Închide

Cine e noul ”domn președinte” de la Monumente

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 05, 2018 0 3612

Comisia  Zonală a Monumentelor din Cluj are de o lună jumătate un nou președinte. Arhitectul Sorin Scripcariu și-a depus candidatura și a fost agreat de Ministrul Culturii care l-a nominalizat în fruntea acestei comisii. Ca membri noi au mai fost confirmați și arhitectul Vlad Rusu dar și urbanistul Vasile Mitrea.

Noul statut al arhitectului Sorin Scripcariu a fost remarcat de primarul Emil Boc care, mai nou, la fiecare ședință de urbanism atunci când arhitectul este prezent, i se adresează cu ”domnule președinte”. Până la această numire, Scripcariu era numit arhitect sau chiar pe nume de către primar care obișnuiește să apeleze la titulaturi în ședințele de urbanism și nu numai. Un alt apelativ preferat de primar este ”domn profesor”. Așa îl numește primarul Emil Boc pe secretarul Comsiei de Monumente, arhitectul Virgil Pop, de fiecare dată când se întâlnesc public.

Despre noua funcție Scripcariu a declarat pentru Actualdecluj.ro că are ambiția de a aduce lucrările Comisiei Zonale în zilele noastre dar și că vrea să facă activitatea mult mai transparentă. ”În primul rând vreau să avem mai multă transparență, să știe toată lumea când ne întrunim, să aveam o ordine de zi a ședințelor care să fie postată online, de asemenea îmi doresc ca proiectele pe care le discutăm să fie trimise membrilor în format electronic. Am semnat acorduri de confidențialitate în momentul în care am preluat mandatul de la Minister. Încă nu știu în ce măsură putem să facem chiar ședințe deschise pentru public, așa cum se întâmplă la Primărie. Deocamdată suntem la început”, a declarat Scripcariu.

Mandatul noii Comisi Regionale a Monumentelor este de doi ani, 2018-2020. În Comisie au mai fost numiți și doi alți membri noi, arhitectul Vlad Rusu și urbanistul Vasile Mitrea, dar și arheologul Radu Iustinian Zăgrean.

Dintre membrii vechi au rămas arhitecții Arnold Makalic și Adrian Borda, inginerul Kirizstan Imola, istoricul de artă Ioana Rus Cacoveanu. Din Comisia de la Cluj mai fac parte arhitecții-șefi ai județelor Cluj, Sălaj și Bistrița.

Secretarul Comsiei a rămas arhitectul Virgil Pop fără de care, o spun oamenii din domeniu, ”nu se poate discuta de patrimoniul Clujului” și din a cărui voie ”nu iese, de obicei, niciun membru al Comsiei de Monumente”. O obișnuită a ședințelor este și fostul arhitect-șef al municipiului, Ligia Subțirică, pensionată și rămasă pe o poziție de expert la Primărie, în calitate de membru invitat permanent.

Deocamdată site-ul Direcției de Cultură din Cluj pe lângă care activează Comsia, nu poate fi accesat. Nici noul președinte al Comsiei nu a precizat exact unde se va derula noua era a transparenței on-line pe care și-ar dori-o.

Despre Scripcariu, colegi arhitecți au opinat că este destul de permisiv când vine vorba despre proiecte imobiliare. Arhitectul a spus pentru Actualdecluj.ro că noua responsabilitate îl face exigent cu patrimoniul și că va fi mult mai sever decât ar spune colegii că ar fi fost dacă făcea parte din Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj.

Vechea Comisie Regională a Monumentelor de la Cluj era condusă de arhitetctul Szabolcs Guttmann. Pe fondul unor neînțelegeri româno-maghiare din Cluj (Guttmann ar fi refuzat să accepte la intrarea în cimitirul central din Cluj o statuie a Smarandei Brăescu), Guttmann a fost îndepărtat din Comisie în august 2016, fiind înlocuit cu academicianul Marius Porumb prin ordin al Ministrului Culturii. Tot prin ordin al ministrului Culturii a fost înlocuit din această comisie arheologul Csok Zsolt (care activează la Muzeul de Istorie) cu arheologul Sorin Nemeti.

Vechea Comsie Zonală, schimbată în august 2016 prin înlocuirea lui Guttmann cu academicianul Marius Porumb și a arheologului Csok Zsolt cu arheologul Sorin Nemeti. Deocamdată, pe site-ul oficial al Ministerului Culturii nu a fost afișată componența noilor Comisii de Monumente, a celei Naționale și a celor Regionale pentru mandatul 2018-2020.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.