Închide

Primarul Pivariu continuă proiectul de școală „verde” anunțat în Florești pe terenul privat donat de un investitor imobiliar: „Era un proict megalomanic, extrem de scump, dar va fi redus și adaptat”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 08, 2021 0 1028

S-au mai donat drumuri în Florești de căte investitori privați, dar până la cei 7500 de metri pătrați donați anul trecut Primăriei în zona Eroilor pentru amenajarea unei școli, nu mai există alte cazuri de investitori care au făcut acest gest, spune primarul Bogdan Pivariu pentru Actualdecluj.ro. „Dacă a existat un troc, eu nu îl cunosc, doar am ales să continăm proiectul școlii, având în vedere că am primit această proprietate”, a mai spus primarul.

El a anunțat public în cadrul unei conferințe de presă că în bugetul de anul acesta va fi prins un proiect de școală verde pe cei 7500 de mp din zona Eroilor, însă nu cum a fost prezentat în randări anul trecut, ci un alt proiect, o școală cu sală de sport îngropată, cu terasă verde, așa cum s-au făcut și în Cluj-Napoca la unitățile școlare aflate în proces de modernizare cu fonduri europene. Deocamdată, pe bugetul de anul acesta se va prinde acest proiect ca investiție, urmând să demareze studiul de fezabilitate și proiectul urbanistic care vor da fața viitoarei școli. Simulările privind felul în care va arată noua școală au fost realizate benevol de SQM Arhitectură, după cum a spus Pivariu, atât cele prezentate de vechea administrație, cât și cele noi, prezentate de el.

Primarul din Florești, Bogdan Pivariu, a prezentat public în cadrul unei conferințe de presă o serie de randări cu proiectul școlii noi și verzi pe care Primăria vrea să o construiască în comună pe un teren de 7500 mp situați în zona străzii Eroilor.

Proiectul a fost anunțat anul trecut, tot cu niște imagini – simulate de căte SQM Arhitectură – de către fosta administrație. Acesta anunța o școală cu 36 de clase, nouă, pe un teren de 7500 de mp donat în cadrul unui proiect imobiliar al lui Emil Cibu, care a primit acceptul să facă blocuri pe un teren de circa 9,8 hectare din zona străzii Eroilor din comuna Florești.

(Proiectul vechi al școlii anunțat pe terenul de 7500 de mp de căre fostul primar Horea Șulea, simulat de SQM Arhitectură)

(Proiectul nou al școlii din Florești prezentat de Pivariu și simulat tot de SQM Arhitectură)

Pivariu a spus că proiectul școlii prezentat anul trecut era megalomanic, extrem de scump, circa 90 de milioane de lei, potrivit estimărilor, dar că după discuții cu „băieți deștepți” arhitecți și specialiști proiectanți care îl sfătuiesc (arhitectul Radu Roșca, arhitectul județului Claudiu Salanță sau chiar cei de la SQM Arhitectură, după cum a exemplificat Pivariu) el a fost recalibrat. Tema nouă pentru școală presupune reducerea clădirilor și amenajarea unei săli de sport semi îngropate, așa cum s-a obișnuit și în proiectele din Cluj-Napoca câștigate pe fonduri europene, administrația din Florești având intenții similare, mai ales că prin proiectul de anul trecut se propunea ocuparea întregului teren cu corpuri de clădire, iar viitorii elevi nu aveau un spațiu propice unde să practice sportul. Pivariu a mai spus că școala nouă va avea o fațadă verde, o suprafață desfășurată de 6500 mp și o capacitate de 900 de elevi. El a mai spus că nu există în prezent un contract cu cei de la SQM Arhitectură, care au făcut pro-bono simulările ,dar că pe lista de investiții de anul acesta este prins SF-ul pentru viitoarea școală și urmează să se contracteze un proiectant care să o facă.

Primarul a mai spus că a preferat să nu inițieze un concurs de soluții deoarece el presupune mulți pași birocratici și timp și că cei din comună au nevoie ca Primăria să facă școala într-un timp cât mai scurt.

„Dacă a existat un troc cu investitorul imobiliar care ne-a donat terenul, eu nu îl cunosc, doar am ales să continuăm proiectul școlii, având în vedere că am primit această proprietate”, a mai spus primarul Pivariu pentru Actualdecluj.ro. El a mai adăugat că, din datele pe care le are, este primul caz de când se edifică blcouri în Florești când Primăria primește așa o proprietate generoasă de la un investitor imobiliar. Pivariu a mai spus că nu este o practică în Florești ca investitorii să fie condiționați să dea ceva Primăriei, iar în schimb să li se permită să construiască, având în vedere că această practică nu este legală. În schimb, a spus că a pus la masă toți investitorii care au PUZ-uri în zona terenului de școală donat către Primărie pentru a se genera un concept unitar de amenajare a întregii zone, cu drumuri largi și continue,  prin corelarea acestor documentații și planuri imobiliare, discuții purtate inclusiv și cu specialiști în trafic și cu arhitectul comunei.

Până acum, a spus Pivariu, aceste proiecte imobiliare din comună erau tratate individual, fiecare lucrând pe teritoriul său, fără a avea drumuri coerente sau a aduce servicii și dotări complementare pentru viitorii locuitori, dar că de acum înainte se va schimba abordarea.

Cel care a donat terenul pentru școală Primăriei din Florești anul trecut, Emil Cibu, are un proiect de 15 blocuri în vecinătatea terenului donat, proiect pe circa 9 hectare aprobat la nivel de Plan Urbanistic Zonal de Consiliul Local din Florești. Proiectul implică, după cum a arătat presa din Florești,  3 blocuri cu opt niveluri în zona străzilor Porii/Catanii, 3 blocuri similare în parte de nord a proprietății spre gardul Ansamblului Sun City, clădiri de birouri și un hotel în partea de sud spre Profi și Ansamblul Oxigen dar și în zona centrală o piațetă cu spații comerciale, dar și un parc.

Vechea administrație din Florești a mai construit o școală de la zero în comună, inaugurată în 2019.

Pivariu a mai anunțat tot în conferința de presă din 8 februatie un proiect de sală de sport în zona blocurilor ANL, care va fi finanțată cu fonduri de la Compania de Investiții. În documentația de urbanism a acestui proiect este prins și un bazin de înot pentru care urmează să se identifice fonduri pentru a fi realizat.

(randări sală sport și bazin în zona Cetatea Fetei prezentate de primar)

De asemenea, el a mai spus că și proiectul Centrului Cultural (gândit de arhitectul Radu Spânu în zona poligonului din comună) urmează și el să intre în licitație pe fonduri ale Companiei de Investiții.

Pivariu a mai anunțat și un loc nou de joacă de 2000 de mp în zona Cetatea Fetei, loc de joacă pregătit cu bani europeni.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.