Închide

Revolta din Parcul Est

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 07, 2019 3 866


Rezervat în noul PUG al Clujului adoptat în 2012, dar niciodată creat cu adevărat, Parcul Est- conturat de specialiști încă din anii 60 -generează în continuare dispute și supărări și e prilej pentru noii politicieni să se cațăre și ei până pe fanionul acestei viitoare zone verzi. În ultimii 2 ani, Primăria a luat decizii controversate privind viitorul acestei zone. Întâi a spus și și-a asumat prin vot că face aqua park pe terenul rămas în proprietate publică din pepieniera Becaș. Apoi, vara aceasta, primarul Boc a anunțat un concurs de soluții pentru crearea acestui parc pe o suprafață de peste 46 de hectare care cuprinde, potrivit unor oficiali din instituție, malurile lacurilor din Gheorgheni, zona proprietate publică a Primăriei dar și terenuri private.

„Orașul trebuie dezvoltat în jurul unei coloane vertebrale verzi iar aquapark-ul din zona Parcul Est trebuie orientat înspre o altă zonă”, spune Daniela Maier, președinta Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România. Dacă Primăria vrea Parc, noi nu suntem împotrivă, însă trebuie să fim despăgubiți la justa și adevărata valoare, spun proprietarii de terenuri din zonă care s-au revoltat de-adevăratelea că unii și alții vin cu viziuni pe terenurile pe care s-au chinut de 19 ani să le obțină prin instanță iar Primăria le-a făcut verzi. Unde e Primăria? Nu a participat, spune inițiatorul unei dezbateri de weekend privind felul în care va arăta un viitor parc în zona lacurilor din Gheorgheni, deși a fost invitată.

O dezbatere privind viitorul Parcului Est inițiată de grupul informal SOS (activ de opt ani și transformat în asociație de anul trecut) s-a transformat într-un câmp de luptă după ce mai mulți proprietari care dețin terenuri în repectiva zonă s-au arătat nemulțumiți că Primăria le-a făcut terenurile verzi cu acces public nelimitat și se face că ei nu există. Florica Sima, una dintre proprietare, a spus că primarul Emil Boc a trimis-o să planteze castraveți pe terenul său. În total, familia Sima spune că are 17.500 mp de teren în zona lacurilor din Gheorgheni. „Aveam 20 și ceva de mii, dar au reușit să ne ia în urma procesului ceva”, au mai spus oamenii. Proprietarii au spus că trăiesc de 19 ani o dramă, că îmbătrânesc, se îmbolnăvesc, dar că sunt pregătiți să meargă până în pânzele albe să își apere dreptul de proprietate. Ei spun că nu se opun creării unui parc, dar nu înainte ca proprietarii să fie despăgubiți. Și nu oricum, la 3 euro metrul pătrat,ci la adevărata și justa valoare a terenurilor înconjurate în totalitate de blocuri construite tot prin aprobările date de Primărie.

„Totul e o porcărie. Să facă ce vrea pe terenul lui tată-său de la Răchițele, să pună castraveți cum ne-a spus. Ceea ce s-a întâmplat acum e revoltător. De 19 ani nu ne-am putut folosi terenurile. Ne-au făcut terenul spațiu verde. Eu sunt un om simplu, am muncit, vreau să las ceva copiilor noștri”, au mai spus proprietarii.

Activistul-avocat Radu Mititean a încercat să tempereze discuțiile arătând că toată lumea este de acord că Primăria face un abuz și că proprietarii trebuie despăgubiți. El a spus oamenilor că, oricum, fără rezolvarea situației juridice a terenurilor, oricum nu se poate face efectiv acest parc.

Oamenii au rămas tot supărați. Ei au spus că cei din Primărie îi cunosc, însă niciodată nu i-au  chemat la masa discuțiilor. Florica Sima a mai precizat că este convinsă că pe terenurile lor se vor face blocuri și nu parc, așa cum se întâmplă lucrurile în prezent în Cluj-Napoca. Alți membri ai familiei au mai spus că oamenii cu prea  care multe idei nu sfârșesc  întotdeauna bine.

Mititean a intervenit și le-a arătat oamenilor că oricum în PUG terenurile lor sunt configurate ca zonă verde și că o dezbatere cu privire la viitorul acestui parc nu afectează nicicum interesele proprietarilor care trebuiau mult mai demult să fie despăgubiți de Primărie, obișnuită să comită abuzuri.

Înainte ca proprietarii să își exprime punctul de vedere, reprezentantul SOS, Adrian Dohoratu a ținut să amintească că proiectul unui Parc Est a fost desemnat finalist în cadrul procesului de bugetare participativă anul trecut după care Primăria a anunțat că face în zonă un aquapark. SOS și mai multe organizații civice militează pentru crearea unui parc natural, iar până Primăria va avansa noul conscurs de soluții pentru crearea parcului Est pe 46 de hectare despre care primarul Emil Boc a spus public că instituția și-l va asuma public, SOS vrea să scoată la anul și un album cu toate proiectele și propunerile făcute în zona Parcului Est dar să facă și acțiuni de ecologizare.

La începutul discuțiilor au rulat chiar mai multe filmulețe printre care unul în care arhitectul Eugen Pănescu milita și el pentru un parc natural în zonă, susținând că ar fi pe lege primul parc al Clujului în adevărata accepțiune.

