Închide

Restricții pentru sărbătoarea de la mănăstirea Nicula: procesiunile au fost anulate, icoana care ar face minuni nu va putea fi atinsă

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 07, 2020 0 1217

Sărbătoarea de amploare ce are loc în fiecare an la mănăstirea din Nicula, în 15 august, va fi în acest an una cu restricții considerabile, din cauza pandemiei de coronavirus. De exemplu, procesiunile anuale au fost anulate.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula, despre care se spune că ar face minuni, nu va putea fi atinsă. Credincioșii vor avea acces la ea, dar se vor putea închina de la o distanță de 1,5 m, fără, însă, să aibă contact cu icoana.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că, printre altele, toți participanții la pelerinaj trebuie să poarte permanent o mască de protecție care să acopere nasul și gura, chiar dacă se află în aer liber. În plus procesiunile religioase care se organizau anual cu plecare din Gherla spre Nicula au fost anulate.  Nu se va vinde nimic în incinta mănăstirii și nici pe traseul spre aceasta, cu excepția magazinului cu obiecte bisericești al mănăstirii, nu va fi distribuită hrană în sistem organizat ca în alți ani, nu se vor vinde băuturi alcoolice și nici nu vor fi consumate, dar nici băuturi non-alcoolice în alte tipuri de recipiente decât cele îmbuteliate.

În plus vor fi amplasate filtre de control, formate din echipaje mixte ale Poliției Rutiere și Inspectoratului de Stat în Transportul Rutier la toate intrările în județ, precum și în zona municipiului Gherla. ”Credincioșii se vor putea închina la icoana făcătoare de minuni de la distanța de 1.5 m, fără a avea contact cu aceasta”, transmite CJSU.

”Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a extins programul manifestărilor religioase, acestea desfășurându-se în perioada 12-15 august, fiind organizată liturghie arhierească în fiecare din aceste zile. În acest sens, credincioșii pot participa în oricare din zilele menționate la slujbă, pentru a nu se crea aglomerări. De asemenea, slujbele vor fi transmise în direct de către postul Trinitas TV, existând de asemenea transmisiuni live pe pagina de Facebook a Mănăstirii Nicula”, mai arată comitetul pentru situații de urgență.

În plus, efectivele de forțe de ordine vor fi suplimentate fața de anii precedenți, ”având în vedere situația actuală”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu