Închide

USR Cluj cedează șantajului. Amenințările nefondate ale lui Ungureanu scot din joc un candidat la Consiliul Local. Acum că a scăpat de problema „penală” a partidului, pe Ungureanu nu-l mai împidedică nimic să-l învingă pe Boc

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - aug. 08, 2020 0 1910

Emanuel Ungureanu, deputatul USR și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate în Parlamentul României, a făcut circ în ultimele zile. Ungureanu și-a amenințat partidul că se retrage din cursa pentru Primăria Cluj-Napoca dacă partidul nu renunță să-l susțină pe  candidatul poziționat pe locul 2, respectiv pe Traian Daniel Mihai. Potrivit lui Ungureanu, Mihai ar fi avut probleme cu legea în trecut și-ar fi ascuns în momentul adeziunii în partid faptul că a avut o condamnare penală.

*Oamenii din USR susțin cu totul altceva, și anume că problema era cunoscută de toată lumea, inclusiv de Ungureanu. De altfel, Traian Daniel Morar și-a înscris candidatura la Consiliul Local cu acordul conducerii USR Cluj. Cu toate acestea, ei au cedat în fața lui Ungureanu și l-au determinat pe Traian Daniel Mihai să se retragă de pe listă.

Probleme din nou în USR. La fel cum au obișnuit în ultimele luni să se toace între ei prin toate organizațiile din țară, partidul a reușit asta și la Cluj.Emanuel Ungureanu, candidatul la Primăria Cluj-Napoca din partea alianței USR-PLUS și-a amenințat colegii din partid că se retrage din cursa electorală, dacă partidul va continua să-l susțină pe Traian Daniel Mihai, aflat al doilea pe listele alianței la alegerile locale.

„Eu am dat un termen până luni ca acest domn să fie scos de pe liste. El în momentul în care a intrat în USR a ascuns că are condamnare penală. Acum nu mai are cazier, fapta s-a petrecut în urmă cu mai mulți ani, dar nu contează. El a avut condamnare. Din punctul meu de vedere, trebuie să fim un partid cu oameni care au etică, coloană vertebrală, verticalitate, oameni corecți. El, acest domn,  folosindu-se de tehnici electorale neobișnuite pentru USR, a reușit să se cațere pe liste de CL pe un loc fruntaș. Conducerea internă a USR a încercat să-l îndepărteze, dar se fac jocuri în culise și a câștigat acel loc. Eu am avertizat cu tot calmul din lume filiala și conducerea centrală că nu voi accepta să candidez niciodată având în echipă pe cineva care a avut condamnare penală. Am oferit un termen până luni pentru a se rezolva această situație, altfel eu mă retrag! Eu nu pot să merg pe stradă și să vorbesc cu oameni despre corectitudine, despre etică și așa mai departe, iar eu să am în echipă un condamnat penal”, declarase Ungureanu pentru actualdecluj.ro.

Presiunea publică făcută și amenințările deputatului și-au atins scopul. USR-ul i-a transmis lui Traian Daniel Mihai să facă un pas în spate, ceea ce s-a și întâmplat. Iar Alianța nu și-ar permis să-l piardă pe Ungureanu, mai ales că cei mai mulți membri de la Cluj sunt niște simpli anonimi necunoscuți publicului larg. Practic, USR-ul a fost șantajat și a acceptat șantajul.

Într-un comunicat transmis vineri seara, filiala de la Cluj spune că:  „Domnul Emanuel Ungureanu este candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Cluj-Napoca. Campania de strângere semnături este în plină desfășurare, la fel și evenimentele de precampanie. Acțiunile de consultare a cetățenilor și oferirea de soluții la problemele clujenilor continuă așa cum au fost planificate. Lista candidaților la Consiliul Local Cluj Napoca din partea USR rămâne așa cum a fost stabilită de către Biroul Județean al USR Cluj. Dl. Traian Daniel Mihai a hotărât să își retragă candidatura având în vedere că interesul Alianței USR PLUS este acela de a propune persoane ale căror acțiuni trecute nu pot fi speculate politicianist de către adversarii politici. USR și dl. Emanuel Ungureanu salută responsabilitatea demonstrată prin luarea acestei decizii.”

Doar că partidul știa de problemele avute în trecut de candidatul aflat pe locul 2 la alegerile locale.

În urmă cu mai mulți ani, Traian Daniel Mihai a fost implicat într-o altercație. „A ieșit cu soția, iar cineva s-a luat de ea. Traian  l-a lovit cu pumunul pe cel care i-a insultat soția. A fost deschis proces, iar instanța i-a aplicat o amendă penală lui Traian, de 500 de lei. Omul a fost reabilitat, dar sigur, a rămas dosarul și amenda penală”, a povestit un membru USR Cluj.

Deși Ungureanu afirmă că Traian Daniel Mihai ar fi ascuns această problemă, în realitate nu s-a întâmplat deloc așa. Dimpotrivă. În urmă cu mai bine de un an, când a anunțat ca ar dori să candideze, Traian Daniel Mihai și-a anunțat colegii din Biroul Național. „Nu am specificat în cererea de adeziune, pentru că nu mi-am dat seama că aceasta poate fi o problemă…”, le-ar fi spus el colegilor săi din conducerea USR Cluj. Aceștia i-au răspuns că de vreme ce este reabilitat, nu mai poate fi vorba de o problemă, că i-au discutat cazul și că poate să-și înscrie liniștit candidatura.

De altfel, conversația dintre Traian Daniel Mihai și membrii conducerii USR Cluj a fost printată și a ajuns pe masa Comisiei naționale de Arbitraj a USR, motiv pentru care s-a decis ca el să nu fie scos de pe lista candidaților la Consiliul Local.

Acum, iată, același USR transmite că  „(…) Dl. Traian Daniel Mihai a hotărât să își retragă candidatura având în vedere că interesul Alianței USR PLUS este acela de a propune persoane ale căror acțiuni trecute nu pot fi speculate politicianist de către adversarii politici.” 

Iar relația dintre Ungureanu și USR se poate transpune într-o frumosă poveste de iubire, cu accente dramatice, cu intrigi, cu certuri aparent fără cale de întoarcere, dar cu happy-end.

Acum, că tot a scăpat de cea mai mare problemă a sa din campania pentru Primăria Clujului – adică de „penalul” Traian Daniel Mihai care în trecutul lui a împărțit un pumn ca să-și apere nevasta – în mod cert Ungureanu nu mai întâmpină nicio piedică în competiția sa cu Emil Boc. Așteptăm nerăbdători scorul electoral. Cu câte procente credeți că-l va învinge moralistul Ungureanu pe Emil Boc?

Sursa Foto: Inquam-photo/bucuresti

A colaborat Cosmina Fernoagă

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare