Închide

Cine plătește pentru gunoiul produs de clujenii care n-au încheiat contract cu Supercom? Firma cere deja dublarea tarifelor de colectare, deși încalcă toate condițiile angajate prin contractul obținut la licitație

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 08, 2023 8 5856

 1. – Deșeurile produse de clujenii care n-au semnat niciun contract cu Supercom vor fi suportate de clujenii care au deja un contract semnat.
 2. – Firma Supercom cere aprobare pentru a dubla tarifele de colectare a deșeurilor, demers complet ilegal.
 3. – Firma Supercom nu a livrat nici sistemul de colectare selectivă, nu a finalizat nici distribuirea pubelelor cu cip și nu e în măsură să cântărească deșeurile pentru fiecare gospodărie în parte, așa cum s-a angajat în licitație.
 4.  – Cine și de ce îi ține spatele la Cluj patronului Supercom, Ilie Ciuclea, în condițiile în care, firma Brantner, de exemplu, a pierdut contractul câștigat la Mureș tocmai pentru că n-a fost în stare să livreze echipamentele promise în licitație.

 

Liderii administrației clujene au tot interesul să întrețină nebuloasa din jurul sistemului de salubrizare menajeră, acum în pragul campaniei electorale, pentru a ascunde ilegalitățile comise de firma Supercom, care a câștigat pe întreg județul Cluj atât contractul de colectare a deșeurilor, cât și pe cel de administrare a centrului de depozitare a deșeurilor. Nu s-au scurs șase luni de când a început serviciul de colectare și Supercom cere deja aprobarea pentru dublarea tarifele de colectare, în condițiile în care această firmă nu și-a respectat deloc angajamentul din contractul obținut în licitație, respectiv acela de a tarifa populația în funcție de cât gunoi produce.

Decizia dublării tarifelor ar urma să fie supusă la vot în Adunarea Generală a Asociației Eco-Metropolitan, structură din care fac parte toți primarii din Județul Cluj, inclusiv cel al municipiului Cluj Napoca, și reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Primarii consultați de Actual de Cluj afirmă că au primit deja înștiințarea privind pretenția de majorare a taxelor de colectare a deșeurilor, decizie care ar urma să fie supusă la vot în ședința AGA Eco-Metropolitan din 18 Mai.

„Eu personal nu sunt de acord cu majorările de tarife. Nu sunt justificate”, a declarat primarul din Apahida, Grigore Fati, pentru Actual de Cluj. El a admis că încă n-a primit nicio factură de la Supercom, admițând că firma nici măcar n-a reușit să distribuie toate pubelele noi în comuna sa, ca să nu mai pună la socoteală pubelele care trebuie să asigure colectarea selectivă și care nici măcar n-au fost achiziționate.

Un alt primar a declarat sub protecția anonimatului că direcția o va da municipiul Cluj Napoca și că de fiecare dată la nivelul AGA Eco-Metropolitan ceea ce a decis primarul Emil Boc s-a adoptat cu sfințenie, chiar dacă ceilalți primari au fost reticenți: „Municipiul fiind principala miză a Supercom, fiind cel mai mare producător de deșeuri din județ, vă dați seama că principalul cuvânt îl va avea primarul Boc, indiferent cum privim noi lucrurile. Așa a fost de fiecare dată. Deci dacă el va vrea să fie majorate tarifele, cam asta se va întâmpla”.

Primarii recunosc că situația colectării deșeurilor le dă bătăi de cap, atâta timp cât Supercom nu asigură procedura de cântărire a deșeurilor pentru fiecare gospodărie/asociație de locatari în parte, cum este prevăzut în angajamentul cu care firma Supercom a câștigat licitația. Modul de facturare al Supercom este din start ilegal, atâta timp cât beneficiarii serviciului nu primesc un bon care să ateste, la fiecare ridicare, cantitatea exactă de deșeuri produsă de fiecare gospodărie. Mai precis, Supercom are obligația să cântărească deșeurile pentru fiecare gospodărie în parte, dar și să livreze pubele pentru selectarea fracțiilor de deșeuri menajere, lucruri care în prezent nu se întâmplă.

Pe ce bază sunt emise facturile, având în vedere că foarte mulți proprietari, mai ales din municipiul Cluj Napoca, nu au încă încheiat un contract cu această firmă? Cine plătește, așadar, în locul celor care n-au încheiat contracte cu Supercom și cum își recuperează firma banii? Sunt întrebări pertinente la care primarii evită un răspuns clar. Este evident că Supercom ridică gunoiul de peste tot, pentru a nu întâmpina probleme din partea primarilor care sunt în curs de a-și finaliza mandatele, astfel că se poate deduce că tarifele pentru deșeurile suplimentare se vor regăsi în facturile beneficiarilor de bună credință care au încheiat deja contracte cu această firmă.

La o întâlnire recentă de lucru din cadrul ECO Metropolitan, reprezentanții Supercom le-ar fi cerut primarilor să adopte cât mai repede Hotărâri de Consilii Locale prin care să impună sancțiuni proprietarilor de gospodării care n-au încheiat noile contracte de salubrizare menajeră cu această firmă, spun sursele Actual de Cluj. Mai precis, Supercom solicită ca cetățenii care n-au contracte să fie obligați să plătească de trei ori prețul deșeurilor produse, și încă în regim retroactiv.

Primarii se feresc, evident să aplice orice tip de sancțiuni, pentru că cetățenii nu pot fi obligați să încheie contracte cu Supercom, atâta timp cât firma nu oferă serviciul de cântărire a deșeurilor, așa cum s-a angajat să o facă în procedura de licitație, și nici sistemul de colectare selectivă.