Daniela Maier, președinta Filialei Transilvania a OAR, a explicat că, deocamdată, tot concursul de soluții pentru Parcul Est este în stadiu incipient – sunt formalități pentru semnarea contractului privind elaborarea temei, suprafața nu a fost definită și transmisă Ordinului dar că, ca principiu, tema va ține cont de toate interesele celor implicați. Despre viitorul Parc Est posibil, Daniela Maier a spus că e convinsă că orașul trebuie dezvoltat în jurul unei coloane vertebrale verzi și că acest parc ar fi indicat să preia respectivul rol în timp ce pentru aquapark este nimerit să se găsească un alt amplasament.

Proprietarii s-au apucat să o certe la propriu și, în plus, au mai spus că din pricina arhitecților Boc tot declară public că face parc, că așa îi zic specialiștii, iar ei, proprietarii sunt ignorați complet.

Claudiu Nistor, rezident în zona Parc Est a intervenit să susțină un proiect pe care l-a propus la bugetare participativă pentru crearea unei alei de legătură între lacul 1 și lacul 3 din Gheorgheni, inclusiv a accesibilizării parcului de pe strada Tulcea. Despre astfel de proiecte, Daniela Maier spune că ar trebuie unificate în viitoarea temă de proiectare pentru parcul Est. Președinta OAR-T a mai spus că tema pentru viitorul Parc Est va unifica toate interesele celor implicați.

Codruța Pop, arhitectă implicată din partea OAR-T în toate concursurile de soluții a arătat că există termene, timp limitat și constrângeri privind calendarul acestor competiții, motiv pentru care nu pot fi rezolvate toate problemele, inclusiv cele de proprietate care există în aceste zone pentru care se caută viziuni de dezvoltare. Pop a mai arătat oamenilor că în fazele post concurs, după ce se semnează și dacă se face un contract bun cu echipa câștigătoare, la faza de Plan Urbanistic Zonal urmează identificarea tuturor proprietarilor,  se vor iniția discuții și dezbateri publice care ar trebui să liniștească pe toată lumea iar juridic, toți cei îndreptățiți să fie despăgubiți.

Florica Sima a cerut activiștilor să nu mai facă acțiuni pe terenurile proprietate privată. În final, proprietarii și-au cerut scuze dacă au jignit pe cineva și au ținut să spună public că și de familia Sima, principalii proprietari din zona lacurilor din Gheorgheni, Primăria tot vrea să își bată joc. „Vecinii mei au obținut prin instanță teren construibil. Poate și noi o să reușim”, a mai spus Sima. Pe parcursul dezbaterii chiar s-au avansat practici de luptă despre care făceau referire la ore profesorii de istorie privind otrăvirea recoltelor în timpul invaziilor turco-tătare, proprietarii arătându-se hotărâți să nu cedeze până când Primăria nu le face dreptate – întâi să fie despăgubiți, apoi Primăria să facă planuri pe terenurile lor.

La discuții au participat și oficiali ai USR Cluj-Napoca care au ținut să spună că sunt pentru crearea unui parc natural în zona lacurilor din Gheorgheni. De asemenea, un avocat a anunțat că, la comanda unui beneficiar privat, a inițiat demersuri pentru ”doborârea” ansamblui Park Lake 2 care s-ar fi amplasat ilegal în această zonă din Gheorgheni, într-o zonă verde.

După dezbatere, participanții au spus că, odată expropriați pe noua legislație, odată cu inițierea demersurilor pentru crearea Parcului Est prin concurs, oamenii ar putea primi mult mai puțini bani decât dacă Primăria le-ar cumpăra terenurile, așa cum era normal să o facă de la apariția noul PUG. Din păcate, au spus alte voci, Primăria nu are o astfel de strategie de a achiziona terenuri pentru dezvoltarea orașului pentru oameni.

Vezi și:

Se pregătesc temele de concurs pentru Parcul Est și parcul Bună Ziua

Detalii:

Scandal la primărie: clujeni contestă Aqua Park-ul lui Boc. Mesaje pentru stoparea investiției

De la Parcul Est şi reţea de spaţii verzi, Clujul a ajuns la Aqua Park, cu „King Cobra”. Ce spune despre planurile primăriei arhitectul care a lucrat la „desenarea” unui posibil parc de peste 100 de ha în Gheorgheni

Vezi și: AquaPark-ul lui Boc e contestat de vecini, iar baza sportivă pentru U Cluj se restudiază. Primăria anunță concurs de soluții pentru crearea Parcului Est pe 46 de hectare în zona lacurilor din Gheorgheni și a pepinierei Becaș

 

3 comentarii

  1. Daniela Maier nu este cea care se ocupa de concursul pentru Parcul Est, nici de tema de proiectare, ci OAR national ( Bucuresti), cu ei are primaria contract.

  2. daca proprietara Sima e sunata sa vanda terenul, cum spune in filmulet, de ce nu-l vinde? mai ales ca a pierdut in instanta procesul cu primaria, definitiv , instanta mentinand incadrarea de spatiu verde. Crede ca CEDO ii va schimba incadrarea din spatiu verde?

  3. Dragi clujeni Va dati seama de nivelul academic al marelui BOC, primarul celui mai „culturalizat” oras din România si, cred, oras campion european la proiecte fanteziste si niciodata realizate. „Orasul trebuie dezvoltat in jurul unei coloane vertebrale VERZI(nu VERDE)”, domnule primar, premier, profesor universitar etc. Dragi clujeni Sunt pline ziarele si saiturile de sondaje in care „spuneti” ca orasul merge intr-o directie buna, etc. Nu dumneavoastra il votati fericiti pe bOc ?? Mai votati-l inca odata.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.