Închide

Prima dată când un consilier local critică un proiect de casă aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local: „eu v-am spus că nu e posibil în 2021 să aprobăm un coteț pentru găini”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 29, 2021 4 1655

Comisia de urbanism a consilierilor locali a propus ca un proiect de urbanism prin care s-a acceptat construirea unei case pe strada Vrancea din zona Iris-Dâmbul Rotund să fie trimis neapărat la comisia de estetică urbană la faza de autorizație de construire. După ce au văzut planșe atașate la proiect, un consilier local le-a cerut oficialilor primăriei să pună arhitectul șef să ceară comisiei de urbanism să fie mai exigentă când avizează astfel de propuneri. „Să nu vă supărați. Eu atât vreau să vă spun că suntem în 2021. Nu mai puneți planșele atunci la comisie și analizăm volumetrii, indicii urbanistici. Eu v-am spus că nu e posibil în 2021 să aprobăm coteț pentru găini”, a semnalat consiliera Anca Ciubăncan.

Consilierii locali au aprobat la ultima ședință din 24 martie un Plan Urbanistic de Detaliu pentru etajarea și mansardarea unei case parter de pe strada Vrancea nr. 7 pentru doi beneficiari privați. Proiectul a ajuns în faza de PUD la Comisia de Urbanism a Primăriei în aprilie 2020 având în vedere că parcela pe care se dorea extinderea construcției pe verticală era mai mică decât minimum din PUG pe care se poate construi (217 mp față de 350 mp) și deoarece nu se respectă distanțele de aliniere față de partea posterioară a parcelei. Proiectul a fost semnat de Total Plan și asumat pentru partea de urbanism de arhitectul Sorin Coșoveanu care e șeful de proiect, iar pe partea de rețele edilitare de inginerul Căprar Florin.

După discuții în comisia de urbanism a consilierilor, aceasta a recomandat, după cum a spus consilierul Radu Rațiu la ședința Consiliului Local, ca proiectul să fie trimis în comisia de estetică urbană când va ajunge la faza de Detalii Tehnice pentru Autorizația de Construire.

Consiliera PSD Anca Ciubăncan din comisie a cerut oficialilor Primăriei să nu mai permită să se ajungă în comisia de urbanism a consilierilor cu astfel de proiecte „oribile”. „Nu putem apărea în comisia de urbanism cu asemenea rușini. Rog pe domnul arhitect șef să prezinte acest proiect consilierilor și să ceară comisiei CTTAU să fie mai exigentă”, a arătat Ciubăncan.

E prima dată când un consilier local critică un proiect de urbanism în plenul Consiliului Local.

Viceprimarul Dan Tarcea, membru și el în comisia de urbanism a consilierilor, a ținut să spună că proiectul respectă toată legislația. „În această etapă se discută de PUD. E vorba despre o casă parter, etaj și mansardă într-un cartier al Clujului. Am căzut de acord ca la fața DTAC să meargă la estică urbană”, a arătat Tarcea.

Explicațiile privind proiectul nu au fost date de arhitectul șef Daniel Pop, ci de șefa de la strategii urbane, arhitecta Andreea Mureșan, care e solicitată frecvent de oficialii Primăriei să explice diverse aspecte ale proiectelor, chiar atunci când este de față și arhitectul șef. Mureșan a explicat și ea că e vorba despre o extindere pe verticală a unei locuințe parter și că aspectul exterior nu face obiectul PUD-ului aflat pe ordinea de zi a ședinței. „PUD-ul analizează la nivel de rezoluție urbană, nu se substituie proiectului tehnic de arhitectură, nu se vine cu detalii de tâmplărie sau cu decorații exterioare. Consilierii din comisia de urbanism au dorit planșele de arhitectură, însă la PUD s-au prezentat niște imagini doar ca să putem să ne dăm seama de volumetrie, dimensiunea la streașină sau la coamă a construcției”, a arătat Mureșan.

Chiar și așa, consiliera Anca Ciubăncan nu a fost convinsă că la faza de autorizare proiectul va căpăta altă imagine decât cea deja prezentată în PUD, așa că și-a reiterat părerea despre proiect. „Să nu vă supărați. Eu atât vreau să vă spun că suntem în 2021. Nu mai puneți planșele atunci la comisie și analizăm volumetrii, indicii urbanistici. Eu v-am spus că nu e posibil în 2021 să aprobăm coteț pentru găini”, a sintetizat Ciubăncan.

În final, proiectul de urbanism pentru etajarea și mansardarea casei de pe strada Vrancea nr.7 a fost aprobat de consilieri, cu amendamentul să fie rediscutat la comisia de estetică urbană, înainte de a i se elibera autorizația de construire. Proiectul a fost aprobat cu 19 voturi pentru, un vot împotrivă și 5 abțineri.

(sursa: primariaclujnapoca.ro, proiect HC aprobare PUD pentru etajare și mansardare unei casa parter, Vrancea nr.7)

4 comentarii

  1. Dacă se făcea prin firma doamnei consilier era mai bine? Doamna consilier nu știe care este diferenta dintre PUD si DTAC si isi da cu parerea.

  2. consiliera Anca Ciubancan cum isi permite sa spuna ca un proiect este oribil? Face afirmatii fara sa le motiveze. Sa spuna clar in ce consta oribilitatea, nu doar sa arunce aiurea cu vorbe. Clujenii au pretentia ca in comisia de urbanism a consilierilor locali sa fie oameni responsabili, nu mascarici.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare