Închide

Comisie nouă la monumente. Un arhitect din comisia de urbanism locală și din cea județeană e membru și la monumente

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 07, 2020 0 2792

Comisia Zonală pentru Monumente Istorice a avut o primă ședință în noua fomulă la finalul lunii iulie.  Președinte este arheologul Sorin Cociș. În comisie a fost validat și un arhitect care face parte atât din comisia locală de urbanism a Primăriei cât și din comisia județeană de urbanism. Este vorba despre Vlad Negru de la Transform, firmă care proiectează în Cluj și căreia în ultima perioadă i s-au avizat proiecte importante în Cluj-Napoca, pe Brâncuși, Traian Moșoiu sau Decebal.

Statutul său de „3 în 1” ridică semne de întrebare privind un eventual conflict de interese, mai ales că și proiectează în oraș și are și proiecte controversate respinse la monumente sau contestate de vecini. Doar ahitectul județului, Claudiu Salanță, mai deține un astfel de mandat. Salanță este și membru în comisiile de urbanism de la Turda și Gherla.

Actualul președinte al Comisiei de Monumente, arheologul Sorin Cociș, a mai făcut parte din Comisie în vremea mandatului de președinte al arhitectului Szabolcs Guttmann. Mandatul comisiei este pe doi ani. În comisie a fost nominalizat și Daniel Claudius Pop cel care este și arhitect șef al municipiului dar și directorul adjunct de la Muzeul de Istorie, George Cupcea. Secretarul Comisiei de Monumente este în continuare arhitectul Virgil Pop, angajat al Direcției de Cultură. Despre Pop se spune că e adevăratul președinte al comisiei dintotdeauna.

Deși vechii președinți de la Monumente, arhitecții Szabolcs Guttmann sau Sorin Scripcariu au promis că vor deschide ședințele Comisiei de Monumente în spiritul unei mai mari transparențe, comisia a rămas tributară ușilor închise și practicilor de tipul „trebuie să treacă”, „ajută-mă și pe mine”, „am un proiect care nu trece, pune o vorbă bună” sau chiar a răzbunărilor personale când vine vorba despre avizarea unor proiecte.

Un caz a fost cel al Planului Urbanistic Zonal pentru extinderea Muzeului Etnografic care nu mai trecea pe vremea vechii comisii. Chiar primarul Emil Boc a cerut sprijin public într-o comisie de urbanism când era prezidată de Sorin Scripcariu pentru avizarea documentației. A promis și beri arhitectului județului dacă demarează acest proiect. Alt caz este cel al proiectelor administrației de care s-a ocupat Guttmann, Muzeul de Artă Contemporană care urma să se facă în Cazarma Monument de pe B-dul 21 Decembrie 106 sau al proiectului de extindere al Muzeului Etnografic, pentru ultimul obținându-se aviz direct de la București.

La prima ședință a noii comisii care a avut loc la final de iulie, în aceeași zi cu ședința de urbanism ținută de Comisia Primăriei, arhitectul Virgil Pop ar  fi cerut ca Directorul Direcției de Cultură să uzeze de posibilitatea de a invita experți la discuții având în vedere că actuala comisie ar fi mult prea slabă, chiar mai slabă decât cea de pe vremea premierului Adrian Năstase când el nu făcea parte din ea.

Din noua comisie de monumente face parte oficial și arhitecta Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al municipiului Cluj-Napoca, de altfel învitată permanentă în comisie de mulți ani și bună prietenă cu „Țuțu”, după cum e alintat printre prieteni arhitectul Virgil Pop.

Despre Subțirică și Negru s-a speculat că au susținerea primarului Emil Boc pentru a face parte din această comisie. Mai ales că în ea e nominalizat și Daniel Pop, arhitectul municipiului, astfel că primăria ar avea control asupra avizelor emise de comisie.

Noul arhitect șef, Daniel Pop și vechiul arhitect șef Ligia Subțirică

În ceea ce privește numirea lui Vlad Negru, s-ar fi făcut mult lobby pentru ca el să ajungă să facă parte din comisie. De altfel, la ședințele on-line de anul acesta, în repetate rânduri, Boc i-a felicitat pe cei doi (Negru și Subțirică)fie pentru păreri pertinente, fie pentru argumente cu litere din lege enunțate în favoarea unor proiecte, unele contestate de vecini. Negru este singurul membru în toate cele trei comisii și care și proiectează, având chiar proiecte controversate în zona centrală a orașului sau în cartiere.

„Dl. Cubleșan (Victor, șeful Direcției de Cultură – n.red.) m-a abordat, am înțeles că a apreciat luările de poziție din comisia de urbanism argumentate legal. Încărcarea nu e foarte mare, e vorba de o comisie pe lună la monumente, una pe la lună la Județ, iar la Primărie depinde cum sunt convocate, doar perioada ultimelor 2 luni a fost mai aglomerată fiind de recuperat în urma perioadei mai problematice generate de măsurile anti Covid. Legat de conflictul de interese, nu cred că e cazul. Regulile sunt clare la toate comisiile și cred că miza e să ai în comisie oameni din practică. Oricum comisiile de urbanism au doar rol consultativ. E interesant și inedit momentul în care sunt 3 membri în toate cele trei comisiile, eu sper că acest lucru să aducă coerență și să se elimine neconcordanțele între ele și astfel procesul de avizare să fie mai rapid”, a declarat Negru pentru Actualdelcluj.ro.

Din luna aprilie până în prezent, primăria a ținut peste 15 ședințe de urbanism on-line.

Despre prima ședință de la monumente Negru a spus că s-a derulat bine, fără probleme deosebite.

Recent, el a fost acuzat de dispreț față de monumente de către Virgil Pop după ce a propus o clădire în zona protejată de pe Moților. Cei doi au avut o adevărată dispută și la monumente și la comisia de urbanism a Județului unde s-a discutat respectivul proiect de clinică medicală (3 niveluri de subsol și 7 niveluri subterane, heliport pe acoperiș, pe o parcelă de circa 606 mp din fața policlinicii de pe Moților proiectată de arhitectul Vasile Mitrea). Negru l-a acuzat pe Virgil Pop că trăiește în trecut și că nu a făcut niciun demers legal pentru a-și susține crezurile sau a împiedica construirea unor anomalii urbanistice (printre care și biserica de pe Moților). Pop l-a acuzat că vrea să planteze o clădire în centrul istoric și îngrădească posibilitățile de construire ale celorlalți proprietari.

Detalii: S-a elucidat misterul heliportului din centrul Clujului. Un privat vrea să schimbe regulile de construire mai jos de Primărie ca să facă o clinică privată

Cine face parte din noua comisie de monumente de la Cluj 

CZMI nr. 3

1.        Sorin COCIS, arhg. – Președinte

2.        Mariana Rodica MICHIU-DINESCU, arh.-urb.

3.        Vlad Andrei NEGRU, arh.-urb.

4.        Claudius Daniel POP, arh.-urb.

5.        Ligia Ileana SUBȚIRICĂ, arh.

6.        Imola KIRIZSÁN, ing.

7.        Ioana RUS CACOVEANU, ist. de artă

8.        George CUPCEA, arhg.

9.        arh. șef al județului Cluj

10.      arh. șef al județului Bistrița Năsăud

11.      arh. șef al județului Sălaj

 

(vechea comisie)

Vezi și: Cine e noul ”domn președinte” de la Monumente

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.