Închide

Cum va arăta prima clădire verde din România – sediu de instituție publică-rezultată în urma unui concurs

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - mai 20, 2019 0 685

Așa va arăta sediul Consiliul Județean situat în Cluj-Napoca, pe strada Dorobanților:

Biroul Starh din București a arhitectului Florian Stanciu a câștigat concursul de soluții organizat de Consiliul Județean Cluj și a primit ca premiu contractul de proiectare de peste 970.000 lei pentru noul sediu al Consiliul Județean Cluj care va îngloba vechea clădire și va deveni prima clădire publică verde din România.

Ce au propus cei de la Starh:

”Proiectul este un răspuns matur, aprofundat și asumat al temei de concurs. Acesta răspunde coerent și argumentat provocărilor și dificultăților amplasamentului și clădirii existente. Soluția propusă denotă o bună cunoaștere a tehnologiei construcției, o siguranță în abordare care poate fi considerată garanția unei bune realizări. Conceptul este, în esență, unul sustenabil, reutilizând și incluzând construcția existentă. Abordarea integrată a celor două componente ale temei, respectiv extinderea și corpul existent, oferă posibilitatea realizării unui singur proces de certificare și premiza unui standard superior. Modul neinvaziv de intervenție asupra spațiului verde existent/taluz denotă o cunoaștere a principiilor de protejare a cadrului natural în oraș. Clădirea propusă își asumă un standard de sustenabilitate și eficiență energetică mai înalt pentru clădirile public-administrative. În fine, propunerea convinge prin simplitate, eleganță, atemporalitate și coerență, putând deveni cu ușurință clădirea reprezentativă a Consiliului Județean”, a sintetizat juriul decizia de a premia cu locul I proiectul Starh.

Locul II (premiu de 30.000 lei) a fost acordat biroului Poster, autorii pricipali fiind:  Stefan Simion, Irina Meliță, juriul apreciind accentul pe spațiul public și propunerea ca medierea între spațiul interin și cel exterior să se realizeze prin intermediul naturii.

Locul III și un premiu de 15.000 lei a fost acordat Biroului Norma Arhitetcură și Urbanism (arh. Fleșeriu Alexandru Nicolae, arh. Péter Eszter) pentru că aduce o soluție inedită cu o extindere către est a actualei clădiri, spre biserica din zonă susținută prin aprofundarea detaliilor, calitatea spațiilor interioare și materialitatea lor.

S-a acordat și o mențiune onorifică pentru proiectul semnat Raphael Zuber Architekt pentru ”abordarea structurată și integrată cu discreție”.

La Consursul de Soluții s-au înscris 22 de proiecte din care în cursa oficială de jurizare au rămas 19. Din ele s-au ales soluțiile câștigătoare. ”Au fost înscrise proeicte din România, dar și din Elveția, Spania sau Polonia. Ne bucurăm că soluția îndrăzneață a câștigătorului încorporează clădirea existentă și corespunde astfel cerințelor de funcționalitate ale clădirii. Soluția a surprins prin caracterul inovator, comparativ cu ceilalți participanți, tocmai prin ineditul abordării. Credem că spațiu public creat între cele doua clădiri o sa invite cetățenii să-l parcurgă și să-l utilizeze”, a apreciat arhitectul-șef al Județului, Claudiu Salanță, membru în juriu.

Sediul actual al Consilului Județean a fost inaugurat în 2011, după ce instituția a preluat clădirea de pe strada Dorobanților gândită inițial pentru Direcția Vamală. Cum sediul Direcției Vamale a fost mutat în Oradea, Consiliul Județean a preluat clădirea pentru uzul propriu, după ce a oferit la schimb un alt spațiu Ministerului Finanțelor Publice.

Consiliul Județean a căutat cea mai bună soluție pentru extinderea actualului sediu unde funcționează instituția, pe Calea Dorobanților, pentru a asigura spațiile de birouri necesare derulării activității Societății de Drumuri și Poduri, salvate anul trecut de la faliment. Existând și obligativitatea legală trasată de Ministerul Dezvoltării ca toate clădirile publice să devină clădiri verzi, cu un un consum energetic spre zero, forul județean își dorește un ansamblu ”verde” pe Calea Dorobanților. Investiția se va susține din fondurile instituției. S-a dorit, prin temă, extinderea actualului sediu și o parcare comună cu Biblioteca Octavian Goga situată lângă sediu Consiliul Județean, instituție subordonată, de asemenea, Județului. Pe Calea Dorobanților, forul județean  deține circa 5000 mp de teren, parcelă pe care sunt edificate deja cele două clădiri menționate – sediul și biblioteca.

Din Juriu au făcut parte arhitecții Claudiu Salanță – arhitect șef CJ Cluj,  Emil Ivănescu, Astrid Rottman, Eliza Yokina și Ion Răducanu. Menmbrii supleanți au fost arhitecții Irina Filofi, Horia Munteanu.

Competiția este cea de-a doua organizată de Ordinul Arhitecților din România alături de Consiliul Județean Cluj după concursul Ethno Park Cluj. La Cluj s-au mai făcut concururi în parteneriat cu Primăria pentru Turnul Pompierilor, Someș, Parcul Feroviarilor și amenajarea zonei Kogălniceanu.

După finalizarea acestui concurs urmează la sfârșitul lunii iunie jurizarea unei noi competiții, concursul pentru zona Cetățuia.

Vezi și: Sparg dealul și se extind până în apropierea Campusului Teologic „Nicolae Ivan”

(sursa: planșe concurs de solutii CJ Cluj, Ordinul Arhitecților din România)

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu