Proiectanții parcului Cetățuia vor proiecta și cel mai mare parc din Cluj, Parcul Est. Va fi o zonă verde unică în Cluj-Napoca
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 08, 2021 0 3709
Cel mai mare parc din Cluj-Napoca, Parcul Est (45 de hectare), va fi proiectat de Matapolis din Belgia, care a câștigat în aceeași formulă, parteneriat cu Atelier Mass și Ana Horhat, concursul de soluții pentru parcul Cetățuia. Metapolis a câștigat concursul de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților și a luat locul I, adică un contract de proiectare de peste 6,2 milioane lei, din 27 de propuneri de amenajare depuse în cadrul competiției de echipe, atât din România cât și din alte tări, Bulgaria, Olanda, Polonia, Marea Britanie sau Franța.
Realizarea acestui parc din oraș a fost calificată drept un moment istoric atât de directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean, cât și de către Primarul Emil Boc, mai ales că există propuneri încă din anii 60 pentru el. În plus, au spus cei doi, orașul va avea parte de un proiect de calitate, având în vedere că deja la Cluj e încetățenită această practică a concursurilor de soluții.
Primăria ar putea să aibă documentația completă în vara-toamna lui 2022, când Ovidiu Cîmpean a estimat că s-ar putea lansa efectiv licitația pentru realizarea parcului. Primăria vrea să atragă fonduri europene pentru acest proiect. Conceptul final de amenajare al celor de la Metapolis urmează să fie prezentat și în cadrul unei dezbateri publice pe parcursul derulării contractului cu municipalitatea, despre care Cîmpean a mai spus că s-ar putea semna în luna martie anul acesta.
Metapolis din Belgia, în colaborare cu Atelier Mass și Ana Horhath au câștigat locul I și se vor ocupa de proiectul de amenajare al celui mai mare parc din Cluj. Decizia juriului a fost unanimă, iar proiectul a fost ales drept câștigător fiind catalogat drept ingenios și deștept, mai ales privind integrarea zonei umede în parc și în Cluj-Napoca, după cum a spus președintele juriului, Peter Veenstra – Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects (Rotterdam, Olanda).
Arhitectul Mircea Munteanu de la Metapolis a spus că e onorat să se ocupe de amenajarea celui mai mare parc din Cluj-Napoca și că proiectul e ancorat în geografia locală, ca mod de lucru preferat de echipa sa. „Nu ne place să avem o privire rigidă și considerăm și dorim să amplificăm ecologia de pe sit. Natura este foarte dinamică și își poate intra în drepturi în cele mai neobișnuite moduri. Vrem prin acest proiect să îi dăm această oportunitate”, a arătat Munteanu. Arhitecul Silviu Aldea, de la Atelier Mass, a arătat și el că e onorat de premiu și a ținut să menționeze și contribuția deosebită la proiect a Anei Horhath, despre care a spus că lipsește de la premieră deoarce este superstițioasă.
Despre viitorul cel mai mare parc din Cluj-Napoca- Parcul Est- și contractul de proiectare câștigat prin concursul de soluții, Ovidiu Cîmpean a spus că el va fi negociat și semnat în luna martie. Despre contract, Cîmpean a spus că are date clare despre proiect, studiu de fezabilitate, Plan Urbanistic Zonal, proiect pentru obținerea autorizației de construire și detalii tehnice aferente. Pe parcusul proiectării, conceptul final de amenajare va fi prezentat în cadrul unei dezbateri publice în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică, condus de Cîmpean, unde se pot face propuneri și observații, așa cum s-a întâmplat și până acum, la pregătirea temei de concurs.
Cîmpean a estimat că în vara-toamna lui 2022, Primăria va putea lansa licitația pentru realizarea Parcului Est.
„Procedural, după publicarea rezultatelor și expirarea perioadei de contestații, sperăm ca în luna martie să semnăm contractul pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal și a studiilor de fezabilitate. Nu o să renunțăm la implicarea cetățenilor în faza de proiectare a acestui parc, ci o să încercăm să implicăm cât mai multă lume alături de echipa câștigătoare, care are obligația ca în 150 de zile de la semnarea contractului să prezinte un concept definitiv. Vom prezenta acest concept detaliat în cadrul unui eveniment al Centrului de Inovare și Imaginație Civică, iar ulterior se va intra în etapele procedurale pentru realizarea studiului de fezabilitate, a Planului Urbanistic Zonal, a proiectului tehnic, a documentației tehnice pentru autorizația de construire, a detaliilor de execuție, astfel încât anul viitor să avem finalizat acest proiect și să putem lansa licitația pentru execuția lucrărilor de amenajare. Ne propunem să atragem finanțare din fonduri europene”, a mai spus Cîmpean.
Cum va fi cel mai mare parc din Cluj
Proiectul cîștigător al celor de la Metapolis propune diferite insule de mediu, legate într-un singur parc, ca peisaj unitar. Insulele sunt mărginite de apă, ceea ce ar trebui să ducă la crearea de condiții de viață potrivite pentru faună și floră și să le protejeze de o intruziune agresivă a oamenilor. Pentru ca vizitatorii să nu deranjeze natura, arhitecții si peisagiștii au gândit căi ascunse, izolate fonic de stucturi dense de vegetație sau structuri ușoare, de tipul pavilioanelor. „Ideea principală care stă la baza proiectului nostru este cea de păstrare a tuturor elementelor valoroase din punct de vedere al ecologiei, dar în același timp de a amplifica această biodiversitate. Intervențiile vor fi delicate, minim invazive, dar în același timp vor facilita o diversitate de experiențe noi pentru vizitatori: de la zone împădurite, zone de luminiș de diferite dimensiuni, zone de mlaștină pentru diferite habitate, lacuri cu calitate de biofiltrare, canale noi accesibile pentru agrement, zone de îmbăiere în lacul 3, locuri de joacă și trasee tematice. Zona umedă va fi extinsă în timp pentru a amplifica biodiversitarea specifică interfeței umed-uscat, iar locuitorii vor putea explora cu precădere această zonă noua pe trasee sezoniere, reducând presiunea asupra zonei umede fragile actuale. Proiectul își propune, de asemenea, să se ofere cartierului Între Lacuri o nouă față către parc, mult mai prietenoasă pietonilor, de pe care se vor deschise perspective spectaculoase către parc. În continuarea bazei sportive Gheorgheni vor fi amenajate terenuri de sport, locuri de joacă, grădini, precum și un pavilion pentru sport, evenimente culturale și de recreere. Parcul va funcționa atât ca o zonă tampon, cât și ca o legătura între cartierele existente și cele în curs de dezvoltare, o rețea verde-albastră pentru întreaga zonă înconjuratoare”, a spus arhitectul Mircea Munteanu pentru Actualdecluj.ro.
Juriul l-a apreciat deoarece „propune Parc Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime — topografie, apă, vegetație și alei — iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare.”
Cine a mai câștigat premii la competiția pentru Parcul Est
Locu II și un premiu de 120.000 lei a revenit către Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” (autor principal: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS), coautori: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu din cadrul Universității).
Arhitecta Cristina Enache a intervenit și a ținut să-i felicite exprimându-și regretul că proiectul lor nu a fost câștigător, însă a promis că vor mai participa la următoarele competiții.
Juriul a acordat locul II deoarece: ”Next Nature propune o strategie de acupunctură în cadrul unui sistem de legături între scara mare a teritoriului (râul Someș și importantele zone verzi din sudul orașului) și elementele locale ale amplasamentului — cartiere, praguri, intrări și amenajarea propriu-zisă a parcului. Strategia este îmbunătățită prin utilizarea unor instrumente de proiectare constructive, astfel încât locul să devină un reper care să primească noi utilizatori dornici să descopere locuri mai puțin uzuale, locuri pe care nu le poți întâlni în viața urbană cotidiană.”
Locul III și premiul de 60.000 lei a revenit unei echipe de tineri arhitecți din Cluj-Napoca, Norma Arhitectură și Urbanism, reprezentată de Péter Eszter, Fleșeriu Alexandru Nicolae Fleșeriu – autori principali plus coautorii (Afrasiabi Dariush Vlad, Filip Oana Antonia, Farkas Kinga, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae) și colaboratorii de specialitate Dudaș Maria Cristina, Tetelea Cristian.
Juriul a apreciat că: ”Proiectul definește continuități de la scara urbană la cea locală ca o modalitate de a inversa transformarea unui teren izolat, „abandonat”, înapoi la viața obișnuită. Această rețea de conexiuni este apoi „literalmente” tradusă într-un proces de proiectare care permite atât diferite tipuri de utilizări (ilustrate prin schițe), cât și noi perspective prin lucrul cu topografia terenului.”
Au fost acordate și două mențiuni speciale pentru proiectele: către STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN cei care au în lucru proiectul noului sediu al Consiliul Județean din Cluj, câștigat în urma unui concurs de soluții, dar și către proiectul nr. 108 – SI4510 care nu are acordul privind dezvăluirea datelor semnate ca să se cunoască detalii despre autori.
Care au fost criteriile pentru selecția proiectului câștigător
-protejarea biocenozei existente, inedite într-un habitat urban
-identificarea unor metode inovatoare de interacțiune vizuală și auditivă cu biotopul protejat, fără a-i perturba procesele naturale
-amenajarea peisajeră a unor zone de protecție care să medieze relația dintre grădina publică și biotopul care trebuie conservat, să le despartă fără să le separe
-amenajarea peisajeră a funcțiunilor de grădină publică cu toate dotările și echipamentele necesare, alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, locuri pentru activități sportive adecvate, iluminat public etc.
-creșterea suprafeței foliare cu 200-300% și atingerea unei suprafețe plantate de 60-70% din totalul sitului și augmentarea impactului ecologic asupra ariei de influență
-realizarea unei zonificări funcționale pentru echipamentele și construcțiile necesare
-rezolvarea accesibilității și a legăturilor cu spațiile construite și plantate în vecinătate
-integrarea malurilor lacului 3
-definirea unui nucleu în rețeaua verde a orașului pentru viitoarea dezvoltare pe direcția Sud-Est laolaltă cu susținerea funcției ecologice a zonei
Toate cele 27 de proiecte din competiția Parcul Est vor putea fi văzute în cadrul unei expoziții organizate în Parcul Central din Cluj-Napoca, la Centrul de Cultură Urbană Casino al Primăriei și deschise publicului. Expoziția va fi deschisă în perioada 08 – 14 februarie, de luni până vineri, între orele 10:00 – 18:00, sâmbătă între 16:00 – 20:00 și duminică între 10:00 – 18:00.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Mai mulți elevi care trebuiau să fie la școală au fost găsiți, în timpul orelor, în mall
nov. 06, 2024 0
-
Avertisment al Societății Române de Pneumologie privind virusul sincțial respirator: „Prevenţia este cheia pentru a proteja grupurile vulnerabile şi pentru a reduce impactul acestui virus sezonier asupra sistemului de sănătate”
nov. 06, 2024 0