Consiliului Județean din Cluj care va îngloba vechea clădire și va deveni prima clădire publică verde din România este în consultare publică. Biroul Starh din București a arhitectului Florian Stanciu a câștigat în mai anul trecut concursul de soluții organizat de administrația județeană și a primit  ca premiu contractul de proiectare de peste 970.000 lei pentru noul sediu al CJ Cluj. Acum, proiectanții solicită Primăriei, printr-un Plan Urbanistic Zonal, să accepte modificării regimului de înălțime admis în zonă, reorganizări de parcele, tocmai pentru a pune în operă soluția câștigătoare.

Planul Urbanistic Zonal de Dezvoltare ia în studiu o suprafață de 1 hectar de teren de pe Dorobanților din care parcela de 2300 pentru extindere (concesionată de Județ de la Primărie), parcela cu actualul sediul al CJ Cluj (3021mp), parcela cu sediul Bibiliotecii Octavian Goga (2000 de mp concesionați de la Primărie) și locul de joacă (2783 mp) de pe Coastei al Primăriei.

Prin PUZ se dorește modificarea regimului de înălțime admis în zonă de la S+P+4+M la S+P+7, respectiv a înălțimii maxime permise de la 18m la 31 m plus abateri permise de 2m pentru spații tehnice, tocmai pentru a se putea opera etajarea și extinderea actualului sediu al Consiliului Județean, așa cum a fost propusă prin concursul de soluții câștigat de Starch Arhitectură Construcții Design. De asemenea, documentația aduce și reorganizări și comasări de parcele pentru a se amenaja un parking subteran cu 56 de locuri între clădirea CJ și cea a Bibliotecii Goga și a se crea o piațeta publică. „Singura intervenție pe parcela cu CF nr. 290366 aflată în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca și care are amenajat deja un spațiu sportiv și o pistă de biciclete este crearea unui acces pietonal care face legătura dintre acea zonă de recreere (și accesul acesteia la cartierul rezidențial din apropiere) și zona de piațetă publică a noii amenajari exterioare a Clădirii Consiliului Județean și a amenajării de strictă necesitate a taluzului”, arată proiectanții Starch și Morărescu Design Studio din Bistrița.

Viitorul sediu al Consiliului Județean urmează să aibă șase etaje și va avea un nivel mai puțin față de cel al clădirii Bibliotecii Octavian Goga. De asemenea, proiectanții recomandă și reorganizări ale regimului de proprietate, propunând ca Județul să primească în proprietate o serie de suprafețe de teren de la Primărie.

(Planșă mobilare propusă)

Se vor planta și arbori.

PUZ-ul de dezvoltare urbană de pe Dorobaților 104-106 are avizul de oportunitate din mai anul acesta și a fost lansat în consultare publică până în 8 iunie, urmând să fie supus atenției comisiei de urbanism a Primăriei.

Sediul actual al Consilului Județean a fost inaugurat în 2011, după ce instituția a preluat clădirea de pe strada Dorobanților gândită inițial pentru Direcția Vamală. Cum sediul Direcției Vamale a fost mutat în Oradea, Consiliul Județean a preluat clădirea pentru uzul propriu, după ce a oferit la schimb un alt spațiu Ministerului Finanțelor Publice.

Consiliul Județean a căutat cea mai bună soluție pentru extinderea actualului sediu unde funcționează instituția, pe Calea Dorobanților, pentru a asigura spațiile de birouri necesare derulării activității Societății de Drumuri și Poduri, salvate în 2018 de la faliment. Existând și obligativitatea legală trasată de Ministerul Dezvoltării ca toate clădirile publice să devină clădiri verzi, cu un un consum energetic spre zero, forul județean își dorește un ansamblu ”verde” pe Calea Dorobanților. Investiția se va susține din fondurile instituției. S-a dorit, prin temă, extinderea actualului sediu (cu cinci etaje) și o parcare comună cu Biblioteca Octavian Goga situată lângă sediu Consiliul Județean, instituție subordonată, de asemenea, Județului.

Anul trecut s-a organizat un concurs de soluții unde s-au înscris 22 de proiecte. Actualul proiect al Starch a fost declarat câștigător deoarece a adus o propunere inovatoare și funcțională prin care e corectat arhitectural și actualul sediu al CJ dar se creează și spațiu public în zonă.

DETALII: Cum va arăta prima clădire verde din România – sediu de instituție publică-rezultată în urma unui concurs

  • author photo two

    Luminiţa Silea

    Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu