Închide

Premierul României a avansat o dată pentru semnarea contractului pentru proiectarea și execuția Magistralei de Metrou din Cluj: 25 mai

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mai 08, 2023 0 297

Contractul de aproape 9 miliarde lei pentru magistrala de metrou M 1 de la Cluj Napoca va fi semnat pe 25 mai, a anunțat luni, 8 mai, premierul Nicolae Ciucă, citat de agerpres.ro. Prima linie de metrou din afara Bucureștiului este cel mai mare contract din Transporturi de până acum, un contract ,,la cheie” pe 8 ani care primește 1,5 miliarde lei (300 de milioane Euro) prin PNRR.

,,Tocmai am discutat cu domnul primar Boc. Pe 25 mergem la semnarea contractelor.” a anunțat luni,  8 mai, premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Horațiu Cosma îl acuza pe Emil Boc că întârzie semnarea contractului, deși legea obligă Autoritatea Contractantă să atribuie imediat după decizia CNSC, fără a mai aștepta o eventuală contestație și în justiție. Pe de altă parte, primarul Boc spunea că vrea să aștepte să vadă dacă se depune contestație și la instanță. Pe 23 mai este termenul-limită pentru depunerea ofertelor la contractul de supervizare a lucrărilor. Recent, un raport al Băncii Mondiale prezentat în exclusivitate de G4Media avertiza asupra ,,riscului critic” de pierdere a finanțării. 

Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a câștigat contractul cu o ofertă de 9 miliarde de lei. Contractul pentru Magistrala de 21 de kilometri și 19 stații are o durată de 96 de luni și are 300 de milioane de euro finanțare prin PNRR. Ministerul Transporturilor asigură finanțarea de la bugetul de stat, fonduri europene, dar și Primăria Cluj-Napoca va avea o contribuție de la bugetul local. Finanțarea din PNRR de 300 de milioane Euro este pentru structura primelor 9 stații cu termen de finalizare august 2026.

Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A a fost desemnată câștigătoarea licitației deschise având ca obiect „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj. Valoarea estimată totală pentru realizarea acestui obiectiv este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA, din care:

– valoarea estimată a lucrărilor de execuție: 8.666.341.418,31 lei fără TVA;

– valoarea estimată a serviciilor de proiectare (inclusiv alte servicii): Monitorizare, Studii de teren (inclusiv cercetare arheologică preventivă), Expertizare tehnică, Documentațiile tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor, Verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, Proiect tehnic și detalii de execuție, Asistență tehnică: 398.114.648,69 lei fără TVADurata totală a contractului este de 96 de luni”, arată Primăria Cluj Napoca.

„Cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor! Banii vor asigura construcția metroului din Cluj-Napoca! Prin acest contract de finanțare se asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcției Magistralei 1 a metroului clujean. Fondurile vor fi folosite pentru proiectarea, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei de metrou ușor în zona metropolitană Cluj-Napoca (21,03 km), a celor 19 stații și a depoului. În prima etapă vor fi finalizate lucrările pe 9,16 km care includ secțiunea Sfânta Maria – Europa Unită (9 stații) și depoul. Lucrările din această etapă, finanțată prin PNRR, trebuie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026. În cea de a doua etapă, finanțarea va asigura construcția secțiunilor Țara Moților – Sfânta Maria (7 stații) și Piața Mărăști – Muncii (3 stații) care totalizează 11,87 km”, afirma pe 29 decembrie 2022, Sorin Grindeanu la semnarea contractului de finanțare din PNRR cu Primăria Cluj, citat de economedia.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu