Închide

PUG-ul comunei, preferată pentru investiții imobiliare de lideri din administrația clujeană, e aproape de aprobare/Riveranii cer printr-o petiție protecție pentru pădurea Făget, în fața intereselor imobiliare/ Proiectanții spun că Făgetul nu are nevoie de protecție suplimentară

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 08, 2023 0 3295

O petiție a fost inițiată acum mai bine de 9 luni de către riverani din comuna Ciurila cu scopul de a proteja suplimentar pădurea Făget. Petiția, „Opriți distrugerea tacită a Făgetului și a ultimei comunități rurale tradiționale din jurul Clujului”, a înregistrat peste 1500 de semnături. Demersul locuitorilor vine în contextul în care la nivelul localității este în curs de avizare noul Planul Urbanistic General. În prezent, documentația așteaptă avizul de la arhitectul-șef al județului, după care intră în cele 45 de zile de consultări publice, conform legii, înainte să fie supus atenției Consiliului Local al comunei pentru votul de intrare în vigoare. La ultima ședință a comisiei de urbanism a Consiliului Județean (CJ) Cluj la care a fost discutat și avizat, proiectanții care se ocupă de documentație, biroul Raum, a arătat că deja există toate avizele obținute, încă de anul trecut.

Noul Plan Urbanistic General al Ciurilei, o comună de lângă Cluj unde în ultimii ani s-au mutat tot mai mulți clujeni nemulțumiți de haosul din oraș dar și care este în atenția investitorilor imobiliari (inclusiv președintele CJ Cluj Alin Tișe dar și primarul comunei, Popa Teodor Cristinel sunt astfel de investitori, în localitate Sălicea, cea cu cel mai mare boom de construire înregistrat în ultimii ani, potrit datelor CJ Cluj), a fost avizat de comisia de urbanism a CJ Cluj și urmează să primească avizul arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță.

Documentația a fost discutată la finalul unei ședințe de peste 5 ore a Comisiei de Urbanism a forului județean de la finalul lunii martie 2023. Proiectanții de la biroul Raum, elaboratorii documentanției, au arătat că deja există toate avizele obținute, că s-au făcut dezbateri și consultări în comunitate iar forma finală este cea agreată de Primăria Ciurila, cea care a comandat documentația. La ședința comisiei de urbanism s-au înscris foarte mulți cetățeni, investitori, avocați, inclusiv consilieri locali din comună. Unii au intervenit, alții nu au mai apucat să își exprime punctele de vedere. Deși și-a arătat disponibilitatea să mai organizeze o ultimă discuție înainte de avizare, președintele Alin Tișe, cel care conduce Comisia de Urbanism, până la urmă, a forțat avizarea. Doi arhitecți din comisie – Alice Oprică și Laszlo Tologdy – au susținut ca noul PUG să nu legalizeze construcțiile deja edificate și botezate în documentație trupurile T2.2 și T2.3 din zona cu pădure. De asemenea, aceștia s-au opus și legalizării construirii în pădurea Făget. Arhitectul Horațiu Răcășan, de la biroul Raum, a cerut ca, timp de o săptămână, să primească pe cale oficială (de la Primărie) toate modificările agreate sau solicitate, inclusiv de către consilieri locali din comună, urmând să le opereze în forma finală. Așa, PUG-ul a primit avizul comisiei de urbanism a CJ Cluj iar dezbaterile s-au stopat.

Riverani și civici din comună au promovat, după dezbatere, o petiție (inițiată încă de acum 9 luni, în cadrul consultărilor din faza de elaborare a noului PUG) prin care reafirmă necesitatea asigurării unei protecției suplimentare pentru pădurea Făget despre care spun că va fi împânzită cu construcții, odată cu noile reguli de construire propuse. „Pentru când o să vă planificați o ieșire la iarbă verde (hai sus, în Făget, la o plimbare / alergare) și o să aveți surpriza că acolo nu mai e voie… pentru că un primar și un președinte de consiliul județean cred că Făgetul le stă la picioare”, atrăgea atenția Alina Chiriac, una dintre inițiatoarele petiției.

