Închide

Noile reguli de construire din comuna de lângă Cluj unde și primarul acesteia dar și președintele Consiliului Județean sunt dezvoltatori imobiliari, dezbătute cu locuitorii nemulțumiți de propunerile din noul PUG

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 14, 2022 0 18708

Noul Plan Urbanistic General elaborat de proiectanții de la biroul Raum în comuna de lângă Cluj unde și primarul este dezvoltator imobiliar dar și președintele Consiliului Județean construiește case pe un drum înfundat va fi supus dezbaterii publice, după ce oamenii au făcut numeroase petiții împotriva propunerilor noi de construire, mai ales în ceea ce privește extinderea intravilanului și drumurilor de legătură nou propuse.

PUG-ul Ciurila a fost prezentat în luna februarie în comisia de urbanism a Consiliului Județean în cadrul unei sesiuni de consultare. În prezent, comuna este luată cu asalt de proiectele imobiliare, mai ales în localitatea Sălicea unde nu există ședință de urbanism în care să nu se ceară avizul pentru 3, 5, 10 proiecte de constuire de locuințe.

În schimb, comuna are doar 1400 de locuitori și nu îndeplinește nici criteriile pentru a accesa fonduri europene. Prin noul PUG și extinderile suprafețelor de intravilan, proiectanții au estimat o populație de 12.000 de locuitori, însă partea de investiții publice (drumuri și utilități) ar însemna un efort bugetar de zeci de milioane de euro pe care comuna nu și le permite, arăta arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

„În data de 16 iunie 2022, la ora 17:00, la căminul cultural din Sălicea are loc o dezbatere publică în comunitatea Ciurila referitoare la reactualizarea proiectului PUG Ciurila. Dezbaterea a fost inițiată de Primăria Ciurila în urma solicitărilor insistente ale locuitorilor. Oamenii au aflat detaliile acestui proiect abia în ianuarie 2022 și au depus deja 2 petiții formale, sustinute cu multe semnături, în care și-au expus punctele de vedere și au cerut cu insistență să fie consultați și să le fie luate în considerare cerințele. Autoritățile locale încă nu au dat răspuns acestor petiții. Cele mai multe obiecții ale localnicilor la proiectul de reactualizare PUG Ciurila sunt legate de extinderea masivă a suprafețelor de intravilan construibil peste zone naturale (chiar forestiere) – 586 ha intravilan nou prevăzut, de calitatea locuirii (densitatea caselor), de infrastructura rutieră și de locuire (apă, canalizare, rețea electrică), de protecția mediului natural al zonei. Principala preocupare a oamenilor este posibilul nod rutier pe A3 din dreptul lacurilor Ciurila care ar descărca autostrada A3 spre Făget și Cluj Napoca, prin mijlocul satelor Ciurila și Sălicea, pe actualul DJ 107R, sau, alternativ, prin proximitatea imediată a satului Pruniș, pe un drum județean nou care ar străbate un deal degradat și ar afecta sursele private de apă ale localnicilor și pădurile din comună. Oamenii din comună spun că oricare dintre aceste variante ar afecta major și negativ calitatea vieții în satele comunei, ei deja resimt problemele traficului intens pe DJ 107R, un drum îngust, fără trotuare, rigole sau spații de retragere, care trece prin mijlocul satelor Sălicea și Ciurila”, arată reprezentanții comunității Ciurila, un grup format din băștinași ai locului, dar și din cei mutați în comună în ultimii ani, uniți pentru a promova un mod de viață sustenabil și protejarea mediului.

Potrivit comunității, oamenii din Ciurila cer ca prioritățile PUG-ul să fie: calitatea locuirii (impunerea unei densități mici a caselor, modernizarea umană a drumurilor publice cu trotuare și rigole, actualizarea și extinderea rețelelor de electricitate, de apă, gaz și canalizare cu respect pentru nevoile reale, actuale, dar și proiectate), protecția mediului natural (și prin reducerea suprafeței de intravilan nou propus), protejarea patrimoniului rural, tradițional și turistic al zonei.