Există și câteva primării din județul Cluj, precum Apahida sau Frata, care au dorit ca plata serviciului de colectare și depozitare  să fie efectuată prin procedura „taxei pe buget”, mai precis locuitorii comunei plătesc serviciile la Primărie, iar mai departe Primăria achită serviciile companiei Supercom. Acest lucru nu presupune nicidecum că Supercom nu mai are obligația să cântărească cantitatea de deșeuri pentru fiecare gospodărie în parte, numai că firma nu are această capacitate și le-ar fi propus primarilor un sistem de cântărire la ieșirea din fiecare comunitate, lucru pe care o parte dintre primari l-ar fi respins.

De exemplu, primarul din Apahida, Grigore Fati, care a optat pentru procedura „taxei pe buget” a explicat că a convenit cu Supercom ca deșeurile să fie cântărite la intrarea în centrul de depozitare. „Sigur că lucrurile nu sunt perfecte, dar cred că vom putea totuși urmări să avem un control asupra cantității de deșeuri produse. Eu le-am cerut să colecteze mai întâi de la persoane fizice și apoi de la persoane private, pentru că persoanele private au contracte direct cu Supercom. Și ca să nu ne încarce nouă factura la Primărie, le-am spus să colecteze separat și apoi cântăresc la intrarea în centrul de depozitare. Acum, sigur, nu putem avea garanții că totul funcționează corect, dar niște controale și să urmărim procesul putem face și noi de la Primărie” a spus Grigore Fati.

Patronul Supercom, Ilie Ciuclea, se bazează în ilegalitățile sale tocmai pe această situație de constrângere în care se regăsesc primarii clujeni, obligați să mențină permanent serviciul de ridicare a gunoiului în comunitățile lor, mai ales acum în prag de campanie electorală. De aici și tupeul extraordinar al lui Ciuclea în privința solicitării majorării tarifelor de colectare cu aproape 100%.

Un alt argument e faptul că lui Ciuclea îi țin spatele și liderii administrației județene și locale, Alin Tișe și Emil Boc, care aveau obligația să ceară rezilierea contractului cu Supercom, la fel cum s-a întâmplat cu compania Brantner la Târgu Mureș. În județul Mureș, autoritățile au decis fără drept de apel să anuleze contractul cu compania clujeană Brantner tocmai pentru că nu a îndeplinit obligația de a livrea echipamentele promise în licitație. La Cluj, Tișe nu se sfiește să facă plimbări cu Ciuclea prin spațiul public, făcându-se că nu înțelege ilegalitățile Supercom.

8 comentarii

 1. aceasta firma de doi bani nu este in stare sa plateasca nici angajatii, intarzie plata salariilor foarte mult, tichetele de masa (cardul) inca nu a fost primit de angajati avand o intarizere de peste trei luni!Ar trebui reziliat contractul cu aceasta firma sa mearga de unde au venit; sa lase firmele locale sa se ocupe de salubrizare!

 2. Solicita majorarea tarifelor invocand pierderi financiare datorate prestarii serviciilor, dar ei nu au emis facturi nici la cei care au incheiat contracte de ridicare a gunoiului. Eu am incheiat contract inca din luna februarie pentru 4 locatii din Cluj Napoca, dar nu am primit nici o factura pana acum. Normal ca au pierderi daca nu emit facturibsa incaseze contravaloarea prestarii serviciului.

 3. EXTRAORDINAR DE INCOMPETENTUL FIU DE GEAMGIU, CU ARMATA LA SECURITATE, ESTE NECLUJEANUL DE LA MUNTE, CARE POARTĂ RĂSPUNDREA ȘI PENTRU ANGAJAREA LACOMEI FIRMĂ DE CARTON.
  E PE CALE SĂ FACĂ DIN MUNICIPIU UN IAD MULT MAI MARE DECÂT ACUM.

 4. Am putea intrebat si altceva: o casa nelocuita din Campia Turzii de ce e obligata sa aiba contract la gunoi din moment ce nu se produce gunoi pentru ca proprietarii sunt morti iar succesiunea nu s-a incheiat inca. Asa, doar de distractie intrebati la SuperScam asta de ce e obligatoriu un contract in situatia de mai sus .

 5. Se emit facturi fictive fără a presta servicii astfel ca nu am scos gunoi dar facturi tot au venit și somații de plata și amenințări cu protecția mediului și darea în judecata deși am sesizat de doua ori firma despre neregulile di teren nu am primit nici un răspuns Despre cântărirea deșeurilor nici vorba însă prețul s-a dublat fără anunțarea clienților!

 6. Eu că și antreprenor o duceam foarte bine cu ROAL.Fiecare apt de la curtea comuna indiferent de statut plate.Antreprenorii maxim 200 iar cu penalități 250 lei daca nu aruncai selectiv.Nu era nici o bătaie de cap ,dar totiocatarii,erau foarte responsabili sa își arunce fiecare gunoiul își arunce gunoiul selectiv. De când masonii gunoiului au câștigat licitația toată curtea arunca in pubele gunoiul dar de ridicat nimeni nu vrea să îl scoată afară din curte.Ma întreb cum și cine va plăti gunoiul la kg ptr.proprietarii de la curte comuna? Curtea va fi plină de pubele .Nici în Japonia tara cu cel mai bun management din lume de selectare a gunoiului nu a reușit să își instruiască și să își scoleze firmele și proprietarii ptr.aruncarea selectivă la kg.Problema este că contractul încheiat cu masonii Supercom de la 150 de Ron deja au dublat la 300 ,așa am am fost obligați să semnam contractul.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.