Petiția, „Opriți distrugerea tacită a Făgetului și a ultimei comunități rurale tradiționale din jurul Clujului”, a înregistrat peste 1500 de semnături. Printr-o scrisoare deschisă și Federația Coaliția Natura 2000 a cerut eliminarea întregii suprafațe de intravilan propusă spre extindere în zona de sud a ariei protejate Făgetul Clujului – Valea Morii.

Într-o scrisoare deschisă adresată, joi, Primăriei și Consiliul Local Ciurila, biroului de arhitectură RAUM, Prefecturii Cluj, primarului și consilierilor locali, activiștii au transmis mai multe solicitări.

”Să eliminați întreaga suprafața de intravilan propusă (în orice formă, în orice etapă) spre extindere în zona de sud a ariei protejate Făgetul Clujului – Valea Morii, conform conturului albastru indicat în imaginea de mai jos. Pe tot arealul propus spre protejare în cererea de instituire a ariei protejate Făget Sud – Colonia Făget. Să inițiați, conform legii, procedura de evaluare de mediu adecvată, necesară acestui proiect normativ cu impact foarte mare asupra unei arii protejate și a biodiversității din zona care este în întregime coridor ecologic european. Să sprijiniți eforturile de instituire a ariei protejate Făget Sud – Colonia Făget solicitată cu toate demersurile legale de către societatea civilă și înregistrată la Academia Română cu nr 4950 din 14.12.2022 si la Ministerul Mediului cu nr 2/R/20925 din 13.12.2022. Să renunțați complet la nodul rutier A3 în dreptul comunei, cu toată rețeaua de drumuri propusă. Nu aveți pe unde descărca o autostradă, decât printre sate și prin Făget și acest lucru ar fi o crimă pentru oamenii din comună și pentru Făget. Nu distrugeți Făgetul și biodiversitatea din pășunile și mlaștinile din sudul lui. Echipa de biologi specialiști care au realizat studiul științific depus pentru desemnarea ariei protejate Făget Sud – Colonia Făget este compusă din Ana Szabo, Matis Attila, Annamaria Fenesi, Dorottya Sandor, Tibor-Csaba Vizauer.”, se arată în scrisoarea deschisă inițiată de Alina Chiriac, locuitoare în Sălicea și reprezentantă a Federației Coaliția Natura 2000.

pug
(zonele marcate pe planșe, pentru care noul PUG propune introducerea în intravilan, pentru construire/ Împotriva introducerii lor în intravilan au militat și cei doi arhitecți din Comisia de Urbanism a Județului)
Arhitectul Horațiu Răcășan, șeful de proiect al PUG-ului din Ciurila, a declarat pentru Actual de Cluj că Făgetul nu are nevoie de protecție suplimentară, față de ceea ce deja este prevăzut în noua documentați care va reglementa construirea în comună.
„Încă nu a venit vremea Hotărârii de Consiliu Local pentru aprobarea PUG-ul și noului regulament. Se așteaptă Avizul arhitectul-șef al CJ Cluj, după care documentația va intra în cele 45 de zile de consultări publice, cf.Legii. După ședința comisiei de urbanism la care s-a avizat documentația, am operat modificări în vederea favorizării simbiozei între mediul natural și prezența umană, în formă echilibrată, inclusiv prin reglementarea unor culoare ecologice ce leagă pădurile majore precum și reglementarea ca împădurire a unor zone, care azi figurează ca pășuni. Sunt în situația de a pune împreună adevărurile fiecăruia, în sprijinul unui adevăr comun. Deseori problemele adevărate/serioase nu văd lumina reflectoarelor ci… altele, care de fapt , în timp, se dovedesc a nu avea relevanță pentru comunitate sau se bazează pe dezinformare în formă repetată. E dreptul oricui să exprime puncte de vedere, ar fi ideal dacă s-ar și informa consistent în prealabil, ar ieși din sfera apelurilor disperate care deseori exagerează/dezinformează și nu au nici impactul scontat, exact din cauza celor de mai sus. Deseori se poate întâmpla să ratezi o cauză pozitivă tocmai datorită modului prin care înțelegi să o manageriezi/ comunici. În rest, doresc lumină, sănătate și bunăstare la toată lumea”, a declarat Horațiu Răcășan pentru Actualdecluj.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare