Închide

Proiect spectaculos de reamenajare pe strada Primăverii în Mănăștur, cel mai mare cartier al Clujului. Urmează să fie plantați peste 400 de copaci noi

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 05, 2021 1 2949

Clujenii sunt chemați la o nouă dezbatere publică online la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei pentru a pune umărul la un proiect ambițios pe care Primăria și l-a propus în cel mai mare cartier din Cluj, Mănăștur. Prin reorganizarea tramei stradale, fără a se afecta traficul, urmează ca în zona străzii Primăverii să apară perdele verzi de vegetație dar și să fie reamenajat parcul Primăverii, singura zonă verde publică mai măricică care există acum în cartier. Prin proiect, spune coodonatorul CIIC, directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean, se reorganizează parcul, se plantează peste 400 de noi arbori și se reamenajează străzile Ion Mester si Emil Cioran. În ceea ce privește Piața Ion Meșter, pe care clujenii au recomandat deja municipalității să o introducă în proiect, aceasta va face parte dintr-un proiect separat care va fi inițiat de către Primărie, a mai spus Cîmpean.
Proiectul de pe Primăverii e realizat de Studio 82 și de arhitectul Octav Olănescu. Acesta se ocupă deja în echipă cu arhitectul Vlad Rusu de alte proiecte importante din Cluj, câștigate în urma unor concursuri de soluții. În același parteneriat, a lucrat și la ghidurile de regenerare urbană din cadrul Strategiei de Integrate de Dezvoltare Urbană 2021-2030. Olănescu a explicat public că prin ghiduri se propune o ierarhizare a spațiului public din cartiere prin fixarea unor culoare ecologice de spații verzi și configurarea unor insule urbane pentru locuitori în proximitatea locului unde aceștia locuiesc, insule cu mobilier urban îmbunătățit, iluminat arhitectural, iluminat pentru pietoni, panouri de afișaj și facilități pentru persoane cu dizabilități. „Orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative. Iar oamenii trebuie să aibă toate facilitățile la 200-400 de metri de mers pe jos față de locuință”, semnala Olănescu.
În ceea ce privește proiectul din cartierul Mănăștur, el preia aceste principii, zona parcului și a străzii Primăverii urmând să se schimbe complet. Prin proiect, spune coodonatorul CIIC, directorul Ovidiu Cîmpean, se reorganizează parcul, se plantează peste 400 de noi arbori, și se reamenajează străzile Ion Mester, respectiv Emil Cioran. De asemenea, Olănescu spunea că, fără a fi afectat traficul, în zonă străzii Primăverii vor apărea perdele verzi de arbori. În ceea ce privește Piața Ion Meșter, pe care clujenii au recomandat deja municipalității să o introducă în proiect, aceasta va face parte dintr-un proiect separat care va fi inițiat de către Primărie, a mai spus Cîmpean.

Arhitecții au făcut public și conceptul de amenajare propus:

Mâine de la ora 17, vom prezenta conceptul de reamenajare și revitalizare al Parcului Primăverii, printr-o consultare…

Posted by Vlad Sebastian Rusu Birou de Arhitectura on Monday, April 5, 2021

Conceptul de amenajare va fi prezentat public în 6 aprilie de la ora 17 în cadrul unei dezbateri publice organizate de CIIC.  Dezbaterea va fi organizată online prin intermediul platformei electronice ZOOM și va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică. Pentru înscrierea la cuvânt, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție.
Dezbaterea este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Comunitatea cere din 2006 un proiect în zona Primăverii

Ințiativa Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților, Scena Urbană, a atras atenția încă din 2016 asupra potențialului parcului Primăverii pentru a prelua evenimentele destinate cartierului și a organziat un concert de operă aici.

Detalii: Opera iese din nou în stradă. Arhitecții o duc în cel mai mare cartier al Clujului

Și arhitectul Dan Clinci cu asociața Urbannect a organizat evenimente aici, pentru a sublinia potențialul acestui spațiu public.

De obicei, în parcul Primăverii Primăria obișnuiește să direcționeze diverse acțiuni și evenimente pe care nu le dorește în centrul orașului.

În noiembrie 2019, primarul Emil Boc a participat la o campanie de plantare de arbori cu balot inițiată de un producător de bere, la nivel național. Boc a plantat alături de fostul portar al naționalei, Bogdan Stelea, ambasador al campaniei, 20 de arbori cu balot în parcul Primăverii din Cluj.

Tot în parcul Primăverii, Primăria a direcționat și unul dintre primele aparate de joacă pentru persoane cu dizabilități pe care municipalitatea l-a primit donație de la o fundație și pentru care s-au adunat fonduri la Zilele Culturale Maghiare.

Detalii: Acesta este nivelul. Aștia-s oamenii lui Boc din Primărie! Aștia-s consilierii „decorativi” și viceprimarul ”de formă”

În acest parc, organizația clujeană de femei a Partidului Național Liberal obișnuia să organizeze diverse acțiuni pentru copii, cu muzică, dans sau karaoke.

Vezi și: Parcul Primăverii se transformă în centru de cartier pentru Mănăștur

Un comentariu

Scrie un comentariu