Închide

Proiect ambițios pornit în centrul Clujului. Se dorește descoperirea unui tronson betonat al Canalului Morii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 29, 2019 0 1607

Contractul de proiectare pentru modernizarea parcului I.L Caragiale și a străzii Octavian Petrovici a fost câștigat de biroul de proiectare Asiza al arhitectului Vlad Rusu, cel care se ocupă de proiectul de pe Regele Ferdinand-Sextil Pușcariu, Emil Zola și Tipografiei dar și realizatorul proiectului Turnului – Selfie care presupune modernizarea Turnului Pompierilor aflat în șantier și a celui pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor. Valoarea lui este de de 133.000 de lei.
Oficiali ai Primăriei au declarat că mereu a existat ambiția la nivelul instituției de a unifica proiectele de modernizare din centrul Clujului deja realizate sau aflate în lucru. Așa a pornit și proiectul din zona parcului I.L. Caragiale, rămasă ca o enclavă, având în vedere că acum se modernizează strada Regele Ferdinand dar și Sextil Pușcariu, Emil Zola iar artera Barițiu a fost deja modernizată. În plus, au mai spus aceștia, există și această oportunitate de a mai corecta ce se poate în privința Canalului Morii.
„Ne dorim pe Octavian Petrovici o abordare de tip shared space, mai mult spațiu pentru pietoni și mai puțin pentru mașini. Pentru parcul Caragiale vrem modernizarea mobilierului urban iluminat cu led. Se ia în calcul și descoperirea unui tronson din Canalul Morii în aceată zonă. Acum se fac studiile care fac parte din documentația DALI și în funcție de acestea și de avizele pe care le vom primi, se va stabili exact lungimea tronsonului. După ce primim conceptul arhitectural, îl vom prezenta în cadrul unei dezbateri la Centrul de Informare și Imaginației Civică. Sperăm ca în decembrie să putem prezenta conceptul arhitectural”, a declarat pentru Actual de Cluj Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primărie. 
Arhitectul Vlad Rusu de la  Asiza spune că proiectul mai are o miză importantă: punerea în valoare a traseului primei incinte medievale fortificate a orașului.
„Suntem într-o fază incipientă cu proiectul, însă acesta reprezintă câteva mize foarte importante pentru orașul nostru. În primul rând avem ocazia să punem în evidență două valori patrimoniale precum descoperirea Canalului Morii pe tronsonul din dreptul parcului și să realizăm cercetări arheologice pentru identificarea și punerea în valoare a traseului primei incinte fortificate medievale a orașului. Această incintă traversează suprafața parcului și cercetarea arheologică cred că va scoate la iveală o serie de aspecte în premieră. În al doilea rând există oportunitatea revitalizării peisagere a parcului prin găsirea unui concept nou de punere în valoare a vegetației notabile existente. Se va regândi sistemul de alei, dotarea cu mobilier urban nou, propunerea unui sistem nou de iluminat public, toate gândite într-un concept uitar ce vor evidenția valorile intrinseci ale acestui spațiu public.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.