Închide

Noua premieră pregătită cu peste 10 milioane de lei pentru clujeni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 05, 2018 0 1421

Gunoiul dă bătăi serioase de cap conducereii Regiei Autonome a Domeniului Public din subordinea Consiliul Local, cea care se ocupă de rampa temporară a orașului.

Rampa de la Pata Rât pe care se tot stivuiește gunoiul provine de la clujeni, ea fost și vedetă în online, fiind filmată cu drona, fiind catalogată de activiștii de mediu drept o bombă cu ceas a Clujului. A luat foc de mai multe zeci de ori începând din 2017 încoace. Consiliul Local a fundamentat recent o investiție de peste 10,7 milioane lei la RADP CLuj pentru o serie de instalații care să reducă cantitatea de deșeuri. Directorul Regiei, Ion Pantelimon spune că a fost o perioadă crâncenă legată de gestionarea deșeurilor, începând din 2017 când toate autoritățile au făcut controale și au impus condiționalități stricte pentru platforma temporară de gunoi a orașului, dar promite cifre de reciclare a deșeurilor cum nu mai are nimeni în țară, cu noile instalații.

Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât va mai funcționa cel puțin 2 ani, anticipează directorul RADP Cluj, Ion Pantelimon, având în vedere că cei de la Consiliul Județean încă nu au finalizat depozitul regional de deșeuri. Anual intră în rampă 130.000 de tone de gunoi, iar autorizația de funcționare emisă de cei de la Agenția de Mediu condiționează ca rampa să nu fie încărcată mai mult de 70%.

Activiștii de mediu au sesizat în repetate rânduri situația ”oribilă” în care se depozitează gunoiul, platforma de la Pata Rât fiind clasificată ca o bombă ecologică care pune în pericol sănătatea clujenilor și poluează zona.

În cei 2 ani și 9 luni de funcționare a platformei, cantitatea de deșeuri a fost ”ținută în frâu” de incendii, câteva zeci între 2017-2018, dar și de valorificarea și reciclarea deșeurilor.

Incendiile și campaniile publice ale activiștilor au fost cele care au pus presiune pe conducerea RADP care a primit controale, amenzi, fiind obligată să ia o serie de măsuri imediate la platforma temporară de gunoi. Directorul RADP a declarat public că Regia a făcut o serie de investiții imediate însumând montarea de hidranți, iluminarea perimetrului, montarea unui sistem de supraveghere și că acum sunt necesare și alte investiții care să ducă la scăderea cantității de gunoi deoarece există pericolul să se depășească cantitatea maximă de deșeuri admisă pe rampă și gestionarea gunoiului orașului să intre iarăși în derivă, așa cum s-a întâmplat acum aproape trei ani.

Consilierii locali au aprobat o investiție la RADP de peste 10,7 milioane de lei pentru dotarea rampei cu o serie de instalații pentru reducerea cantității de deșeuri (stație de tratare mecanică a deșeurilor și stație de piroliză pentru levigat). Dotările de peste 10,7 milioane de lei la capitolul deșeuri au fost calificate drept etapa 1, urmând probabil și alte investiții.

Potrivit lui Pantelimon, anul trecut Regia a făcut o licitație și a contractat un furnizor care să aducă o stație de tratare mecanică a deșeurilor.

”Ne-au dat țeapă, așa că a fost nevoie să luăm una cu chirie din Germania. Dacă montăm aceste noi stații, condiționalitatea de 70% grad de ocupare a platformei nu va mai fi din octombrie o problemă. În 17 septembrie urmează să obținem și de la Mediu o nouă Autorizație de Funcționare. Din octombrie urmează să avem normalitate. Acum suntem la 17 % grad de reciclare. Cu noile instalații o să înregistrăm o cifră care nu cred că o va mai avea cineva în țară. Gradul de colectare selectivă la nivel național este de 2-4%”, a declarat public Pantelimon.

Platforma de stocare a deșeurilor din Cluj-Napoca funcționează în baza autorizației de mediu 115/14.09.2015 reviziuită în 10 mai 2017 prin care pe platformă sunt acceptate și deșeurile din construcții și demolări. Capacitatea maximă de stocare temporară autorizată în prezent conform autorizației este de 358.000 tone. În cadrul platformei se derulează activități de stocare a deșeurilor recepționate de la companiile de salubritate, sortarea deșeurilor municipale în vederea reciclării deșeurilor de ambalaje cu scopul valorificării lor și concasarea deșeurilor din construcții și demolări.

Anul trecut pe platformă au intrat peste 127.000 tone deșeuri (cu 6.13 % mai multe ca în 2016). Din această cantitate au fost valorificate 21.271 tone, adică 16,75% din totalul de deșeuri intrate pe platformă. Din valorificare s-au obținut peste 87.000 lei. Veniturile totale ale regiei din depozitare au fost de peste 4,2 milioane lei. Relocarea deșeurilor de pe platformă a costat peste 5,6 milioane lei.

Regia are și o asociere cu o firmă pentru valorificarea deșeurilor de pe platforma din Cluj.

”În luna iulie 2017 s-a produs un incendiu iar în urma acestui eveniment, conform măsurătorilor topografice, s-a estimat că a fost distrusă o cantitate de 34.920 tone deșeuri. În vederea dotării cu instalații în luna august 2017 s-au derulat două licitații publice pentru stație de tratare mecanică a deșeurilor cu o capacitare de 120.000 de tone pe an (procedură finalizată în 2018 din pricina contestațiilor) și stație tratare levigat cu o capacitate de 50 mc/zi montată în septembrie 2017. Dotarea platformei cu stațiile de tratare a deșeurilor a fost autorizată prin acordul de mediu revizuit din 13 noiembrie 2017. Pentru funcționarea respectivelor stații Regia a cumpărat 4 terenuri de peste 2,9 hectare. În septembrie 2017 s-a încheiat un contract cu Eco-Bihor pentru relocare de deșeuri municipale, cantitatea relocată anul trecut fiind de 67,24 tone de deșeuri. În iulie s-a încheiat un contract de preluare a levigatului de către Recycling Prod Târgu Mureș, în 2017 fiind transportat 212,11 mc levigat. În octombrie s-a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Ansa Smart Energy în baza căreia să se desfășoare activități de tratare termică a deșeurilor, comercializarea deșeurilor tratate și alte activități profitabile părților. Tot în octombrie s-a produs un alt incediu iar în estimărilor topografice a fost distrusă o cantitate de peste 10.600 tone deșeuri”, se arată în raportul de activitate al Regiei pe 2017.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.