Închide

Primarul Emil Boc spune că experților Primăriei li s-a promis că fațada hotelului de pe strada Avram Iancu, botezat „hotelul coșciug” și criticat de comunitate, va face cinste Clujului. Experții spun că nu sunt la curent cu promisiunea. Arhitectul Virgil Pop de la monumente râde de priceperea primarului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 29, 2021 0 1757

Specialiștii Primăriei l-ar fi informat pe primarul Emil Boc că proiectanții hotelului de pe Avram Iancu (botezat hotelul coșciug și criticat de comunitatea clujeană) au promis că, după discuții avute cu aceștia, fațada hotelului va face cinste atât obiectivului cât și Clujului. Numai că specialiștii din comisia de estetică urbană a Primăriei spun că n-au participat la o astfel de discuție și nici nu sunt la curent cu ceea ce ar fi promis proiectanții hotelului așa că nu pot spune exact ce înseamnă o fațadă care va face cinste Clujului.

Recent și secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Cluj, arhitectul Virgil Pop, i-a dat o replică primarului Emil Boc, după ce acesta a dat vina pe București pentru apariția hotelului în zona istorică a orașului. Pop a spus că Primăria e singura vinovată pentru că acceptat construcția și că celelalte chestiuni legate de fațadă sunt niște aiureli.

Un profesor de la Universitatea de Arte din Cluj a opinat că singura salvare pentru imaginea urbană este transformarea fațadelor clădirii hotelului după modelul clădirii The Cube, din Berlin.

Arhitectul Voicu Bozac din comisie a spus în cadrul unei comisii de urbanism (unde primarul Boc a promis că dă explicații privind hotelul de pe Avram Iancu, botezat hotelul coșciug și criticat de comunitatea clujeană)  că privește cu mâhnire clădirea de pe Avram Iancu și că nu vrea să se revolte într-o formă patetică împotriva lui deoarece e tardiv. În schimb, el a propus o mediere între arhitectul proiectant, beneficiar și oraș ca să se ajungă la o soluție decentă ca volum al construcției. El a spus că e mirat cum trei comisii naționale au aprobat un asemenea volum în centrul istoric al Clujului. El a mai ținut să spună că nu clientul trebuie judecat, ci proiectantul care a propus respectiva construcție având în vedere că în calitatea sa de arhitect trebuie să răspundă mai întâi orașului.  „Ar trebui să revină asupra volumului general, cu costuri minime asumate de către investitor”, a spus Bozac. Primarul Emil Boc a cerut soluții concrete, având în vedere că respectiva clădire a fost deja ridicată. Bozac a răspuns că se pot găsi soluții. Atunci, primarul Emil Boc a mai mandatat arhitectul șef să ia legătură cu firma de arhitectură și să cheme arhitecții în comisia de estetică urbană ca să analizeze dacă se mai poate face ceva.  A promis că se va implica și el în respectiva mediere pentru a se vedea exact dacă se poate ameliora imaginea urbană. Bozac a mai ținut să sublinieze că hotelul de pe Avram Iancu nu apărea în forma actuală dacă Clujul avea un Plan Urbanistic Zonal pentru centrul istoric protejat al orașului, plan pe care de ani de zile Primăria evită să îl facă sau să rezolve situația vechiului contract menținut de instanță. Nici despre această chestiune primarul nu a făcut comentarii.

În urmă cu o săptămână, întrebat la o conferință de presă cu privire la medierea pentru fațada hotelului, primarul Emil Boc a informat că specialiștii Primăriei l-au asigurat după ce s-au întâlnit cu proiectanții că fațada va face cinste atât hotelului cât și Clujului.

(sursa foto: stiridecluj.ro)

Ce înseamnă acest lucru i-am întrebat pe specialiștii din comisia de estetică urbană a Primăriei, dacă va fi modificată fațada față de varianta autorizată sau dacă, de fapt, nu se modifică nimic și, atunci când va fi gata, clădirea va avea altă prezență pe stradă și în zona istorică a Clujului, față de varianta prezentă când e încă neterminată sau în șantier.

Președintele comisiei de estetică urbană a Primăriei este arhitectul șef al orașului, Daniel Pop. El nu a răspuns solicitării Actualdecluj.ro și a preferat să nu explice ce înseamnă concret „o fațadă care va face cinste orașului”.
Din comisie mai fac parte arhitecții Ligia Subțirică și Voicu Bozac (care au făcut parte din comisie și în ultimii 4 ani) dar și arhitecții Octav Olănescu, Cristian Urcan și Dan Domșa, care și-au început mandatul abia de anul acesta.

Arhitectul Voicu Bozac, cel care a propus medierea, a spus pentru Actualdecluj.ro că el nu a participat la o discuție privind fațada hotelului de pe Avram Iancu la nivelul comisiei de estetică urbană.  „Nu am participat la aceste discuții. Mă bucur că s-au întâlnit și sper să nu fie vorbe în vânt”, a spus Bozac.

Și Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al orașului, spune că nu a participat la vreo astfel de discuție. Ca specialist și membru al Comisiei Zonale de Monumente, ea spune că la nivel volumetric nu se mai poate face nimic, arătând că propunerea făcută de Bozac era oricum una idealistă. „Nu știu la ce se gândea. Probabil este idealist, însă eu sunt de mai demult în practică și niciun investitor n-o să dărâme o clădire deja edificată. Ceea ce se mai poate face cu această clădire se leagă de fațadă, să se mai fragmenteze, pentru că aici este problema, este una foarte mare, lungă, raportat la ceea ce există pe stradă. Desigur avem Șincai, Coșbuc, care sunt clădiri lungi. Ultima variantă e mai bună față de cele vechi. Există cazuri și mai flagrante în centrul istoric. Clădirea albastră cu sticlă din Piața MIhai Viteazul, de pe colțul cu Regele Ferdinand îmi pare rău că nu revoltă la fel de mulți oameni”, a arătat arhitecta.

Arhitectul Octav Olănescu a spus că „îmi pare rău dar nu sunt în temă cu acest subiect”. Arhitecții Cristian Urcan și Dan Domșa au preferat să nu răspundă solicitării Actualdecluj.ro.

Arhitectul Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj, a oferit și el o replică primarului Emil Boc arătând că, de fapt, doar Comisia Zonală de Monumente e obligată de cei de la București să emită anumite avize, nu și Primăria care ar trebui să fie preocupată să conserve o anumită imagine urbană în centrul orașului. Numai că, a mai spus arhitectul, cei din Primărie nu știu exact ce înseamnă imagine urbană.

Despre medierea cu proiectanții sau despre fațada care va face cinste Clujului, Virgil Pop a spus că deocamdată clădirea nu e gata, dar că „asta-i o aiureală ce se spune acuma. Clădirea aceasta deocamdată nu se vede cum va fi, iar urâțenia și nepotrivirea ei nu constau în detaliile care nu sunt aparente. Urâțenia ei constă în faptul că întrerupe un ritm al străzii”.

„În niciun caz primăria nu este victimă. Primăria este un complice. Acuma se pune problema dacă e un complice naiv sau unul ticălos. Adică, dacă primăria l-a montat pe investitor cum să procedeze, adică „fă așa, că pe urmă noi o rezolvăm”, sau pur și simplu investitorul și-a bătut joc de ei”, a afirmat Virgil Pop. Cei de la primărie zic total aiurea și mințind, de fapt, „a, am fost obligați de la București” (să emită autorizația de construire – n.red.). Ei nu au fost obligați deloc, numai Comisia Zonală a fost obligată de Ministerul Culturii să emită niște avize. Dar prezența acelui aviz nu obliga primăria.Sigur că investitorul putea să dea primăria în judecată, dar în proces primăria putea să explice că vrea să conserve o anumită imagine urbană. Hotărât, primăria nu vrea să conserve o anumita imagine urbană, nu cred că cineva de acolo știe ce e aceea imagine urbană”, a declarat Virgil Pop pentru Via Cluj TV.

Un profesor de la Universitatea de Arte din Cluj a opinat că singura salvare pentru imaginea urbană este transformarea fațadelor clădirii hotelului după modelul clădirii The Cube din Berlin.
„Eu văd ca singură soluție o placare exterioară cu suprafețe tip oglindă (asemenea clădirii Cube Berlin ). Aceste suprafețe ar crea un efect de anulare a masivității volumetrice a clădirii, ar reflecta cerul și norii ( ma refer la suprafețele înclinate )”, a arătat Paul Cheptea, profesor la Universitatea de Artă și Design.
(sursă foto: https://designwanted.com/architecture/cube-berlin-3xn/)
Detalii despre The Cube AICI.
Ultima variantă pentru clădirea Hotelului de pe Avram Iancu din centrul Clujului:
Vezi și: Universitari clujeni critică hotelul autorizat de Primărie în centrul Clujului, lângă zidul medieval al orașului și îl consideră o hidoșenie. Proiectanții au în portofoliu și hotelul Golden Tulip Ana Dome din oraș. Arhitect clujean: „Total inadecvată și desuetă, atât ca tehnologie, cât și ca imagine”
Mediere pentru ameliorarea fațadei hotelului din centrul Clujului criticat de clujeni, propunerea acceptată de Boc de la comisia de urbanism: „Mă voi implica și eu”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare