Închide

VIDEO Regizorul Cristi Puiu, discurs halucinant la TIFF, împotriva măsurilor de protecție: „Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, nu de pandemie. Dacă mâine o să vă ceară să mergeți în mâini, o să mergeți. Tonul autorităților este inacceptabil. Să nu ne mai trateze ca pe niște vite!”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - aug. 08, 2020 3 4301

Regizorul Cristi Puiu, prezent la TIFF cu filmul Malmkrog, a vorbit despre măsurile de siguranță luate de autorități pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Cu toate că TIFF-ul s-a remarcat anul acesta printr-o organizare fără cusur și a făcut numeroase apeluri publice pentru siguranța populației, Cristi Puiu are o altă viziune.

„Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite!”, a spus el.

„Nu ne-am gândit că vom lansa acest film din pricina acestei pandemii. Filmul a ieșit în Franța, în cinematografe, fără distanțări sociale și fără mască. Eu nu particip la această poveste. La Cluj se poartă mască în aer liber de azi. Ei bine, ăsta e un film de 200 de minute. Să stai cu masca pe față  200 de minute este inuman, iar dacă nu mai suportați, vă rog să plecați”, a mai spus Cristi Puiu într-un discurs rostit în campusul USAMV, înainte de proiecția Malmkrog.

Tonul acestuia s-a înăsprit și mai mult. Regizorul Cristi Puiu compară măsurile luate de autorități cu cele din dictatură și consideră că românii sunt tratați ca niște „vite”.

„Și încă o chestie, pe care am spus-o deja de câteva ori. Dacă dumneavoastră sunteți aici și vă uitați la un film azi, este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România, în Decembrie ’89, și care au zis NU dictaturii. Înțelegeți? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Mi se pare extraordinar de mișto că la Cluj oamenii sunt disciplinați și atenți la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Și dacă n-o faceți dumneavoastră, prin vot, de data asta, atunci n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Și știu că oamenii sunt speriați și respect și distanțarea socială și port masca atunci când intru în absolut orice spațiu închis. Dar, dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă, o să mergeți în mâini. Pe Eroilor.”

 

 

 

3 comentarii

 1. Ba ca „autoritatile” nu fac nimic, ba ca „autoritatile” fac prea mult. Asa, depinde cum ma scol azi. Ce reactie de impertinent! Un intelectual de la care astepti inteligenta, cumpatare, rost, care lanseaza de la scurte interviuri pana la discursuri academice o pozitie profunda asupra artei are un derapaj morbid ca acesta. Rascoala, revolutie, protest, anarhie. Murim un an fara evenimente, fara vacante, fara TIFF, fara filmul lui. Uita asa e specia umana. Doar in sine, de la sine pentru sine.

  Pentru ce aceasta reactie? Nu are filmul distribuit? Nu ii face filmul profit? Nu are filmul destul PR? E DOAR un film. Toate domeniile au fost si vor mai fi afectate daca nu facem front comun si intelegem o data si pentru totdeauna ca avem de-a face cu trei mari crize care nu trebuie defalcate si studiate si periate separat: o criza a sanatatii speciei umane, o criza a biodiversitatii, a disparitiei accelerate a celorlalte specii si o criza a climei, deci a intregului Pamant. Toate domeniile sufera. De ce nu suntem mai intelegatori, mai solidari si terminam o data sa invinuim „autoritatile” pentru orice musca din laptele nostru. Da, al nostru. Pentru ca rareori sau deloc ne ridicam pentru mustele din laptele altora.

  Dar, iata ca i s-a proiectat filmul, iar oamenii l-au vazut si domnul nu se poate implini de bucuria ca opera sa e distribuita si consumata, ci se lanseaza in derapaje ce pot instiga la conflicte, caci lumea e si asa destul de stresata. Eu m-as pisa pe mine de fericire sa stiu ca in conditiile astea filmul meu e totusi vazut.

  Apropo de „distantare sociala”, de limitare, de ingradire si ingarduire si toate cele. Tocmai artisti ca el slavesc limitarile in discursuri si in practica, se distanteaza voluntar (a se vedea chiar istoria filmului in cauza) pe varf de munte, in vagauni, in locuri retrase si suspendate in afara timpului si spatiului monden, pe la conace nedibuite de ochi si picioare ce ar intepa matricea creatoare. Tot acesti artisti se maimutaresc impotriva restrictiilor impuse de oricine altcineva decat de ei insisi si scot banda cu dictatura, daca sunt romani, pe cea cu X daca sunt T, si tot asa, caci fiecare are tapii sai.

  Pacat.

 2. e liber sa spui aberatii,
  dar cum ar fi ca medicii sa spuna ca e inuman de prost filmu lu Puiu?
  ca ai o parere, e treaba ta, dar nu faci prozelitism daca nu e domeniul tau de expertiza.
  IN pandemie ascultati ce zic medicii nu regizorii !!!!

 3. […] „Nu ne-am gândit că vom lansa acest film din pricina acestei pandemii. Filmul a ieșit în Franța, în cinematografe, fără distanțări sociale și fără mască. Eu nu particip la această poveste. La Cluj se poartă mască în aer liber de azi. Ei bine, ăsta e un film de 200 de minute. Să stai cu masca pe față  200 de minute este inuman, iar dacă nu mai suportați, vă rog să plecați”, a mai spus Cristi Puiu.Articolul integral pe ActualdeCluj. […]

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare