Închide

Relax la Cluj. Când și cum îi va ustura la buzunar pe proprietarii clujeni fațada neîntreținută

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 19, 2016 0 470

Un nou regulement local a fost lansat săptămâna aceasta în dezbatre publică. Acesta vizează procedura prin care proprietarii care nu își întrețin clădirile sau terenurile din oraș să fie suprataxați la plata impotitelor către bugetului local, începând din 2017, potrivit prevederilor noului Cod Fiscal. Regulamentul lasă decizia la mâna Consiliul Local care va stabili, pentru fiecare situație în parte, cu cât vor supraimpozitați cei care nu-și întrețin clădirile sau terenurile, după ce primesc somații de la comisia specială numită de primar.

 

Potrivit regulamentului lansat de primărie în dezbatere publică, o comisie numită prin dispoziție de primar va fi cea care va verifice situația din teren și să întocmească fișa de evaluare, nota de constatare, somația și procesul verbal de confomitate în cazul clădirilor și terenurilor neîntreținute din Cluj. Dacă până în la finalul lunii noiembrie, proprietarii de terenuri sau clădiri nu se vor conforma și nu vor da curs somației de a-și întreține terenul în anul fiscal în care o primesc, atunci automat li se va impune un impozit mai mare, potrivit noului cod fiscal. Valoarea impozitului va fi stabilită de Consiliul Local pentru fiecare clădire/teren în parte și se va aplica imediat cu anul fiscal următor.

Codul Fiscal permite aplicarea unui impozit de cinci ori mai mare pentru clădirile/terenurile neîntreținute de proprietarii lor.

Regulamentul se va aplica în Cluj-Napoca începând cu 2017. Deocamdată el este în etapa de consultare și dezbatere publică până în 29 aprilie 2016, dată până la care se pot trimite observații și sugestii și după care urmează ca regulamentul să fie dezbătut de Consiliul Local pentru votul de intrare în vigoare.

Cine face parte din comisie

cladiri 2

sursa: primariaclujnapoca.ro

 

De altfel, alte municipalități din țară au adoptat deja regulamente similare. Primăria Oradea, cea care dă tonul mai nou tonul în Transilvania, s-a adoptat regulamentul încă de la finalul anului 2015, mai ales că Codul FIscal a oferit primăriilor această „armă” prin care pot schimba „fața” clădirilor din oraș, multe dintre acestea neîntreținute, cum este și cazul celor din Cluj. Anul acesta, la Oradea a fost și scandal pentru că deja s-au aplicat majorări de impozite și s-au făcut și contestații, după cum relatează media locală. În municipiul Oradea, regulamentul s-a aplicat mai întâi clădirilor din centrul istoric și viza ca propritarii care nu-și întrețin clădiri să plătească impozit de două ori mai mare, urmând ca acesta să crească progresiv în fiecare an de la 3 până la de 5 ori, dacă proprietarii nu i-au măsuri să repare imobilele.

În Cluj-Napoca, primarul nu se grăbește să aplice majorările. Emil Boc a anunțat că suprataxarea celor care nu-și întrețin clădirile sau terenurile din oraș va începe din 2017. Fiind ultima variantă a primăriei pentru a schimba mai ales fața centrului orașului plin de clădiri neîntreținute, deja inventariate și reinventariate pe programele de refațadizare deja inițiate de municipalitate, fără prea mari rezultate.

regulament (2)

CITEȘTE despre problemele cu FAȚADELE din centrul Clujului

Arhitectul cetății Alba Iulia și firma care a prezis viitorul pentru “casa” primăriei clujene vor să lucreze pe clădirele degradate ale Clujului istoric

Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.

şi

UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

şi

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu