Închide

Asociația ziariștilor din Cluj a dat Primăria Cluj-Napoca în judecată ca să organizeze conferințe de presă, proces fără precedent în România. „Conferințele de presă presupun și întrebări care pot să nu convină organizatorilor”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 20, 2019 1 600

Proces fără precedent la Cluj, unde una dintre puținele asociații profesioniste ale ziariștilor din țară dă în judecată Primăria Cluj-Napoca, după ce instituția nu a mai organizat o conferință de presă de aproape doi ani, interval în care comunicarea acesteia s-a rezumat la realizările primarului Emil Boc.

Procesul a fost deschis vineri la Tribunalul Cluj și urmărește obligarea Primăriei Cluj-Napoca să organizeze conferințe de presă conform legii 544/2001, care precizează că acestea trebuie organizate „de regulă o dată pe lună”. „Demersul survine în contextul în care cea mai recentă conferință de presă organizată de instituția menționată a avut loc în data de  11 decembrie 2017”, arată Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC). „Menționăm că APPC a încercat o rezolvare amiabilă a acestei situații, prin transmiterea a două notificări către primărie, prin care s-a solicitat aceeași intrare în legalitate. Prima dintre ele a fost făcută încă din 2017, în data de 31 ianuarie, în vreme ce a doua a fost trimisă anul acesta în 15 aprilie. Notificările au rămas fără efect”, arată asociația. „APPC consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară și nu suplinește necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanții presei. Conferințele de presă presupun, prin natura lor, și întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administrație și presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice. Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe rețelele sociale, newsletterele, briefingurile de la evenimente punctuale sau publicația „Jurnalul Municipal” nu pot substitui o conferință de presă, deoarece ele nu asigură transparența necesară, fiind instrumente unidirecționale, prin care se promovează aproape exclusiv „realizările” primăriei”.

Articolul 41 din Legea 544/2001 prevede:

(1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.
(2) În cadrul conferinţelor de presă autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public. (subl. n)

APPC e una dintre puținele asociații profesionale ale ziariștilor din țară, înființată în 2005, care reunește câteva zeci de jurnaliști din Cluj.

  • Un comentariu

    Scrie un comentariu