Închide

Primăria scoate din mânecă două noi creșe în cartierul Mărăști

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 29, 2019 0 1062

Cu 1000 de copii lăsați pe dinafară la creșele publice din lipsă de locuri și multe reproșuri primite, Primăria începe proiecte noi de creșe. Este vorba despre două proiecte de creșe în cartierul Mărăști, unul prin reconversia unei clădiri și celălalt prin extinderea unei grădinițe cu un nou corp de clădire.

Atelier Mass, cei care se ocupă de proiectul Cetățuii, vor face pentru Primărie două studii (unul de fezabilitate și altul pentru detalii de autorizare a lucrărilor de intervenție) care să stabilească cât costă două noi creșe în cartierul Mărăști, pe strada Parcul Feroviarilor și pe artera Traian Vuia. Pentru fiecare dintre cele două studii va primi câte 87.000 lei.

Intenția Primăriei este că extindă grădinița de pe Traian Vuia nr.87 cu un corp de clădire cu destinația de creșă dar și să transforme o clădire de pe strada Parcul Feroviarilor nr. 1A în creșă și grădiniță. Studiile vor stabili costurile pentru aceste două investiții dar și numărul de locuri pe care municipalitatea îl poate crea prin respectivele proiecte.

Trei proiecte de grădiniță și creșă ar pregăti Primăria în cartierul Bună Ziua, însă toate sunt în stadiul foarte incipient, ba, mai mult, unul este în instanță deoarece riveranii contestă inițiativa municipalității. Despre acestea, primarul Boc a spus că este optimist că se va rezolva situația juridică astfel încât Primăria să se apuce de proiecte.

Două proiecte de creșe sunt în lucru, pe Grigore Alexandrescu și Meziad care ar trebui să mai aducă alte peste 200 de locuri noi, cel mai probabil în 2020-2021.

962 de copii nu au prins loc la creşele de stat în 2019 faţă de 905 copii în 2018. Asta înseamnă că Primăria este pe minus cu cel puțin 9 creșe. Societatea civilă, PSD, USR au cerut de la Boc soluții. Chiar un program de construcție a două creșe pe an. În schimb, primarul a anunțat că municipalitatea vrea să ofere vouchere pentru plata bonelor în cazul celor care nu au primit loc la creșele publice. Un proiect în acest sens a fost lansat în dezbatere publică, însă acesta  prevede alocarea unor sume cuprinse între 250 și 750 de lei fiecărei familii, condiționate de venituri și criticat de părinți deoarece sumele oferite sunt foarte mici. Nici aceste stimulente, încă nu este clar dacă, legal, pot fi oferite.

2,8 milioane de euro și-a asumat Primăria să investească în reconversia unei clădiri din Piața Gării pentru a muta aici, peste un an, grădinița de pe strada Horea care funcționează cu chirie într-un spațiu al comunității evreiești și a fost deja somată să îl evacueze. Investiția a fost găsită costisitoare de cei de la USR Cluj-Napoca care au venit la primarul Boc să îl chestioneze de ce se dau atât de mulți bani doar pentru o singură unitate. Boc a explicat că un proiect de reconversie este costisitor, mai ales că trebuie făcute transformări complexe pentru ca viitoarea unitate să primească toate avizele de funcționare. De asemenea, Boc a ținut să spună că a fost nevoie ca respectiva grădiniță să fie relocată în proximitate, având în vedere solicitările venite de la conducere dar și că vor fi bani mai puțini pentru alte proiecte.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.