Actualul PUG Ciurila datează din 2005. De actualizarea sa se ocupă biroul de proiectare Raum, a arhitectului Horațiu Răcășan, cel care s-a ocupat de trasarea temei de proiectare și pentru actualizarea PUG-ul municipiului Cluj-Napoca, dar și de PUG-urile de la Jucu sau Săndulești.

Răcășan a prezentat principalele deziderate ale noului PUG pregătit la Ciurila într-o ședință de a Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean din luna februarie, anul acesta.

Având în vedere presiunea pe locuire, dar și apropierea de autostradă și nevoia de servicii și industrie, prin noul PUG s-a propus extinderea suprafețelor intravilane care ar însemna, în următorii 10-20 de ani, circa 12.000 de noi locuitori în comună. În prezent, Ciurila are 1400 de locuitori și nu îndeplinește criteriile de atragerea a fondurilor europene care spun că banii se acordă pentru unități administrativ teritoriale cu peste 2000 de locuitori. Prin PUG se propune și un drum nou de legătură cu autostrada (de circa 9 kilometri) spre zona Moara de Vânt. Odată cu acest drum ar urma să se legalizeze și o zonă nelegală cu case și pensiuni deja construite.

În fața presiunii imobiliare care există deja mai ales pe Sălicea, proiectanții au propus o rețea coerentă de drumuri, susținerea și unei arhitecturi contemporane dar cu valențe ecologice, dezvolarea unor zone de turism și agrement, dar și industriale și de servicii. Totul pentru ca comuna să nu devină un cartier dormitor al Clujului, așa cum există tendințe în Baciu sau Apahida.

La discuțiile de consultare, arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că extinderile propuse pentru intravilan înseamnă un aport de 12.000 de locuitori dar și investiții de milioane de euro în infrastructură pe care comuna nu și le permite în prezent și care au nevoie de o etapizare clară. Mai mult, el a arătat că s-ar impune construirea unei noi școli în comună dar și rezervarea unor spații pentru dezvoltări publice –  crese, grădinițe, chiar și pentru un spital.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care conduce și comisia de urbanism, a spus că problemele sunt și mai multe decât cele evidențiate și a mai promis discuții privind noile reguli de construire din comună.

Alin Tișe  a propus chiar el, prin intermediul unei firme pe care o deține, Central Investment Plaza, un proiect imobiliar,  în ședința din 10 martie, prin intermediul firmei Central Investment Plaza. Alături de alți proprietari privați, Tișe dorește să realizeze un ansamblu cu șase case (parter, etaj și mansardă) pe o parcelă de peste 8200 de metri pătrați din care cea mai mare parte se află în extravilanul localității. Proiectul s-a aflat în stadiul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) și a fost avizat de arhitectul șef al județului, fiind votat de membrii Comisiei. Tișe nu a participat la discuțiile din Comisie, dar nici nu s-a recuzat. În timp ce se discuta proiectul său, el doar a dispărut din ședința comisiei de urbanism. Ulterior au apărut comentarii publice potrivit cărora proiectul s-a acceptat chiar dacă este deservit de un drum înfundat, chiar mai lung decât spune legea.

Detalii: Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, derulează un proiect imobiliar în Sălicea, cea mai râvnită localitate de lângă Cluj-Napoca, benefică pentru construie

La o ședință următoare, în 17 martie, primarul comunei Ciurila, Popa Teodor Cristinel, a primit avizul pentru un proiect urbanistic care viza construirea unor locuințe duplex în localitatea Sălicea. Proiectant a fost arhitectul Horațiu Răcășan, cel care elaborează și PUG-ul comunei.

(casele simulate de biroul Raum pe terenul de peste 1600 de mp din Sălicea)

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.