Închide

Primarul Floreștiului cere demisia prefectului Vușcan și îl are de partea sa și pe deputatul invizibil

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 12, 2016 0 436

Printr-un comunicat agramat, primarul comunei Florești solicită demisia prefectului Gheorghe Vușcan, acuzându-l pe acesta că ar acționa discriminatoriu în relația cu primăriile din județ. Deputatul Adrian Oros, care a înviat acum în preajma alegerilor, îi cântă și el în strună lui Șulea, apreciind că demiterea lui Vușcan „este un gest de normalitate”. În replică, prefectul  Gheorghe Vușcan spune că cei doi liberali au intrat în campanie electorală. „Eu îl îndemn pe primarul din Florești să respecte legea. Înțeleg că are un interes, o afacere pe care o pune la cale de ceva timp, în privința gestionării deșeurilor. Foarte bine, dar nu se poate prin încălcarea legii”, a mai comentat prefectul.

Șulea vrea stare de alertă

Pentru a nu mai fi nevoit să apeleze la rampa de depozitare gestionată de firma Salprest, primarul comunei Florești a cerut Prefecturii să declare stare de alertă la nivelul comunității sale. Starea de alertă ar fi permis Primăriei să amenajeze pe teritoriul comunei o platformă de transfer a gunoiului fără a mai fi nevoie de procedura legală de avizare și autorizare. Prefectul Gheorghe Vușcan a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care a respins, însă, solicitarea lui Șulea. În replică, primarul Floreștiului îl acuză pe prefect de discriminare. El susține că în municipiul Dej (unde primar este PSD-istul Costan Morar), s-ar fi declarat stare de alertă cu acordul Prefecturii:

„În mod normal, prefectul ar fi trebuit să aprobe cererea administrației locale floreștene fără convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Cererea ar fi permis administrației locale floreștene demararea unor acțiuni în special care să permită deblocarea situației. Din păcate însă, solicitarea a fost respinsă. Administrația locală floreșteană a fost îndrumată să folosească rampa privată de la Pata Rât. Însa, acest lucru, ar însemna acceptarea unui monopol și o serie de cheltuieli imense pe care ar urma să le suporte floreștenii în favoarea operatorului privat al rampei. Transportul deșeurilor la o rampă din afara județului presupune o stație de transfer. Am demarat autorizarea unei stații la nivelul comunei Florești, dar acest lucru, din cauza birocrației, durează. Din păcate nu înțeleg de ce situația de la Florești este judecată cu altă măsură decât altele similare. Concret e vorba de situația de la Dej, unde s-a aprobat Starea de Urgență și s-a permis crearea unei stații temporare de transfer. Și, mai mult, la nivelul județului Bistrița Năsăud, care a realizat o celulă de stocare dar aceasta s-a umplut deja de deșeuri, s-a creat un blocaj pe această linie și s-a declarat starea de urgență la nivelul județului. 

În iulie 2015, Comitetul local pentru situații de urgență aproba cererea din 22 iulie 2015 a primarului PSD Morar Costan, pentru instituirea situației de urgență tot pe problema gunoaielor și cu sursa de finanțare a costurilor aferente transportului deșeurilor spre Odorheiu Secuiesc, pentru următoarele 3 luni, în valoare de aproximativ, 100.000 lei, din bugetul local. Un consilier de la Dej declara:« Imediat împlinim un an în care menținem o situație de urgență pe care nu am reușit să o gestionăm corect.” S-a creat în acest mod, o politică de discriminare pe criterii politice între măsurile de la Dej și Florești. De asemenea, prefectul atacă în contencios administrativ hotărârile CL Floresti, în schimb aprobă succesiv hotărârile CL Dej, fără a ține cont de implicațiile bugetare și blocarea efectivă a activității administrative a Primăriei Florești”,  – transmite primarul Șulea în comunicatul său.

Iese la interval și deputatul invizibil

Deputatul Adrian Oros (foto dreapta), care de regulă este absolut inexistent în spațiul public, are și el argumente despre cum e treaba cu „eșicherul” politic:
Atât din postura de cetățean al Floreștiului, cât mai ales din cea de reprezentant în Parlamentul României a locuitorilor acestei comune, consider că actualul prefect este departe de menirea sa, cea de a implementa politicile guvernamentale ale Executivului în teritoriu. Consider că demiterea prefectului Gheorghe Vușcan ar fi un gest de normalitate în condițiile în care actualul prefect a uitat de politicile guvernamentale și mai mult se axează pe politici de partid și acțiuni specifice actorilor eșicherului politic și nicidecum de reprezentantul Guvernului în teritoriu, care ar trebui să fie apolitic în gândire și acțiuni”.

Prefectul despre Șulea

Gheorghe Vușcan susține că situația din Dej nu poate fi comparată cu cea din Florești: „Dejul a luat niște decizii pe plan local privind gestionarea deșeurilor. Prin Hotărâre de Consiliu Local s-a stabilit o taxă de salubrizare care acoperă transportul deșeurilor la o rampă dintr-un alt județ. Prefectura nu a avut niciun amestec în această poveste. Domnul primar din Florești nu cunoaște Legea. Dacă a venit să solicite starea de alertă, eu aveam obligația să convoc Comitetul pentru Situații de Urgență. Pentru că starea de alertă se declară în baza unei situații de urgență, printr-o procedură legală, nu se declară așa, după bunul plac al prefectului. La ședința Comitetului s-a ajuns la concluzia că, de fapt, la Pata Rât există spațiu suficient pentru depozitarea deșeurilor din Florești, doar că firma care se ocupă de colectarea deșeurilor din comună are niște neînțelegeri de ordin financiar cu administratorul gropii de la Pata Rât. Și atunci vă întreb, atâta timp cât la mijloc este vorba despre o neînțelegere între doi operatori privați, ce treabă să aibă Prefectura? Dacă domnul Șulea vrea să-și facă o afacere cu gunoi în Florești, foarte bine, să o facă, dar să respecte legea, să solicite avizele necesare și să treacă prin toate etapele ceurte de lege! Să nu vină să ne ceară stare de alertă că asta ar presupune să încălcăm noi legea” – a transmis Vușcan.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare